Törlesztési moratórium: ez a teendőd, ha továbbra sem fizetnéd a hiteled januártól

2020. november 20. 15:02

Minden olyan ügyfelet tájékoztatnak a bankok decemberben, akiket érinthet a törlesztési moratórium 2021. június 30-áig történő meghosszabbításának a lehetősége - ismertette a Magyar Bankszövetség munkacsoporti vezetője a Portfolio-val. Lesznek, akiknek csak az adataik kezelésére kell majd felhatalmazniuk a bankjukat (hiszen meg tudja állapítani az adataiból, jogosult-e), viszont lesznek olyanok is, akiknek a szükséges igazoló dokumentumot is be kell nyújtaniuk, ha élni akarnak a lehetőséggel. A bankok egyértelműen az elektronikus ügyintézést preferálják majd.

Január 1-jétől június 30-ig meghosszabbította az Országgyűlés a törlesztési moratórium lehetőségét egyesek számára: a munkanélküliek, a gyermeket várók és nevelők (a várandósság 12. hetétől a 25. életév betöltéséig), a nyugdíjasok, a közfoglalkoztatottak és a (külön rendeletben meghatározandó) pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások maradhatnak a moratóriumban 2021. január 1-jétől június 30-áig, a 2020. március 19-éig már folyósított hiteleik esetében.

Keresgélj a legjobb lakáshitelek között a Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorában!

A jogosultságról elektronikusan kell a hitelezőknek egyeztetniük a lakossági adósokkal, a cégeknek pedig külön kérelmezniük kell a hosszabbítást, és kamatos kamatot továbbra sem számíthatnak fel a bankok, ehelyett a moratórium alatt felhalmozódó kamattartozást úgy kell visszatörleszteni, hogy emiatt ne a szerződés szerinti törlesztőrészlet nőjön meg, hanem a futamidő hosszabbodjon, más hatások (pl. referencia-kamatlábemelkedés) azonban okozhatnak törlesztőrészlet-változást, ahogy a moratórium nélkül így volt ez eddig is.

A moratóriumba a jogosultak bármikor beléphetnek, és abból ki is léphetnek, akik pedig nem jogosultak, azoknak 2021 közepéig nem mondhatják fel a hitelezők a hitelszerződésüket.

Hosszú heteken keresztül egyeztettek arról a bankok, hogy milyen formát válasszanak a lakossági adósok jogosultságának elektronikus egyeztetésére. A végül megvalósuló verzióról most a Magyar Bankszövetség munkacsoporti elnökétől, Bógyi Attilától kaptunk tájékoztatást. Eszerint:

 • a bankok már az idei évben tájékoztatják valamennyi érintett ügyfelüket a fizetési moratórium meghosszabbításának részletszabályairól és az ezzel kapcsolatos teendőikről,
 • a kormány által meghatározott négy kiemelt társadalmi csoportba nagy számmal tartoznak olyan ügyfelek is, akik jelenleg nem élnek a moratórium lehetőségével és továbbra is szerződés szerűen teljesítenek a bankjuk felé,
 • minden érintett ügyfél számára azt javasolják, hogy kövessék figyelemmel a bankjuk honlapját, amelyen információkat találhatnak a fizetési moratórium meghosszabbításával kapcsolatban, illetve számítsanak arra, hogy a bankjuk közvetlenül is megkeresi őket. A moratórium meghosszabbításáról szóló törvény egyik hangsúlyos elve, hogy akikkel lehet, azokkal a járványhelyzet miatt elektronikus csatornán keresztül egyeztessenek a bankok, ez a tájékoztatás szempontjából is irányadó,
 • a bankok az ügyfél korábbi hiteligénylési adatait és a bankszámlára érkező jövedelem adatait felhasználhatják a jogosultság ellenőrzésére, amennyiben erre az ügyfél adatkezelési felhatalmazást ad. Így ezen ügyfélkörnél a jogosultság igazolására szolgáló dokumentum bemutatása nem szükséges,
 • azon ügyfelek esetén, akiknél a bankok nem rendelkeznek ilyen előzetes adatokkal, a dokumentummal történő igazolás szükséges. A jogalkotóval folytatott egyeztetések alapján az alábbi igazolások elfogadhatók a négy kiemelt társadalmi csoport valamelyikébe tartozás igazolására.

1. Munkanélküliek

2020. október 1-et követően meghozott, álláskeresési járadékot megállapító határozat, vagy

2020. október 1-et követően kiállított, a kormányhivatal területileg illetékes munkaügyi kirendeltségének igazolása, hogy állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilvántartásba vette.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2. Közfoglalkoztatottak

 • 2020. január 1-ét követően megkötött közfoglalkoztatási szerződés, vagy
 • 2020. január 1-ét követően, a közfoglalkoztató által kiállított igazolás a közfoglalkoztatói jogviszony fennállásáról.

3. Gyermekesek

 • Születési anyakönyvi kivonat, vagy
 • Személyi igazolvány és lakcímkártya (együttesen), vagy
 • kormányhivatal által kiadott igazolás a családi pótlék folyósításáról, vagy
 • kormányhivatal által kiadott igazolás, a gyermeknevelési támogatás folyósításáról, vagy
 • önkormányzat jegyzője által kiadott igazolás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülésről, vagy
 • járási hivatal által kiadott igazolás gyermekfelügyeleti támogatásra jogosultságról,
 • amennyiben a gyermek a 25. életévét betöltötte, akkor a megváltozott munkaképességű személlyé válást az orvosszakértői szerv igazolásával kell igazolni,
 • örökbefogadott gyermek esetében pedig az örökbefogadás tényéta gyámhatóság engedélyező határozatával kell igazolni,
 • vállalt gyermek esetében a várandósgondozási kiskönyv 1. és 7. oldalának bemutatásával. Időbeli korlátozás: a szülés várható időpontját követő 30 napig/ vagy
 • orvosi igazolással kell a várandósság betöltött 12. hetét igazolni. Időbeli korlátozás: a szülés várható időpontját követő 30 napig (Az elhalt magzat, halva születés esete miatt szükséges),
 • 25 év feletti megváltozott munkaképességű gyerek esetén komplex minősítésről szóló érvényes dokumentum, vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak (rehabilitációs ellátás, rokkantsági ellátás) folyósítását igazoló határozat

4. Nyugdíjas (saját jogú öregségi vagy hozzátartozói nyugdíjas)

 • a nyugellátás megállapításáról szóló határozat, vagy
 • nyugdíjas igazolvány, vagy
 • Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiállított igazolás (pl. az előző évben folyósított ellátás teljes összegéről küldött személyre szóló igazolás (nyugdíjértesítő)), vagy
 • NYUFIG tárgyévi éves értesítő, vagy
 • ha a tárgyévben lett nyugdíjas, akkor az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság által kiadott, ellátást megállapító határozat az elszámolással együttesen.

A Magyar Bankszövetség tájékoztatása szerint az igazolások benyújtására a járványhelyzetre való tekintettel elsősorban elektronikus utat célszerű igénybe venni. A bankjuk minden ügyfélnek tájékoztatást nyújt a moratórium meghosszabbításának folyamatáról így arról is, hogy milyen felületen keresztül nyújthatók be az igazolások - közölték.

Ha az ügyfél nem jelentkezik bankjánál a januári törlesztési napig, akkor hitelét automatikusan a moratóriumon kívülinek tekinti a bank, de a jogosultság fennállása esetén utólag is visszaléphet a moratórium hatálya alá egészen 2021. június 30-áig

- mondta el Bógyi Attila.

Csak semmi pánik!

Ugyanakkor a Bankmonitor arról is tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy akkor sincsen gond, ha év végéig nem történik meg ez az egyeztetés, például azért, mert nem sikerül benyújtani időben a bankok által elvárt dokumentumokat. A Bankmonitor információi szerint ugyanis a moratórium hosszabbítására jogosultak 2021. június végéig bármikor beléphetnek a moratórium hatálya alá, vagy épp kérhetik a törlesztés szüneteltetésének feloldását. Hozzátették:

A Bankmonitor szakértői szerint nem szabad megfeledkezni a nehéz helyzetbe került vállalkozásokról sem, amelyek szintén élhetnek a moratórium lejáratának fél éves kitolásával, nekik azonban kifejezetten kérniük kell a hosszabbítást bankjuktól. Arról azonban még nem jelentek meg a részletek, hogy a milyen mutatónak kellene megfelelnie egy vállalkozásnak ahhoz, hogy kérhesse a törlesztés szüneteltetésének meghosszabbítását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 25. 20:35
Fődi Kitti filmje, az Elkezdődik a következő 24 óra nyert dokumentumfilm kategóriában a svéd Lule Ne...
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM