A pregnant woman, in her 40s, sits on her bed with her hand on her face. She appears upset

Lesújtó számok: babavárót igénylők fele most már elvérezne az igányléskor

2023. július 24. 16:31

A 2019 júniusa óta elérhető babaváró hitel kalkulátort használók közül mintegy 109 ezren feleltek meg a támogatás összes személyi feltételének, vagyis nekik volt lehetőségük megigényelni a konstrukciót. Közülük minden második (50 600) párnál ugyanakkor a feleség már betöltötte a 30. életévét a kalkuláció időpontjában, vagyis a 2024-ben érvénybe lépő szabályok alapján minden második pár elesett volna a lehetőségtől.

A babaváró támogatás igényléhez számos személyi feltételt kell teljesíteniük a fiataloknak, a 2019 júniusi indulás óta pedig már több százezren ellenőrizték a Bankmonitor babaváró kalkulátorával, hogy jogosultak-e a lehetőség kihasználására. Közülük kicsivel 40 százalék felett volt azok aránya, akik az adott pillanatban legalább egy feltételt nem teljesítettek, legtöbbször a legalább 3 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony és a házasság hiánya volt a probléma, de sok pár esetében az jelentett gondot, hogy negatív státusszal voltak nyilvántartva a KHR adatbázisban.

2024-től azonban radikálisan megváltoznak az igénylési feltételek, ekkortól kizárólag olyan házaspárok igényelhetik majd a babavárót, ahol a feleség még nem töltötte be a 30. életévét. Átmeneti könnyítés ugyanakkor, hogy 2024 december 31-ig 40 év marad a felső korhatár akkor, ha a feleség az igénylés időpontjában már várandós, pontosabban a baba igazoltan betöltötte a 12 hetes magzati kort.

Azon 109 ezer pár közül, akik eddig pozitív visszajelzést kaptak a babaváró kalkulátor alapján, mintegy 50 600 párnál a feleség már betöltötte a 30. életévét. Vagyis, ha a jövő évtől érvényes szabályokat kellett volna rájuk alkalmazni, akkor a párok fele nem felelt volna meg az elvárásoknak.

Ez alapján a Bankmonitor szakértői arra számítanak, hogy a babaváró hitel iránti kereslet jövő évtől jelentősen csökkenhet, amin az sem fog tudni segíteni, hogy várandósság esetén a korhatár 40 év marad 2024 végéig, illetve a maximális hitelösszeg 10-ről 11 millió Ft-ra emelkedik. Pedig már jelenleg is mérsékelt iránta az érdeklődés: 2023 első négy hónapjában mindössze 53,9 milliárd forint értékben vettek fel babavárót a párok, ami 62 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2023-ban azonban még várható némi felfutás a folyósításban, hiszen azok közük, akik jövőre már nem lesznek jogosultak a támogatásra, sokan igyekezhetnek még élni a lehetőséggel. Ez pénzügyileg akkor is jó döntés lehet, ha egyelőre nincs szükségük a pénzre, hiszen például inflációkövető állampapírba fektetve az összeget az első évben 1,5 millió forint lehet a megszerezhető éves kamat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem