21 °C Budapest

Megérkezett a kamatgrincs: örülhetnek a lakáshitelesek

2018. december 7. 10:30

Alaposan felfordult az élet a jelzáloghitelek háza táján november végén, december elején. Több banknál az előző hónapokhoz képest jelentős kamatcsökkenésekbe futhatnak bele azok, akik most igényelnek jelzáloghitelt. Összeszedtük az elmúlt hetek és december első napjainak legfontosabb változásait, ami segíthet hiteldöntésünk meghozatalában.

Alaposan felfordult az élet a jelzáloghitelek háza táján november végén, december elején. Több banknál az előző hónapokhoz képest jelentős kamatcsökkenésekbe futhatnak bele azok, akik most igényelnek jelzáloghitelt. A Bank360 összegyűjtötte az elmúlt hetek és december első napjainak legfontosabb változásait, ami segíthet hiteldöntésünk meghozatalában.

Még kedvezőbb lett a K&H Bank 10 éves Minősített Fogyasztóbarát és hagyományos, üzleti feltételű lakáshitele: a bank 0,24 százalékponttal csökkentette az ügyleti kamatot. A bank azt várja, hogy az egyre tudatosabb ügyfeleknek így vonzóbb lesz a 10 évre történő kamatrögzítés.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Ugyanakkor az 5 éves kamatperiódusú változó kamatozású hitel kamata 0,20 százalékkal, míg a 15 és 20 éves futamidőre felvett fix kamatozású hitelek kamata 0,30 százalékkal emelkedett a pénzintézetnél novemberben, az új igényléseket már csak ilyen kondíciók mellett tudjuk felvenni. Ennek értelmében az alábbi módon alakul a K&H jelzáloghiteleinek árazása abban az esetben, ha vállaljuk a munkabérünk átutalását és lakásbiztosítást is kötünk a kamatkedvezményekért kalkulációnk szerint:

Szintén jelentősen emelt a piaci kamatozású jelzáloghiteleinek kamatán az UniCredit Bank: a 12 havi BUBOR-hoz kötött hitelek kamatfelára 0,20 százalékponttal emelkedett decembertől, az 5 éves kamatperiódusú kölcsönöknél pedig 0,29 százalékponttal emelkedett a kamat. A változások alapján így alakul az UniCredit jelzáloghiteleinek normál árazása kamatkedvezmények nélkül:

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek új árazást kapnak a pénzintézetnél: 5 éves kamatperiódusnál 0,47 százalékponttal emelkedik a normál kamat 5,24 százalékra, 10 évesnél pedig 0,11 százalékponttal 5,49 százalékra. A bank másik kezével viszont ad, mivel 5 éves kamatperiódusú MFL-nél növekednek az elérhető kamatkedvezmények is 25 százalékponttal, így az Aktív kedvezmény 0,50 százalékra, a Prémium aktív 0,75 százalékra, a TOP prémium aktív pedig 1,50 százalékra módosult, miközben a feltételek nem változtak. Sajnos ugyanez a 10 éves MFL-nél már nem mondható el, a bank ugyanis csökkentette a kamatkedvezményt 0,15 százalékponttal, így legfeljebb 1,25 százalék az elérhető kedvezmény.

Az OTP Banknál mindösszesen a 3 hónapos referencia kamat csökkent 0,16 százalékról 0,13 százalékra.

Nem maradtak érintetlenül a Raiffeisen jelzáloghitelei sem, ráadásul a banknál emelkedett a maximálisan felvehető hitelösszeg 80 millió forintra. A kamatok tekintetében nagy mozgás az 5 éves vagy hosszabb kamatperiódusú hiteleknél jelentkezett: 

Raiffeisen lakás- és építési hitelek kamatai:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • az 5 éves és a fix 5 éves 4,85 százalékról 4,6 százalékra csökkent,
  • 10 éves 5,60 százalékról 5,35 százalékra csökkent,
  • fix 10 éves 5,45 százalékról 5,2 százalékra csökkent.

Szabad felhasználású és annak kiváltására használható hitelek kamatai:

  • az 5 éves kamatperiódusú és a fix 5 éves jelzáloghitel kamata 6,85 százalékról 6,6 százalékra csökkent,
  • a 10 éves 7,6 százalékról 7,35 százalékra csökkent,
  • a fix 10 éves pedig 7,45 százalékról 7,2 százalékra csökkent.

A lakáshitel kiváltásra használható hitelek kamatai az alábbiak szerint alakultak:

  • 5 évesnél és fix 5 évesnél 4,85 százalékról 4,6 százalékra csökkent,
  • 10 évesnél 5,60 százalékról 5,35 százalékra csökkent, 
  • 10 éves fixnél 5,45 százalékról 5,2 százalékra csökkent.

A Raiffeisen Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek kamatváltozásai megegyeznek a piaci kamatozású hitelekével.  

A Budapest Banknál sem állt meg az élet, itt azonban emelkedést tapasztalhatnak a hiteligénylők. A pénzintézet a rövid kamatperiódusú standard lakás-, építési és szabad felhasználású hiteleinél egyaránt 0,13 százalékponttal emelt hitelösszegtől függetlenül. Speciális, Egyenlítő elnevezésű lakáshiteleiknél 0,38 százalékpont volt az emelés. A bank 5 éves kamatperiódusú, szabad felhasználásra, lakásvásárlásra vagy építésre szánt Egyenlítő hitelénél 0,23 százalékpont volt az emelés, míg a 10 évesnél 0,25 százalékpont.

5 millióval többet hozhat a Mikulás a CSOK-osoknak

A december nagy durranása a fentiek ellenére egyértelműen a CSOK-szabályozás módosításának hatályba lépése.

A legfontosabb változás, hogy december elsejétől a kormányrendelet értelmében már a kétgyermekes családok is igényelhetnek 10 millió forint kamattámogatott hitelt a 2,6 millió forintnyi otthonteremtési kedvezmény mellé, illetve a három, vagy annál több gyermekes családok megnyílt a lehetőség 10 helyett 15 millió forint igénylésére

- összegezte Veres Patrik, a Bank360 szakértője

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem