2019. március 20. szerda Klaudia

Itt a rég várt bejelentés: felminősítették Magyarországot

  • Portfolio
  • 2019. február 16. szombat 10:03

BBB-re módosította Magyarország adósbesorolását pénteken a Standard & Poor's, ezzel majdnem két és fél év után örülhetünk újabb felminősítésnek.

Nem okozott komoly meglepetést az S&P döntése, hiszen 2017 augusztusa óta volt pozitív kilátásuk érvényben a magyar osztályzatra, amiről elvileg két éven belül el kellett lépniük. Most az új BBB osztályzat mellé stabil kilátást rendelt a cég, így egyelőre nincs képben további változtatás.

Az elemzésben kiemelik, hogy tavaly zsinórban a hatodik olyan év volt, amikor Magyarország kiemelkedő növekedést ért el. Ugyan a háztartások adóssága emelkedett 2018-ban, az államadósság és a külső adósságállomány csökkent a GDP arányában. Nagyrészt ezek indokolhatták a mostani felminősítést.

A hitelminősítő szakemberei hangsúlyozzák, hogy a stabil kilátás a túlfűtött munkaerőpiac és a további várható felzárkózás esélyeit tartalmazza.

Hozzáteszik, hogy a következő két évben akkor jöhet további felminősítés, ha a magyar gazdaság teljesítménye erősebb és kiegyensúlyozottabb marad, mint a versenytársaké. Emellett a nettó államadósság és a külső adósság vártnál gyorsabb leépülése jelenthet pozitívumot, illetve akkor jöhetne felminősítés, ha a kormány többletes költségvetést tudna összehozni.

Leminősítésre vagy kilátásromlásra akkor lehet számítani két éven belül, ha egy erőteljes külső sokkot a nyitott magyar gazdaság is megérezne, vagy ha a külső finanszírozási helyzetünk bizonytalanná válna. Ide sorolják az EU-források esetleges felfüggesztését, ami az adósságunkra is negatív hatással lenne.

Az S&P szakemberei arra számítanak, hogy 2021-ig fokozatosan 2%-ra lassul majd a magyar gazdaság növekedése, ugyanakkor azt gondolják, hogy ugyan kicsi és nyitott gazdaság vagyunk, de át tudjuk majd vészelni a külső kereslet átmeneti csökkenését és az uniós források visszaesését.

Az egyik nagy erősségünkként hangsúlyozzák, hogy a nettó külső adósságunk tavaly a GDP 10%-a alá esett a 2010-es 55%-ról. Ugyan a fizetési mérlegünk többlete csökken, de a lebegő forintárfolyam és a még mindig alacsony munkaerőköltségek középtávon továbbra is támogathatják Magyarország versenyképességét - teszik hozzá. Kiemelik még, hogy a hitelezés most látható felfutása belső finanszírozású, de figyelmeztető jel lehet, hogy bruttó értelemben nő a magyar bankok külföldi finanszírozása.

A hitelminősítő szerint jelenleg "komplikáltak" a magyar kormány és az EU viszonyai, azzal számolnak, hogy 2021 után az új költségvetésben évente a GDP 1-2 százalékának megfelelő forrásvesztéssel kell majd számolnunk. Ha ez megvalósul, akkor a nemzeti össztermék egy százalékának megfelelő fizetési mérleg-többletünk lehet még 2022-ben is.

Az S&P szerint már tetőzött a magyar gazdaság növekedése, hosszabb távon a strukturális kihívások és a túlhevülés jelei ronthatják a növekedési kilátásainkat. Idén a cég legalább 3,3%-os GDP-bővülést vár, amit elsősorban a belső kereslet támogathat a béremelkedésen keresztül. Kiemelik, hogy mára szinte minden szektorban általános a munkaerőhiány, ami kétszámjegyű béremelkedést okoz, viszont arra utal, hogy a magyar gazdaság kezdi elérni korlátait. Középtávon éppen ez lehet az egyik kihívás a kkv-k gyenge termelékenysége és a demográfia romlása mellett.

Továbbra is kockázat, hogy Magyarország nyitott gazdaság, különösen a német autóiparnak van erősen kitéve, ezért a kínai kereslet csökkenése és az esetleges amerikai büntetővámok hamar érzékenyen érinthetik a magyar gazdaságot is. Negatívumként értékelik a fékek és ellensúlyok utóbbi években látott erodálódását, de hozzáteszik, hogy a kormányzati lépések eddig nem rontották a képet a külföldi befektetők szemében.

A költségvetést illetően az idén hisznek az 1,8%-os kormányzati tervben, ugyanakkor optimistának találják azt a középtávú célt, hogy 2022-re a GDP fél százaléka legyen a deficit. Ez elsősorban a nemrég bejelentett adócsökkentéseknek és új kiadási intézkedéseknek köszönhető, melyek nyomást helyeznek a büdzsére, ha a növekedés 4% alá lassul.

A hitelminősítő szerint azt a lehetőséget már jó eséllyel elszalasztottuk, amit a kedvező külső környezet kínált az adósság gyorsabb ütemű csökkentésére az elmúlt néhány évben. Emiatt 2022-ig 60% felett maradhat az adósságrátánk, ami csökkenti a kormány fiskális mozgásterét stresszhelyzet esetén.

A mostani után rögtön jövő pénteken jön az újabb felülvizsgálat, akkor a Fitch dönthet Magyarországról. A cégnél szintén pozitív a kilátásunk 2017 óta, így nem zárható ki akár egy újabb felminősítés sem.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,2 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H (46 000 Ft/hó; THM 8,1%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az Erste (51 352 Ft/hó; THM 11,92 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Cetelem és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS