Újabb hitelfelvételi költségből faragtak nagyot: ennyit spórolhatsz meg az ügyintézésen

2020. július 1. 14:31

Vidéken átlagosan 30-40, Budapesten pedig 5-10 százalékkal csökkentek az államilag támogatott lakáscélú hitelekhez kapcsolódó közjegyzői díjak az egy évvel korábbi állapothoz képest a közjegyzők tapasztalatai szerint. A díjak csökkenésében a közjegyzői díjrendelet kedvező módosítása, valamint az annak nyomán részben átalakuló banki gyakorlat is szerepet játszott. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szerint sok piaci és támogatott lakáshitel esetében még kedvezőbbek lehetnének a közjegyzői díjak, ha az összes bank rövidebb tervezetet készítene, illetve, ha elfogadnák az ügyfél számára kiadott közokirat elektronikus kiadmányát.

A tavaly július 1-jétól hatályos közjegyzői díjrendelet többféle díjkedvezményt határozott meg a jelzáloghitelekhez kapcsolódó közjegyzői okiratok esetében. Az államilag támogatott lakáshiteleknél ügyértéktől függően fix díjakat állapított meg a jogszabály, míg a többi lakáscélú hitelnél jelentős díjkedvezmény járhat az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatok elkészítésénél akkor, ha a pénzintézet tervezetet küld a közjegyzőnek és elfogadja a közokirat elektronikus kiadmányát.

Az új közjegyzői díjrendelet egyik fontos jogalkotói célja volt, hogy a fogyasztók érdekében érthetőbb és rövidebb közjegyző okiratok készüljenek a lakáshitelekhez. Örülünk neki, hogy a bankok többsége is nyitott volt korábbi gyakorlata felülvizsgálatára, és a 20-40 oldalas bonyolult dokumentumokat mindössze néhány oldalas, de számukra ugyanolyan biztonságot nyújtó tervezetekre cserélték le

- mondta dr. Szécsényi-Nagy Kristóf, a MOKK jogi ügyvezetője. A MOKK tapasztalatai szerint azonban továbbra is vannak olyan pénzintézetek, amelyek ragaszkodnak a 20-30 oldalas nyilatkozatok okiratba foglalásához, illetve nem fogadják el ezek helyett a közjegyző által készített néhány oldalas tervezetet sem. Mindez nemcsak jelentős - esetenként két-háromszoros többletköltséget - hanem hosszabb ügyintézési időt jelent az ügyfelek számára, minthogy lényegesen hosszabb ideig tart az okiratok - jogszabály által előírt - kötelező ismertetése.

További probléma, hogy egyes bankok még mindig nem fogadják el az ügyfeleiktől a közjegyzői okirat elektronikus kiadmányát, holott az elektronikus közokirat ugyanolyan joghatással bír, mintha az ügyfél a papíralapú dokumentumot vinne be a bankhoz, ráadásul az e-hiteles kiadmány díja lényegesen kedvezőbb is. 2018-ban még csak a lakáshitelekhez kapcsolódó okiratok kiadmányainak 10 százaléka volt elektronikus, ez az arány javult az elmúlt időszakban, de továbbra sem éri el a megfelelő szintet.

A közjegyzők tapasztalatai szerint a lakáshitelek esetében a közjegyzői okiratok díja - a banki gyakorlattól függően - Budapesten átlagosan 5-10, vidéken 30-40 százalékkal lett alacsonyabb a tavaly nyár előtti időszakhoz képest. A piaci alapú lakáscélú hitelek esetében azoknál a pénzintézeteknél csökkent a közjegyzői díj, amelyek egyszerűsítették tervezeteiket és elfogadják a közjegyzői okirat elektronikus kiadmányát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Több banknál is folyamatban van a szerződések és tervezetek egyszerűsítése, a MOKK minden pénzintézet esetében nyitott arra, hogy az egyszerűbb okiratok érdekében további egyeztetéseket folytasson

- tette hozzá Szécsényi-Nagy Kristóf. Magyarországon a jelzáloghitelek esetében a legtöbb bank számára nem kötelező a közjegyzői közreműködés, ugyanakkor a pénzintézetek szinte kivétel nélkül a hitel folyósítási feltételeként írják elő az ügyfeleknek a közjegyzői okirat meglétét.

A bank számára a közjegyzői okirat biztosítékot jelent és gyors jogérvényesítést tesz lehetővé abban az esetben, ha a hitelfelvevő nem tartaná be a szerződésben vállalt kötelezettségét.

A közjegyző az eljárás során pártatlan félként tájékoztatja a hitelfelvevőt: ismerteti a sokszor rendkívül bonyolult, gazdasági és jogi szakszavakat tartalmazó okiratot, a jogügyet lényegét és jogi következményeit, kérdés esetén magyarázatot ad, hogy a hitelfelvevő tisztában legyen azzal, mit vállal.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05