21 °C Budapest
Mi az a hitelmoratórium, mikor van a hitelmoratórium vége 2022-ben?

Mi az a hitelmoratórium, mikor van a hitelmoratórium vége 2022-ben?

2022. február 6. 20:30

A 2020-ban bevezetésre került hitelmoratórium, ami az egyik legmeghatározóbb járványügyi rendelkezés volt, magyar családok ezreinek az életére volt hatással. Mi a hitelmoratórium jelentése, meddig kerül felfüggesztésre a törlesztés és mikor lesz a hitelmoratórium vége? Megéri a hitelmoratórium?

Hitelmoratórium 2021 és hitelmoratórium 2022 évi tudnivalók: mi az a hitelmoratórium, avagy törlesztési moratórium. Lehetséges, hogy a hitelmoratórium alatt semmit sem kell fizetni? Hogyan hat a hitelmoratórium időszaka a lakáshitelre és a személyi kölcsönre, mi lesz a hitelmoratórium vége után? Mennyi hitelmoratórium kamat kerülhet felszámolásra? Önkéntes, vagy kötelező a hitelmoratórium?

Mi az a hitelmoratórium?

A hitelmoratórium, más néven törlesztési moratórium egy olyan, meghatározott időintervallumra érvényes állami rendelkezés, ami szerint a hitelmoratórium ideje alatt felfüggesztésre kerülnek a törlesztő részletek (tőke- kamat- és díjfizetési mentesülés). A Magyar Nemzeti Bank 2020. március 18-án adta ki az országos érvényű, banktól független rendeletet, ami valamennyi lakossági hitelre érvényes a lakáshiteltől kezdve a személyi kölcsönig (CSOK, babaváró, autóhitel, áruhitel stb.), emellett vállalati hitelre is igénybe vehető. A felmondott hitelekre már nem jár a hitelmoratórium, de az 1-2 hónapos elmaradásban lévő kölcsönökre igen.

A hitelmoratórium ideje alatt az adósoknak a meglévő hitelekre vonatkozólag semmit nem kell visszafizetniük, azonban tartozás elengedés nem történik! A hitelmoratórium következményeképp a hitel futamideje meghosszabbodik, de a hitelmoratórium ideje alatt nem jár kamatmentesség! A hitelmoratórium érvényessége a kormányrendelettel egyetemben lépett automatikusan életbe és addig érvényes, míg az állam meg nem szünteti, hosszabbítás is lehetséges.

Hitelmoratórium kamat

Ahogy fentebb is írtuk, a törlesztés időszakos felfüggesztése mindenkinek jár, hogy könnyebb legyen az anyagilag is megterhelő járványhelyzetet átvészelni, azonban a hitelmoratórium alatti kamat megmarad, felhalmozódik. Ez a hitelmoratórium kamat nem kerül egy összegben behajtásra a hitelmoratórium lejárta után, de az eredeti hiteltől elkülönült formában kell kezelni és további kamatot nem lehet felszámolni rá.

A hitelmoratórium kamat megfizetése természetesen a moratórium lejártát követő időszakban kötelező. A teher elosztása egyenlő részletekben történik, a hitel futamideje alatt. A hitelkamat a moratórium alatt akkor változhat, ha változó kamatozású hitelünk van; a fix kamatozású hitel akkor változik, ha a moratórium idejére esik a fordulónapja. Maga a hitelmoratórium nincs befolyással a hitelek kamatozására.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hitelmoratórium kötelező?

Természetesen nem. Amennyiben valaki benn szeretett volna maradni a programban, azoknak ezt októberig jelezniük kellett a hitelüket folyósító pénzintézetnél. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy megéri-e hosszútávon a törlesztés felfüggesztése, mert a hitelmoratórium kamat miatt a teljes visszafizetés összege nő.

Mikor van a hitelmoratórium vége?

A hitelmoratórium ideje 2020. március 19-től 2021. október 31-ig tartott (eredetileg a hitelmoratórium vége 2020. december 31-re volt kijelölve, ám a hitelmoratórium automatikusan meghosszabbodott). A hitelmoratórium csak a 2020. március 18-ig folyósított hitelekre érvényes, a hitelmoratórium rendelet utáni kölcsönre nem lehet érvényesíteni.

Jelenleg érvényes hitelmoratórium

2021. november 1-től már csak a rászoruló csoportok maradhattak a hitelmoratóriumban, külön nyilatkozattal – ez a hosszabbítás a jelen állás szerint 2022. június 30-ig érvényes. Hitelmoratórium hosszabbítást kérhetnek a nyugdíjasok, gyermeket várók és nevelők, közfoglalkoztatottak, a munkanélküliek, illetve olyan magánszemélyek, akiknek az árbevétele legalább 25%-kal csökkent az előző évhez képest. A hitelt továbbra is 2020. március 18. előtt kellett felvenni és 2021. szeptember 30-ig a moratóriumban kellett lennie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 5. 21:26
Az eddigi relatív békeévek után tombol az infláció. Eddig az emberek lenyelték a békát, hogy semmi k...
MEDIA1  |  2022. július 5. 17:37
Ennek keretében például az ATV műsorvezetői felbukkannak az Index műsoraiban, de az Index és az ATV...
Holdblog  |  2022. július 5. 15:59
Oroszország 1918 óta először csődöl be külföldi adóssága miatt. Az orosz pénzügyminiszter szerint cs...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?