23 °C Budapest
Worried family with child sitting with financial documents at home

Újabb magyar bank lépett: már itt is fel lehet venni lakáshitelt 10%-os önerővel

2024. május 8. 18:01

Májustól az MBH Banknál is tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok, akik megfelelnek a feltételeknek. A Bankmonitor szakértői szerint ezzel hatra bővült azon bankok köre, ahol elérhető a lehetőség.

Egy lakáscélú kölcsön összege akár az ingatlan vételárának vagy építési költségének 90%-át is elérheti 2024-től, amennyiben teljesülnek az első lakásvásárlókra vonatkozó feltételek. Eddig az OTP, az Erste, a K&H, a CIB és az UniCredit bankoknál volt elérhető a lehetőség, ám májusban csatlakozott hozzájuk az MBH Bank is. Normál esetben egy jelzáloghitel esetében a fedezetként bevont ingatlan becsült forgalmi értékének legfeljebb 80%-át hitelezhetik meg a bankok, vagyis minimálisan 20% önerő szükséges a vásárláshoz vagy építéshez.

Mik a 10% önerő jogszabályi feltételei?- Az önerőkedvezménnyel az első otthonukat vásárlók élhetnek akkor, amennyiben megfelelnek a jogszabályi és bank által elvárt feltételeknek.

A jogszabályi feltételek:

  • Az igénylők nem tölthetik be a 41. életévüket az igénylés pillanatában. (Ez vonatkozik minden, az ügyletben szereplő adósra és adóstársra is.)
  • Az igénylők nem rendelkezhetnek, és a múltban sem rendelkezhettek 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal ingatlanban. Kivétel, ha az jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt, mint például egy özvegy házastárs haszonélvezeti joga.

Nem azonosak a bankok elvárásai Miközben a jogszabályi feltételek egységesek, a Bankmonitor szakértői szerint az egyes bankoknál számos eltéréssel találkozhatunk. Különbözőképpen kezelhetik például a vállalkozói, a készpénzes vagy éppen a külföldi munkáltatótól származó jövedelmet, illetve abban is lehet különbség, hogy mekkora a minimálisan elvárt jövedelem.

Emellett van olyan bank, amely meghatározza, legfeljebb mekkora lehet az érintett ingatlan vételára, illetve abban is vannak eltérések, hogy ha CSOK Pluszt is igénybe venne a család, akkor legfeljebb hány gyermek vállalható. Eltéréseket találhatunk azt illetően is, hogy milyen hiteltípushoz igényelhető önerőkedvezmény az adott pénzintézetnél.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Valahol csak lakásvásárlási és építési célú jelzáloghitelhez;
  • míg máshol kizárólag a CSOK Plusz hitelhez igényelhető;
  • vagy csak akkor érhető el, ha a támogatott hitel mellé piaci lakáshitelt is igényel valaki.

Az első lakásukat vásárlóktól a bank minden esetben elvár egy nyilatkozatot az ingatlantulajdon kapcsán, emellett egy igazolásra is szükség lesz: az „Ingatlantulajdon fennállásáról szóló hatósági bizonyítvány kiállítása iránti kérelem” megnevezésű nyomtatványt kell kitölteni.

Az MBH Banknál lakásvásárláshoz, építéshez, vásárlással egybekötött házbővítéshez érhető el a lehetőség. A jogszabályi feltételeken túl az MBH-nál kizárólag a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban érhető el a kedvezmény. Ha több ingatlanfedezet kerül bevonásra, akkor mindegyik ingatlannak meg kell felelnie az előbbi szabálynak.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 18:06
A miniszterelnök legidősebb lányához közeli Magyar Turisztikai Ügynökség városmarketing-akciójába ig...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem