21 °C Budapest
Tudtad? Nem csak babát várók kaphatnak tízmillió bármire költhető pénzt a banktól

Tudtad? Nem csak babát várók kaphatnak tízmillió bármire költhető pénzt a banktól

2019. november 27. 11:34

Rengetegen élnek áruhitel-felvétellel karácsony előtt, míg a személyi hitelek iránti kereslet ilyenkor jellemzően visszaesik. Pedig alacsony összegben is megéri személyi hitelt felvenni, hiszen még így is kedvezőbb THM-eket érhetünk el, mint a folyószámlahitellel vagy az áruhitellel (ha az nem épp 0 százalékos). Mennyi ugyanakkor a minimum hitelösszeg és a minimum futamidő? Ezt, és ugyanezek maximumait néztük meg bankonként a Pénzcentrum kalkulátorában.

Tegnap beszámoltunk róla, hogy amennyiben valaki kis összegben szeretne hitelt felvenni, a karácsonyi időszakban hajlamos inkább áruhitelhez nyúlni, mint a sokkal olcsóbb személyi hitelhez. Ennek a legtöbb esetben az lehet az oka, hogy az áruhitel helyben van, ráadásul ennek a hitelfelvételnek van egy olyan pszichológiája, miszerint valójában nem is hitelfelvétel történik, hanem csak részletekben fizetjük ki a terméket. Pedig az áruhitel valódi hitel, méghozzá - ha nem tudunk épp 0 százalékos THM-mel igényelni -, akkor borsos ára van. Az is sorsdöntő lehet azonban, hogy a személyi hitelt nem lehet kis összegben igényelni - írtuk tegnap.

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

De mennyi is a kis összeg? Az alábbi cikkünkben azt nézzük meg, hogy a Magyarországon működő bankok személyi hiteleinél mennyi a minimális és maximális hitelösszeg, mennyi a legrövidebb és a leghosszabb futamidő, és a végén azt is bemutatjuk, hogy mennyi a THM ezeknél a hiteleknél. De menjünk sorban. A személyi hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorából szemléztük.

A Budapest Banknál egész alacsony összegben is kaphatunk személyi hitelt: a minim összeg 200 ezer forint, és akár 10 milliót is kaphatunk. A futamidő lehet 6 hónap is 490 ezer forint felett, egyébként a minimum 1 év, a maximum pedig 7 év. A K&H-nál a minimum 300 ezer forint, a maximum pedig 7 millió, de csak akkor, ha magas ajövedelmünk. Alacsony jövedelemnél be kell érnünk 5 millió forinttal. Egy év a minimum futamidő, 7 év a maximum.

A Cetelemnél 400 ezer forintnál kezdődik a minimum, ami nem is meglepő, ha azt nézzük, hogy a bank elég erős az áruhitelezésben. Legfeljebb 9,9 millió forintot vehetünk fel, a futamidő 2-10 év között terjedhet. Az Erste szintén 400 ezer forinttól kezdi a személyi hitelezést, a maximum 10 millió. Náluk viszont meglehetősen hosszú, legalább 3 év a legrövidebb futamidő, a leghosszabb pedig 8 év.

Az OTP-nél a minimum összeg 300 ezer forint, a maximum 8 millió, a futamidő meglehetősen rövid: akár 13 hónapra is felvehetjük a hitelt, de legfeljebb 7 évre. A CIB félmillió alatt nem ad személyi hitelt, náluk ugyanakkor megkaphatjuk a legnagyobb összeget, a 10 milliót is. A futamidő lehet akár 1 év is, de 7 év a maximum. Az MKB hitelével 300 ezer lehet a minimum, a maximum pedig 7 millió, két évtől 7 évig terjedhet a futamidő.

A Raiffeisennél 200 ezer forint a minimum, 7 millió a maximum, a futamidő 3 évtől 7 évig terjedhet. A Takaréknál szintén 200 ezer a minimum, 8 millió a maximum. Két évtől 7 évig terjedhet a futamidő. Az alábbi táblázat pedig összefoglalóan tartalmazza a fenti adatokat:

Most vessünk egy pillantást arra, hogy kis összegben mennyibe kerülnek a hitelek. A CIB személyi kölcsönének a THM-e 8,17 százalék, a Takaréknál 9,91, ha 500 ezer forintot veszünk fel. Az MKB 10,29 százalékkal támad, a Raiffeisen 13,43 százalékkal. A K&H 13,79 százalékkal hirdet, a Cetelem 15,05-tel, az Ersténél 16,59 százalék a THM, az OTP-nél 20,73, a Budapest Banknál pedig 20,50. Ezek között tehát láthatóan van magas és alacsony THM is, nagyon meg kell gondolnunk tehát, hogy mit választunk.

Nagy összegnél, 5 milliónál már jelentősen alacsonyabbak a THM-ek. A Takarék 7,99 százalékkal kínálja a személyi hitelt, a CIB 8,17 százalékkal. Az Erste 8,75-tel, a Raiffeisen 8,83-mal, a Cetelem pedig 9,47 százalékkal támad. A Budapest Bank 10,50 százalékos THM-mel, az OTP 11,56 százalélkkal, a K&H pedig 12,85 százalékkal kínálja a személyi hitelét.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35