-2 °C Budapest

Így vernek át észrevétlenül a csalók a neten: háromszorosára nőtt a visszaélések száma

2020. február 25. 10:38

Új internetes csalás terjed, az elmúlt két évben megtriplázták az így lopott összegeket a csalók. A trükk nagyon alattomosan simul bele a hétköznapi ügyviteli folyamatokba, szinte alig lehet kiszúrni mielőtt áldozatul esnél.

Kiemelten az online szolgáltatásokat nyújtó és azt promotáló, gyanútlan vállalkozásokat célozzák meg az átveréssel - írja a Usernet.hu. Első körben a csaló felveszi a kapcsolatot a vállalkozással és árajánlatot kér, majd az ajánlatot elfogadva a megegyezett előlegnél magasabb összeget fizet bankkártyás fizetéssel.

Másodízben a csaló(k) elnézést kérnek az önhibájukból elkövetett túlfizetés miatt, és megkérik az áldozataikat, hogy a kifizetett többletköltséget térítsék vissza a részükre, vagy egy harmadik fél részére. Innen adódik az egyik népszerű elnevezése a csalásnak: harmadik félnek történő fizetési csalás (Third Party Payout Scam).

Ennél a pontnál még nem tiszta, hol is van a trükk, ha a saját pénzüket kapják vissza a csalók. A magyarázat egyszerű: a csalók lopott bankkártya adatokkal vagy hamis csekkel fizették ki a díjat. Miután a bankkártya valós tulajdonosa felfedezi, hogy valaki megkárosította: azonnal jelzi a bankjának és az eredeti tranzakciót visszavonják és visszafordítják, vagyis a teljes fizetett összeg eltűnik a vállalkozás számlájáról, mintha meg sem történt volna. Így a lopás összege csak a cég számlájáról fog hiányozni, és jobb esetben nem pazaroltak az álmegrendelésre egyéb erőforrásokat.Alig két év alatt az ilyen csalásokkal lopott összegek megtriplázódtak, és több mint 2 millió dollár értékben loptak így össze pénzeket. Nem úgy fest, hogy a tolvajok nyugdíjba terveznek menni, sőt, az elmúlt hónapokban tovább is fejlesztették trükkjüket, és már az online értékesítéssel foglalkozó vállalkozásokra is kiterjesztették módszerüket. Ezekben az esetekben a csalók úgy tesznek és viselkednek, mintha a megrendelt termékért/szolgáltatásért "véletlenül" többet fizettek volna például PayPal-on keresztül, mint a feltüntetett ár. Az állításukat hamis tranzakció igazolással/ fizetési nyugtával próbálják alátámasztani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hogyan ismerhetem fel, ha megkörnyékeznek a csalók?

A weben végzett kutatások során sikerült pár jellegzetességet összeszedni, ami alapján könnyen beazonosíthatók ezek a csaló levelek:

  • Az ajánlatkérésben szereplő feladat nagyon egyszerűnek tűnik, nem igényel összetett szolgáltatásokat.
  • Már az ajánlatkérés elején közlik a költségvetésüket, ami a feladat volumenéhez képest túlzó.
  • Az ajánlatkérő rögzíti, hogy a feladat elvégzéshez szükséges anyagokat, képeket, szövegeket egy harmadik fél, általában egy külsős tanácsadó fogja biztosítani.
  • Az ajánlatkérő nagylelkűen előleg fizetését ajánlja fel, általában 50%-ot, még azelőtt, hogy a végösszegben és a határidőkben megegyeztetek volna.
  • Az ajánlatkérő csekkel szeretne fizetni, mivel éppen külföldön tartózkodik. Egyéb fizetési módokat (banki utalás, Paypal fizetés) különböző indokokkal hárít el.

Hogyan védekezhetek a túlfizetéses átverések ellen?

  • Amennyiben túlfizetés érkezik hozzád bankkártyás fizetésből: csakis arra a kártyára térítsd vissza a különbözetet, amiről a befizetés hozzád érkezett!
  • Soha ne küldj előzetes ellenőrzés és jogalap nélkül pénzt egyetlen ügyfelednek sem!
  • Mindig már ismert és biztonságos fizetési módszereket használj. Az új, még nem ismert partnerek esetében kerüld a banki átutalást, nemzetközi átutalást és az kripto valutával, például Bitcoin-al történő fizetést. Nagyon nehéz és ritka az ily módon történt kifizetések visszaszerzése csalás esetén is.
  • Ne küldd ki a terméket, vagy add át az elvégzett szolgáltatást mindaddig, míg az ellenérték meg nem érkezett a bankszámládra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 6. 08:57
A nemzeti kiberbiztonságért felelős ügynökség (Acn) közlése szerint vasárnap tömeges támadás érte az...
Holdblog  |  2023. február 6. 05:00
Óriási gazdasági és geopolitikai lehetőséget jelenthet India számára, hogy az amerikai-kínai viszony...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?