Mi az a hitelmoratórium, mikor van a hitelmoratórium vége 2022-ben?

Mi az a hitelmoratórium, mikor van a hitelmoratórium vége 2022-ben?

2022. február 6. 20:30

A 2020-ban bevezetésre került hitelmoratórium, ami az egyik legmeghatározóbb járványügyi rendelkezés volt, magyar családok ezreinek az életére volt hatással. Mi a hitelmoratórium jelentése, meddig kerül felfüggesztésre a törlesztés és mikor lesz a hitelmoratórium vége? Megéri a hitelmoratórium?

Hitelmoratórium 2021 és hitelmoratórium 2022 évi tudnivalók: mi az a hitelmoratórium, avagy törlesztési moratórium. Lehetséges, hogy a hitelmoratórium alatt semmit sem kell fizetni? Hogyan hat a hitelmoratórium időszaka a lakáshitelre és a személyi kölcsönre, mi lesz a hitelmoratórium vége után? Mennyi hitelmoratórium kamat kerülhet felszámolásra? Önkéntes, vagy kötelező a hitelmoratórium?

Mi az a hitelmoratórium?

A hitelmoratórium, más néven törlesztési moratórium egy olyan, meghatározott időintervallumra érvényes állami rendelkezés, ami szerint a hitelmoratórium ideje alatt felfüggesztésre kerülnek a törlesztő részletek (tőke- kamat- és díjfizetési mentesülés). A Magyar Nemzeti Bank 2020. március 18-án adta ki az országos érvényű, banktól független rendeletet, ami valamennyi lakossági hitelre érvényes a lakáshiteltől kezdve a személyi kölcsönig (CSOK, babaváró, autóhitel, áruhitel stb.), emellett vállalati hitelre is igénybe vehető. A felmondott hitelekre már nem jár a hitelmoratórium, de az 1-2 hónapos elmaradásban lévő kölcsönökre igen.

A hitelmoratórium ideje alatt az adósoknak a meglévő hitelekre vonatkozólag semmit nem kell visszafizetniük, azonban tartozás elengedés nem történik! A hitelmoratórium következményeképp a hitel futamideje meghosszabbodik, de a hitelmoratórium ideje alatt nem jár kamatmentesség! A hitelmoratórium érvényessége a kormányrendelettel egyetemben lépett automatikusan életbe és addig érvényes, míg az állam meg nem szünteti, hosszabbítás is lehetséges.

Hitelmoratórium kamat

Ahogy fentebb is írtuk, a törlesztés időszakos felfüggesztése mindenkinek jár, hogy könnyebb legyen az anyagilag is megterhelő járványhelyzetet átvészelni, azonban a hitelmoratórium alatti kamat megmarad, felhalmozódik. Ez a hitelmoratórium kamat nem kerül egy összegben behajtásra a hitelmoratórium lejárta után, de az eredeti hiteltől elkülönült formában kell kezelni és további kamatot nem lehet felszámolni rá.

A hitelmoratórium kamat megfizetése természetesen a moratórium lejártát követő időszakban kötelező. A teher elosztása egyenlő részletekben történik, a hitel futamideje alatt. A hitelkamat a moratórium alatt akkor változhat, ha változó kamatozású hitelünk van; a fix kamatozású hitel akkor változik, ha a moratórium idejére esik a fordulónapja. Maga a hitelmoratórium nincs befolyással a hitelek kamatozására.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hitelmoratórium kötelező?

Természetesen nem. Amennyiben valaki benn szeretett volna maradni a programban, azoknak ezt októberig jelezniük kellett a hitelüket folyósító pénzintézetnél. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy megéri-e hosszútávon a törlesztés felfüggesztése, mert a hitelmoratórium kamat miatt a teljes visszafizetés összege nő.

Mikor van a hitelmoratórium vége?

A hitelmoratórium ideje 2020. március 19-től 2021. október 31-ig tartott (eredetileg a hitelmoratórium vége 2020. december 31-re volt kijelölve, ám a hitelmoratórium automatikusan meghosszabbodott). A hitelmoratórium csak a 2020. március 18-ig folyósított hitelekre érvényes, a hitelmoratórium rendelet utáni kölcsönre nem lehet érvényesíteni.

Jelenleg érvényes hitelmoratórium

2021. november 1-től már csak a rászoruló csoportok maradhattak a hitelmoratóriumban, külön nyilatkozattal – ez a hosszabbítás a jelen állás szerint 2022. június 30-ig érvényes. Hitelmoratórium hosszabbítást kérhetnek a nyugdíjasok, gyermeket várók és nevelők, közfoglalkoztatottak, a munkanélküliek, illetve olyan magánszemélyek, akiknek az árbevétele legalább 25%-kal csökkent az előző évhez képest. A hitelt továbbra is 2020. március 18. előtt kellett felvenni és 2021. szeptember 30-ig a moratóriumban kellett lennie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 29. 14:10
A Detekto néven indult oldal célja a hamis információk felismerésének és értelmezésének gyakorlása f...
Holdblog  |  2023. november 29. 14:08
Könnyen hihetnénk, hogy az előttünk álló téli hónapokban már semmilyen meglepetés sem érhet minket a...
Kiszámoló  |  2023. november 29. 09:25
Sorban kapom a panaszokat a Wise-ra hónapok óta. Valaki utalni akart, letiltották az utalást, adjon...
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm