13 °C Budapest
Woman opening an empty wallet

Így zúzza szét a gigainfláció a magyarok álmait: a bolti horror csak a kezdet, ezt is elveszi sokaktól

2023. január 12. 09:28

Sokféleképpen rontja az infláció a magyarok hitelfelvételi képességét és hitelezhetőségét: hiába nőnek például a nominális bérek, a felvehető hitelösszeg bizonyos esetekben a harmadával kisebb most, mint a jegybanki kamatemelések előtt – írja elemzésében a Portfolio.

A portál azt írja, az adósságfékszabályokból és a kereseti statisztikákból könnyen kiszámítható, hogy egy átlagos, illetve egy medián keresettel rendelkező hitelfelvevő maximálisan mekkora törlesztőrészletet vállalhat a jelzáloghitel-felvétel során. Legalább 10 éves kamatperiódus vagy végig fix kamatozás mellett a legmagasabb ez az összeg: 170 ezer, illetve 138 ezer forint. Tavaly májusban, a jegybanki kamatemelések előtt ez 143, illetve 116 ezer forint volt, vagyis jövedelmi szempontból egyértelműen javult a helyzet, nőtt az átlagot és a mediánt keresők hitelezhetősége.

Csakhogy időközben a törlesztőrészletet meghatározó kamatkörnyezet romlott, egészen konkrétan a vágtató infláció megjelenése és az MNB monetáris politikájának szigorítása hatására az idén év eleji ajánlatokban az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek már 10,5%-os, a 10 évesek 9,0%-os, a végig fix kamatozásúak 9,3%-os átlagkamattal futottak.

Mindebből már kiszámítható, mekkora jelzáloghitelt vehetünk fel a leggyakoribbnak számító 20 éves futamidő és a legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódus mellett: a maximálisan felvehető hitelösszeg átlagos nettó kereset mellett 24,0 millió forintról 18,8 millió forintra, medián nettó kereset mellett 19,4 millió forintról 15,3 millió forintra csökkent 2021 májusa óta. Ez 22, illetve 21%-os csökkenést jelent. A kamatok és a várható törlesztőrészletek emelkedése miatt még könnyebben ütköznek bele az adósságfék-korlátokba azok a hitelfelvevők, akik változó kamatozású vagy 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelt vesznek fel, ezeknél 32%-os a csökkenés. Összességében azt lehet tehát mondani,

a kamatemelések kezdete óta legalább az ötödével, sok esetben a harmadával csökkent a hitelösszeg amiatt, hogy jelentősen megemelkedett az újonnan felvehető hitelek kamata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem