2019. április 26. péntek Ervin

Brutális a túlkereslet: nem kérdés, tovább nőnek a lakásárak a jövőben is


Messze van még a trendforduló az ingatlanpiacon, egyelőre kitartanak a magas lakásárak. Kereslet van bőven: a lakosság nagy része szeretne saját lakást vásárolni, a kínálat pedig nem akkora, hogy ezt az igényt kielégítse. Budapesten ugyanakkor egyelőre nem áll fenn az a veszély, mint a nyugati fővárosokban, ahol egy átlagos fizetéssel már nem lehet ingatlant vásárolni. A külföldiek itthoni lakásvásárlási szándéka nőtt, de mértéke még mindig nem jelentős. A meglévő lakások nagy része ugyanakkor régi, így a jövőben a lakásfelújítás hajthatja majd a piacot.

A falusi CSOK részleteit még nem látjuk, de azt sem tudjuk, hogy mennyire lesz releváns. De 4-5 százalék körüli tranzakciónövekedés még várható a lakáshitelpiacon - mondta Ralf Cymanek, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján. Florova Anna, az OTP Bank Lakossági Hitelezés Igazgatóságának ügyvezető igazgatója szerint már elértük az érett szakaszt. Kis növekedési potenciál ugyanakkor van még benne. Fülöp Krisztián, a Hitelcentrum Kft. Vezetője is lát némi növekedési potenciált, a kereslet ugyanakkor olyan nagy, hogy ha nem következik be az új ingatlanok átadása, akkor megrekedhet a szektor növekedése. Szerinte a boom-ban vagyunk még bőven, és még van néhány év, ami a fejlődés irányába mutathat,

Ehhez azonban ingatlan kell, mert ügyfél van bőven.

Elmondása szerint sok hirdetéssel találkozott már, ahol falusi CSOK-képes ingatlant keresnek, és a vidéki kereslet is növekszik. Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a lakástakaréknak van jövője az állami támogatás után is. Nem a piac szűnt meg ugyanis, hanem a termék - a piac a következő időszakban is nőni fog. A magyaroknak ugyanis nagyrészt még mindig az ingatlan a legnagyobb vagyoneleme, ráadásul a lakásállomány nagy része meglehetősen elavult, és csak 15 százaléka épült a kilencvenes évek után. Így a piacot nem csak az új lakások pörgethetik, hanem a felújítások is.

Lakást vásárolnál? Felújítanál? Használd a Pénzncentrum kalkulátorát!

Ráadásul Tátrai szerint mindemellett van hitelképes kereslet, amit a családtámogatási rendszer tovább fog fűteni. Simonyi Tamás, a KPMG Tanácsadó Kft. Igazgatója szerint sok világ- és európai városban már esnek az ingatlanárak, azaz őtt nem tetőzés van, hanem már visszaesés. Cymanek ehhez annyit tett hozzá, hogy az európai fővárosokból az átlagemberek már kiszorulnak - ott nem a helyi igény által látott árak vannak. Szerinte ez a fajta túlfeszülés Budapesten még nem látszik. A lakáshitel-állomány a GDP-hez képest alacsony, így bőven-bőven van tér, ő nem tart a lakásárak visszaesésétől.

Florova Anna szerint egyelőre nem kell tartani visszaeséstől - ez azt jelenti, hogy a lakásárak tovább fognak emelkedni. Fülöp Krisztián egyetértett, szerinte is még bőven van növekedési potenciál. Az ingatlan elmondása szerint még mindig egy jó befektetés, ennek hozama még akkor is kedvező, ha lassulással kalkulálunk. Elmondása szerint még az állampapír-hozamokkal szemben is meglehetősen versenyképes az ingatlan-befektetés.

Tátrai Bernadett elmondása szerint nem a befektetési célú vásárlás hajtja a piacot - ez egy szűk szegmens. Elmondása szerint a magyarok akkor érzik magukat biztonságban, ha van egy lakásuk. Ez pedig nem fog elmúlni rövid távon. Tátrai elmondása szerint 4-5 évig még tart az ingatlanpiaci ciklus, ezután pedig a felújítási hullám fogja majd hajtani a piacot.

Ami a lakáshiteleket illeti, a Raiffeisennél 17 százalékos volt a növekedés Cymanek elmondása szerint. Florova elárulta, hogy van különbség Budapesten és vidéken aközött, hogy a hitelbiztosíték, az ingatlan értéke mekkora. Vidéki településeken nem volt akkora az áremelkedés - ők inkább a személyi kölcsönök irányába fordultak, hiszen tőlük eltérő mértékű önerőt követelnek meg a bankok. Emiatt kezd is összemosódni a személyi hitel- és lakáshitelpiac.

Személyi hitel lakáscélra? Nézd meg az ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Tátrai Bernadett szerint ők speciális helyzetben vannak, hiszen náluk előbb van egy megtakarítási forma, amely később önerőnek számít. Szerinte ez kiszámíthatóva, tervezhetővé teszi a havi kiadásokat már a hitelfelvétel előtt. A hitelportfolió egyébként meglehetősen egészséges náluk elmondása szerint.

Mindenki fixál, aki teheti

Fülöp Krisztián elmondta, hogy tavaly mindössze egy ember volt, aki változó kamatozású hitelt kért. Ralf Cymanek ugyanezt erősítette meg: náluk 98 százalék a fix hitelek aránya az új kihelyezésen belül. Florova Anna véleménye szerint az ötéves fixálásnak nincs létjogosultsága, a legnagyobb sláger a 10 éves kamatfixálás. Tátrai Bernadett erre azt reagálta, hogy a 10 éves fixálás sem megoldás, ő azt javasolja az ügyfeleknek, hogy a teljes futamidőre fixálják hitelüket.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 13 155 forintos törlesztőt (THM 13,57%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

04.25-04.30
Országos

Interspar

04.25-04.30
Országos

Aldi

04.25-04.30
Országos

Lidl

04.25-04.30
Országos

Auchan

04.25-04.30
Országos

Tesco

04.23-04.30
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos

  Ajánlatunk