Hiteltörlesztési moratórium közelebbről (x)

Hiteltörlesztési moratórium közelebbről (x)

Pénzcentrum
2020. június 8. 05:00

MNB: nem nőhet a fix kamatozású hitelek törlesztőrészlete.

A kormányzat úgy alakította a 2020. december 31-ig érvényben lévő hiteltörlesztési moratórium irányelveit, hogy lakosság a legkedvezőbb feltételekkel tudjon átmenetileg mentesülni a hiteltörlesztés alól. Mit kell tudni a tőketartozásról, változó kamatokról és egyéb költségekről.

Tőke, kamat, egyéb járulékos díjak

A tőke a felvett hitelösszeg, a kamat pedig egy százalékos mutató, amely a hitel "árát" jelzi. A kamat mértékét a fennálló tőketartozás alapján határozzák meg, havi rendszerességgel szükséges fizetni a bank számára. A moratórium időszaka alatt a hitel-, kölcsön-, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőkét, kamatot, de még az egyéb díjakat sem kell megfizetni, hiszen a rendelkezés értelmében a halasztás valamennyi esetében él. A moratórium után onnan indul újra a törlesztési időszak, ahol abbamaradt, tehát a teljes futamidő meghosszabbodik a halasztás időtartamával.
Fontos, hogy MNB azt is hangsúlyozza, hogy a moratórium csak az érintett hitelszerződésekre terjed ki, azaz a hitelhez kapcsolódó egyéb, pl. biztosítási szerződések költségeire nem vonatkozik. A részletekről minden esetben szükséges a hitelintézettel egyeztetni.

Lehetséges az eredetileg választott futamidőhöz igazítani a törlesztőrészletet?

A moratórium minden 2020. március 18. élfélig kötött hitelszerződés, kölcsönszerződés és pénzügyi lízingszerződés keretében folyósított összegek esetén automatikusan lépett életbe. A moratórium lejártával annak hosszával megnyúlik a futamidő, amit még a törlesztési stop alatti kamatok is növelhetnek. A hosszabbítás célja, hogy a havi törlesztőrészlet változatlan maradjon. Ha viszont valaki a moratórium lejárta után nem szeretne hosszabb futamidőt, inkább vállalná a magasabb havi törlesztést, Lehetősége van ezt jelezni a hitelintézete felé. A bankok minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek módjával kapcsolatban.

Felfüggesztés alatt változó kamatlábak

A hitelek törlesztőrészletének mértékét a hitelfelvételkor választott hitelkonstrukció határozza meg. A fix kamatozású hitelek esetén ugyanannyit kell fizetni a törlesztés teljes időszaka alatt a piaci kamat változásától függetlenül. A változó kamatozású hitelek esetén viszont a fizetendő összeg változik a kamatok alakulásával.

Az MNB tájékoztatása szerint a fizetési moratórium miatt nem nőhet fix kamatozású hitelek havi törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után. Mértéke legfeljebb ugyanannyi lehet, mintha nem történt volna halasztás. Az időközben felhalmozódott kamatok a már említett módon futamidő hosszabbítással fizethetők meg. A változó kamatozású kölcsönök törlesztőrészlete viszont változhat, növekedhet vagy akár csökkenhet is. Az ilyen konstrukciók esetében a 2021. januártól várható törlesztőrészlet jelenleg nem kalkulálható.
Az irányadó kamatok miatti változás nincs összefüggésben a moratóriumról szóró rendelkezéssel, hanem a hitelfelvétel eredeti megállapodásának feltételei alapján történik. Viszont az MNB felhívja a figyelmet arra is, hogy az ügyfeleknek - e kockázat kiküszöbölése érdekében - a moratórium alatt is lehetősége van a változó kamatozású hiteleiket fix kamatozású konstrukcióra váltani. Ilyen termékek például a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek, amelyek a hitelintézeteknél elérhetők.

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06