Aggódhatnak a magyar devizahitelesek: kilőhetnek a törlesztőrészletek

Aggódhatnak a magyar devizahitelesek: kilőhetnek a törlesztőrészletek

2021. június 28. 14:57

Egy júliusi kamatfordulóval rendelkező forintosított devizahitel kamata 0,28 százalékponttal emelkedik a következő hónaptól. Ez 10 millió forint hitelösszeg és 10 év hátralévő futamidő esetén havi 1300 forintot jelent. A drágulás talán nem hangzik drasztikusnak, de úgy tűnik folytatódik, és ha ez így lesz, sokak számára válhat komoly teherré.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 22-én 0,3 százalékponttal megemelte a jegybanki alapkamatot. A lépés hatással lehet az új és a már korábban folyósított lakáshitelek kamatára egyaránt. Egy 10 millió forint összegű, 10 éves hátralévő futamidejű forintra váltott deviza hitel esetében júliustól a törlesztőrészlet 1300 forinttal megemelkedhet.

Miért befolyásolja a devizahitelesek törlesztőrészletét az alapkamat?

A jegybanki alapkamat egy úgynevezett referenciakamatláb, a kereskedelmi bankok az MNB-nél elhelyezett kéthetes kötvényeikre kapják ezt a hozamot. Ez egy rövid futamidőre irányadó kamatláb, éppen ezért a rövid futamidejű bankközi kamatok mértékére van közvetlen, jelentős hatása. Ilyen például a BUBOR – azt mutatja meg, hogy az egyes bankok milyen kamat mellett adnának kölcsönt egymásnak éven belüli futamidőre -, amelynek mértéke pedig a változó kamatozású lakáshitelek kamatát befolyásolja közvetlenül.

Ráadásul a meglévő lakáshitelállománynak még mindig jelentős része változó kamatozású. Ez annak köszönhető, hogy a régi devizahiteleket a forintra váltás során 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsönné alakították át.

Mennyivel emelkedik a változó kamatozású kölcsönök kamata júliusban?

A Bankmonitor szakértői egy régi devizahitel példáján keresztül vizsgálták meg a kamatemelés hatását. A fennálló tartozás 10 millió forint, a hátralévő futamidő 10 év, a kamatfelár 2,5%, a kölcsön kamata pedig júliusban fog változni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A június hónapban érvényes 3 havi BUBOR 0,77% - ez az irányadó április óta – a következő hónaptól azonban a mutató értéke meg fog emelkedni 1,05%-ra. (A június 28-án jegyzett BUBOR lesz az irányadó a következő 3 hónapra.) A referenciamutató emelkedése miatt a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor alapján a törlesztőrészlet megnő 1 300 forinttal – 100 156 forintról 101 452 forintra -, ezzel a teljes visszafizetendő összeg 155 ezer forinttal ugrana meg.

Hol lehet a kamatemelkedés vége?

A BUBOR emelkedése nem most indult el, már 2020. elejétől – a járvány kitörése óta – tapasztalható a folyamat. Azóta a 3 havi BUBOR 0,89 százalékpontot emelkedett, emiatt 4 százalékkal emelkedhetett egy devizahitel törlesztőrészlete. (Ez egy 10 millió forint összegű, 10 éves hátralévő futamidejű kölcsönnél 3-4 ezer forint törlesztőrészlet-emelkedést jelentene.)

A jegybank ráadásul kamatemelési ciklust kezdett el júniusban. Addig emelni fogják az alapkamatot, amíg az infláció nem tér vissza a kívánatos szintre. Két-három a mostanihoz hasonló lépés miatt pedig a BUBOR további 0,5-0,8 százalékponttal tovább nőhet, ami 3 hónapon belül meg fog jelenni a régi devizahitelek törlesztőrészletében is. Érdemes elgondolkodni minden változó kamatozású kölcsönnel rendelkező adósnak a hitelkiváltáson, meglévő kölcsöne újabbra cserélésén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?