2020. július 7. kedd Apollónia

Csillapíthatatlannak tűnik a hitelláz, de közben nőnek a bedőlt hitelek is


Nagy mértékben nőtt a lakosság fizetőképessége, de az utóbbi időben már stagnálás figyelhető meg. A bankok gyakorlatilag megszabadultak a nemteljesítő hitelektől, ez azonban nem jelenti azt, hogy azok el is tűntek - sőt, számuk jelentősen nőtt az utóbbi egy év során.

A makrogazdaság alakulása természetesen visszahatott a lakosság helyzetére is. Az elmúlt éveket az alacsony energiaárak és alacsony kamatok jellemezték, ez a lakosság szempontjából nézve egy kedvező pozíció. A válsából való kilábalásban nagy szerepe volt az MNB-nek. És egyre aktívabb volt a faktoring és a követeléskezelési tevékenység is - mondta el Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke az Intrummal közös sajtótájékoztatójukon.

Felelős hitelfelvételhez használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

2019-ben várhatóan a GDP növekedés és a beruházási ráta is csökkenni fog, de még mindig az európai átlag fölött marad majd. Csökkent az államadósság is, de még mindig magas - azaz még bőven van hova javulni való. Bővült a privátszektor hitelezése is. A foglalkoztatottság jelentősen nőtt, a munkanélküliség pedig csökkent. Magyarország viszont versenyképességben lemaradt, mert a közmunkások sok esetben GDP-t alig termelnek.

10 év alatt 40 százalékos reálbér-emelkedés volt Magyarországon, ez Európában remek szám, a régióban ez teljesen átlagos. A lakossági hitelállomány a GDP százalékában még most is csökken- az EU-ban ez közel 60 százalék. Magyarországon ez a GDP 20 százaléka. A lakossági hitelállomány relatíve alacsony. 

A nemteljesítő hitelek aránya a bankrendszerben egyre inkább csökken. Ha megnézzük ugyanakkor a nem banki és banki kötelezettségvállalást együtt, akkor arról elmondható, hogy most kezd csökkenni, és a tavaly év során nagyot nőtt. Ezeknek a csökkentése a jövő nagyon érdekes feladata lehet.

A lakosság fizetőképességét az Intrum és a GKI közösen az Intrum Fizetőképességi Index megalkotásával akarja megalkotni, amelynek forrásai a nyilvánosan elérhető makroadatok, az Intrum adatai és a GKI havi lakossági felmérése. Vértes elmondta, hogy ő bizakodó ezzel kapcsolatban.

Hogy néz ki ez az index?

Az index a válság alatt a negatív tartományban volt, 2012-ben érte el a minimumát - a válság hatásai akkorra tornyosultak fel a lakosság részére. Majd 2012-től és 2013-tól nőtt a fogyasztás, és az index erősen együtt mozog a gazdasági teljesítménnyel, és maximumát a tavalyi év során érte el - most pedig enyhe csökkenésnek indult - mondta el Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója. A várakozások szerint a lakosság fogyasztása nőni fog, de már csökkenő mértékben, és az infláció is megnőtt, ami rányomja a bélyegét a várakozásokra.

Hitelfelvételkor fontos az informálódás! A hitelek összehasonlításához használd kalkulátorunkat!

A fizetőképesség együtt mozog a fogyasztással és a gazdasági növekedéssel, de még a bankrendszerben levő bruttó hitelnagysággal is és a nettó átlagkeresettel és a foglalkoztatottsággal Felfalusi elmondása szerint. Az index negyedévente fog kijönni - tudhattuk meg az eseményen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS