2 °C Budapest
forints

Megszólaltak a magyar bankok: durva torzításokra lehet számítani, rossz vége lesz a kamatstopnak

2022. május 20. 19:01

A Magyar Bankszövetség a mai napon tartotta meg éves rendes Testületi Ülését. Ezen Varga Mihály pénzügyminiszter a magyar gazdaság kilátásairól, Kandrács Csaba, az MNB alelnöke pedig a magyar gazdaság jövőképéről tájékoztatta a Testületi Ülés résztvevőit. A Magyar Bankszövetség tagjai az alábbi közlemény közzétételéről határoztak.

Az elmúlt egy évre visszatekintve, a koronavírus okozta járvány elleni karanténszerű védekezést az egészségügyi szabályok szerinti együttélés váltotta fel. Ezt elsősorban az átoltottság magas szintje és az enyhébb tünetekkel járó vírusvariánsok tették lehetővé - írják.

A koronavírus-járvány hatására társadalmi szinten ugrásszerű fejlődés következett be a digitalizációban, a fogyasztási szokások és szolgáltatási igények átalakulásában. Kezdetben a keresleti és kínálati sokkhatás, majd a gyors igényváltozások hatására az ellátási láncokban olyan mértékű zavarok alakultak ki, amelyek a gazdaság fejlődését globálisan visszafogták. A negatív gazdasági hatások csökkentése érdekében a kormányok és a jegybankok gazdaságélénkítő programokat vezettek be, a kereskedelmi bankok pedig növelték piaci aktivitásukat. Ezek hatására a globális gazdasági visszaesést sikerült elkerülni, viszont az inflációs nyomás világszerte megjelent.

A magyar kormány és a jegybank is innovatív megoldásokkal támogatta a gazdaság fejlődését, így kiterjesztette a családtámogatási rendszert, erősítette a kis- és középvállalati hitelezést és a vállalati kötvénykibocsátást, valamint elindította a lakosság számára a Nemzeti Hitelprogram keretében a Zöld Otthon Programot. Ezeket a bankszektor sikeresen közvetítette az ügyfelek felé.

Az infláció 2021 őszi ugrásszerű emelkedése miatt a kormány az árintézkedések részeként a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelekre kamatbefagyasztást rendelt el. Ezek a nem piaci eszközök az infláció hatásától rövid távon ugyan megvédik a fogyasztókat, de fenntartásuk hosszabb távon más területekről elvonást, így torzítást eredményez.

A reális gazdasági növekedés és a versenyképesség érdekében kívánatos a piaci viszonyok visszaállítása.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jelen körülmények között a gazdasági fejlődés érdekében a bankszektor stabilitásának és közvetítő szerepének is tovább kell erősödnie. Az Európai Unió átlagát meghaladó gazdasági növekedéshez aktív és erős magyar bankszektorra van szükség. A magyar bankszektor az elmúlt egy évben tovább tudta növelni hitelezési aktivitását, forrásgyűjtő képességét, állampapír-állományát, és szilárdabbá tette tőkehelyzetét.

Bízunk benne, hogy a magyar bankszektor a kormánnyal és a jegybankkal együttműködve a jövőben is a gazdasági növekedés stabil motorja lehet. Az együttműködés eredményeként emelkedhet az ország tőkevonzó képessége, tovább erősödhet a bankok iránti bizalom, mindezek együttesen javíthatják az ország nemzetközi elismerését, és előidézhetik megfelelő minősítését. Az utóbbiakat erősítendő, a Magyar Bankszövetség továbbra is aktív szerepet vállal az európai és a globális pénzügyi szervezetekben - írják.

Az ukrán helyzet mély aggodalommal és együttérzéssel tölt el bennünket, ezért a támogatás és a segítségnyújtás területén példamutatásra törekszünk. A szomszédban zajló fegyveres konfliktus a közelség miatt minket is mélyen érint. A háború miatt a termelés visszaesése, a közvetlen gazdasági kapcsolatok befagyása, továbbá a nemzetközi büntető intézkedések fokozzák a globális ellátási zavarokat és növelik az inflációs veszélyt. Ebben a helyzetben a Magyar Bankszövetség elkötelezett a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése iránt - zárul a szövetség közleménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem