27 °C Budapest
Feladja a vétót Magyarország és Lengyelország: sikerült megállapodni

Feladja a vétót Magyarország és Lengyelország: sikerült megállapodni

2020. december 9. 15:02

Elfogadta a magyar és a lengyel kormány a német soros elnökség javaslatát a költségvetési vétóvita rendezésére és most a javaslat arra vár, hogy többek között Mark Rutte holland miniszterelnök is elfogadja a kialkudott kereteket - jelezte egy lengyel kormányzati forrás a Reutersnek. Közben a Bloomberg, amely először jelezte a megszületett alkut, elért egy magyar kormányzati forrást, aki névtelenül szintén megerősítette, hogy megszületett az elvi megállapodás.

Előzetesen megállapodtunk, de van némi nyomás, mert az a cél, hogy a végleges keretekkel is végezzünk az EU-csúcsig - jelezte egy névtelenséget kérő kormányzati forrás a Reutersnek. Ez a nyomás arra utalhat, hogy már ma délutánra összehívta a német soros elnökség a tagállami nagyköveteket Brüsszelbe egy egyeztetésre az uniós költségvetésről - jelezte szintén a hírügynökség egy brüsszeli diplomatára hivatkozva. Most az ügyben érintettek Brüsszelben várják a keretek végső megerősítését.

Mivel délelőtt Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy egy olyan megoldáson dolgoznak, ami a magyar és lengyel vétó elhárítását célozza azzal együtt, hogy a jogállamisági mechanizmushoz sem nyúlnak hozzá, így a lengyel és magyar kormányforrás áttételesen azt mondta, hogy a két ország elállt a vétófenyegetésétől.

A Bloombergnek Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes jelezte, hogy megszületett az egyezség, de a részleteiről nem beszélhet. Ma délelőtt Gowin sajtótájékoztatójának főbb üzeneteit (ha nem áll el a vétótól a lengyel kormány, akkor megbukhat az előrehozott választásokon) és azt is, hogy úgy fogalmazott rejtélyesen "eddig a Varsó-Berlin-Budapest háromszögben van megállapodás", de majd más európai fővárosokra is kiterjedhet. Azt is egyértelműsítette, hogy nagyon bízik abban, hogy összejön majd a megállapodás.

Közben a 444.hu arról számolt be, hogy a lengyel RMF rádió híroldala egy EU-s diplomatára hivatkozva részletesen bemutatta a megállapodás kereteit. Ennek lényege, hogy a jogállamisági mechanizmushoz nem nyúlnak, elfogadják minősített többséggel, ugyanakkor az alkalmazását befagyasztják. Ahogy arról már hetek óta szó volt, lesz rá lehetőség, hogy a lengyel és a magyar kormány megtámadja a törvényt az EU Bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem alkalmazzák a mechanizmust.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legkorábban 2022 közepére várható ítélet, vagyis a következő magyar parlamenti választás előtt biztos nem kell szembenéznie Orbán Viktornak az EU-s pénzek elvonásával - írja a lap, amelynek korábbi információi szerint, és most a lengyel RMF értesülései szerint is ez jelentős követelése volt a magyar miniszterelnöknek. A lap szerint egy részletes magyarázó anyagot is közzétesznek majd, hogy a jogállamisági mechanizmust hogyan, milyen esetekben lehet használni.

A fentiek megerősítik a Portfolio reggeli helyzetértelmezését, hogy a mechanizmus szövege nem változik, de az alkalhazhatóságát tisztázzák, így például egyértelműsítik, hogy gender és migrációs kérdések esetére nem lehet az EU-pénzes szankciókat használni. A fentiek szerint magának a mechanizmusnak az alkalmazhatóságát is eltolják a bírósági döntés utánra, és közben a lengyel belpolitikai helyzet is törékennyé tette a koalíciót, így ezek együttesen mind hozzájárulhattak ahhoz, hogy végül elálljon mind a lengyel, mind a magyar kormány a kilátásba helyezett vétójától.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
Holdblog  |  2022. június 25. 06:57
(Archívumunkból 2017)   Vicces vagy szomorú, de a brit (magánkézben lévő) vezetékes víz szolgáltató...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?