14 °C Budapest
New mansions with hydrant in Budapest

Óriási tévhitben él rengeteg magyar: ezt a szuperolcsó hitelt nem csak gyermekkel lehet igényelni

2021. október 1. 12:02

Már csak pár napot kell várni az szuperolcsó zöld lakáshitelre, amivel 2,5%-os, végig fix kamattal lesz megvásárolható vagy felépíthető egy energiatakarékos új építésű ingatlan. A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata szerint ugyanakkor gyakori félreértés, hogy a zöld hitel feltétele a meglévő vagy vállalt gyermek, ami abból adódhat, hogy sokan azonosítják a kamatmentes zöld csok-hitellel. Ez utóbbihoz pedig valóban szükséges két meglévő vagy vállalt gyermek. Azonban két különböző konstrukcióról van szó, persze a kombinálásuk extra pénzügyi előnyt jelenthet.

Az úgynevezett zöld hitel október 4-től lesz igényelhető, bár előfordulhat, hogy az első napokban nem minden hazai banknál lesz még elérhető. A konstrukció legfontosabb előnye a rendkívül kedvező, futamidő végéig fix, maximum 2,5%-os kamat, ami nem csak a hasonló piaci lakáshitelek kamatát (4,5-5,8%) veri, de még a csok – családi otthonteremtési kedvezmény – támogatás mellé igényelhető, maximum 3%-os kamatú csok-hitelnél is kedvezőbb. A maximális hitelösszeg 70 millió forint, ami a jogszabályban rögzített, 20 százalékos minimális önerővel számolva akár egy 87,5 millió forint értékű ingatlan megvételére vagy megépítésére is elegendő lehet.

Csak a felhasználást illetően van megkötés a zöld hitelnél

Az zöld hitel felhasználását illetően annyi megkötés van mindössze, hogy kizárólag új építésű, energiatakarékos ingatlan vásárlására vagy építésére fordítható, ám ezen felül egyéb speciális feltétel nincs. (Természetesen a banki hitelbírálaton az igénylőnek sikeresen át kell mennie.) Vagyis a hitelnek – a közhiedelemmel ellentétben – nem feltétele a meglévő gyermek, illetve a gyermekvállalás, mint ahogy házasság sem, így élettársak és egyedülállók egyaránt igényelhetik.

Egyedülállók és gyermektelenek is felvehetik!

Az a félreértés, hogy házasok, illetve gyermekesek vagy gyermeket vállalók igényelhetik a zöld hitelt, valószínűleg abból fakad, hogy a zöld hitel kombinálható az úgynevezett zöld csok-hitellel, ez utóbbi konstrukcióról pedig sokkal többet hallani mostanság. A zöld csok-hitel nem más, mint egy „normál” csok hitel, ám míg annak kamata maximum 3% lehet, addig a zöld változat kamatmentes, amennyiben zöld hitellel együtt igénylik. A zöld csok-hitel paraméterei – a kamaton kívül – azonosak a normál csok-hitelével, ezért, ha valaki kombinálná a zöld hitelt és a zöld csok-hitelt, akkor ehhez az utóbbi személyi és egyéb feltételeit egyaránt teljesítenie kell:

  • Legalább két gyermek megléte vagy vállalása.
  • Legalább 180 napos Tb jogviszonyra, ám ha három gyermek után igényelne a család otthonteremtési kedvezményt, akkor 2 éves Tb jogviszony szükséges.
  • Elvárás a büntetlen előélet.
  • Nem lehet az igénylőnek köztartozása. Együttes igénylés esetén mindkét félnek teljesíteni kell ezt a feltételt.
  • Megfelelő hasznos alapterületű lakást kell vásárolni, építeni.
  • Vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötése és az igénylés benyújtása között legfeljebb 180 nap telhet el.

A házasság vagy a párkapcsolat azonban ebben az esetben sem feltétel, vagyis egyedülálló szülők előtt is nyitva áll a lehetőség. Amennyiben pedig valaki kizárólag a 2,5%-os kamatú zöld hitelt igényelné, akkor természetesen a gyermeket illetően sincs semmilyen kikötés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem