13 °C Budapest

A kisiskolásoknak idén olcsóbb a tanévkezdés: ennyiből hoztuk ki

2017. augusztus 29. 12:30

Az iskolakezdésre szánt összeg tavalyhoz képest enyhén emelkedett: idén a gyermek korától függően átlagosan 44 és 142 ezer forintos költséggel számolnak a magyar családok gyermekenként. A tanévkezdési kiadások a felsőoktatásban és középiskolában tanulóknál nőttek, az általános iskolásoknál csökkentek.

Az új tanév közeledtével a Budapest Bank harmadik alkalommal mérte fel a magyar szülők körében, milyen kiadásokra számítanak az iskolakezdés kapcsán és a tanév közben. A megkérdezettek kétharmada számára továbbra is komoly anyagi terhet jelentenek az iskolához köthető kiadások. A tanévkezdés költségeinek finanszírozása érdekében a családok jellemzően öt hónapon át húzzák összébb a nadrágszíjat, valamint az aktuális havi jövedelmükből is fordítanak erre a célra.

Az általános iskolás gyereket nevelő háztartások a tavalyi 64 ezer forinthoz képest idén 54 ezer forintos kiadásra számítanak, a középiskolás gyerekek esetében 61 ezer forint helyett 67 ezer forint lesz a várható kiadás. A felsőoktatásban tanulóknál is nőtt a várható összeg: egyetemi és főiskolás gyermekeik esetében a tavalyi 116 ezer helyett 135 ezer forinttal kalkulálnak a szülők.

Jó hír a családok számára, hogy idén ősztől a 9. évfolyamig ingyenessé váltak a tankönyvek, így erre a tavalyi 12 ezer forint után idén átlagosan 9 ezer forintot kell költeniük a szülőknek.

A legjelentősebb változás az általános iskolás gyermekeket nevelő családoknál figyelhető meg, ahol a tavalyi 10 ezer helyett idén mindössze 4 ezer forinttal kalkulálnak a szülők - vélhetően az alapvető tankönyveken túli kiadványok miatt.

A válaszadók több mint fele (55%) vallja, hogy részben vagy egészében az aktuális havi bevételeiből fedezi az iskolakezdés kapcsán felmerült kiadásokat, míg több mint egyharmaduk (38%) külön erre a célra, átlagosan öt hónapon keresztül takarékoskodik. Az elmúlt évhez képest 11 százalékkal nőtt azoknak az aránya (32%), akik a családi tartalékokból is költenek erre a célra, és 11 százalékkal csökkent az iskolakezdési támogatást igénybe vevők száma (22%). Idén a szülők 17 százaléka mondta, hogy többletmunkát vállal a felmerülő kiadások fedezése érdekében.

Egyre többen személyi kölcsönből fizetik az iskolakezdés során felmerülő költségeket. A Pénzcentrum kalkulátorával végeztünk egy próbaszámítást, hogy megnézzük, mely banki termékek jelenleg a legkedvezőbbek a piacon. Ha 300 ezer forinttal számolunk (mert ha például több gyerek van a családban, esetleg nagyobb kiadást is terveznek, úgy mint számítógép-vásárlást) egy éves futamidővel, akkor aSberbank Fair Expressz személyi kölcsöne áll az élen26 359 forintos havi törlesztővel, 12,63 százalékos THM-mel és 319 313 forintot kell visszafizetni a futamidő végéig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A második legjobbnak a CIB Előrelépő személyi kölcsönetűnik, 26 819 forintos havi törlesztővel, 13,99 százalékos THM-mel, és 321 830 forintos teljes visszafizetendő összeggel. A harmadik helyen a Budapest Bank Hitel Expressznevű kölcsöne áll 28 333 forintos törlesztővel, és a futamidő végéig 339 997 forintot kell visszafizetni.  Sberbank Fair Expressz személyi kölcsöne áll.

Emelkednek a tanév közbeni kiadások

Jellemzően növekedéssel számolnak a családok a tanév közben várható költségek terén. Azok a háztartások, ahol csak általános iskolás gyermek van, 37 ezer helyett 44 ezer forinttal számolnak. A középiskolás gyermekek esetében 57 ezer helyett 53 ezer forintra, míg a felsőoktatásban tanulóknál jelentősen többre, 105 ezer helyett 142 ezer forintra becsülik a családi költségvetés várható havi költségeit. Jellemzően többet költenek majd a szülők gyermekeik különóráira, az utazás és lakhatás költségeire, valamint a tandíjra költött összeg is nő. Kiugróan nagy értékű tételnek számítanak a felsőoktatásban tanulók informatikai eszközei: ezek költségét a tavalyi 11 ezer helyett idén már 24 ezer forintra becsülték havonta.

Nő a hitelfelvételre nyitottak aránya

A magyar szülők 12 százaléka vett már fel korábban hitelt gyermeke érdekében - nem csak a tanévkezdéshez köthetően -, és 39 százalékuk elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben sor kerül erre. Hitelre leginkább az informatikai eszközök, bútorok és lakberendezési tárgyak vásárlása miatt van szükség, és a hazai felsőoktatási tandíjak finanszírozása is sokszor kölcsönökön keresztül történik.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm