18 °C Budapest
Így úszhat el a családi vagyon: ezt feltétlenül papírozzátok le

Így úszhat el a családi vagyon: ezt feltétlenül papírozzátok le

2019. szeptember 29. 13:01

Rokonnak, barátnak pénzt kölcsönözni általában nem jó ötlet, mivel felmérések szerint az esetek felében nem adják meg a pénz. Ha még sincs más megoldás, feltétlenül írjatok szerződést, melyben pontosan meghatározzátok a visszafizetés feltételeit.

Nagyon nehéz nemet mondani, amikor egy barát vagy rokon kér kölcsön pénzt az embertől. Mégis érdemes átgondolni a választ, ugyanis egy a közelmúltban készült felmérés tapasztalatai szerint, melyben 2500 ember vett részt, nagy esély van arra, hogy meg fogod bánni, ha adsz. A rokonnak/barátnak pénzt kölcsönző felnőttek csaknem fele (46%) számolt be arról, hogy soha nem kapta vissza a kölcsönadott összeget, esetleg további pénzek követték azt.

"Kutatásaink azt mutatták, hogy az esetek felében, amikor valaki pénzt kölcsönöz, valami váratlan és kellemetlen történik" - mondta el a Komo News-nak Ted Rossman, a felmérést készítő Bankrate.com elemzője. Az egyik legnagyobb buktató, amikor pénzt kölcsönzünk barátok és rokonok számára az, hogy soha nem kapjuk azt vissza. De ugyanígy veszélyes a kezességvállalás is, mely Rossman szerint csökkentheti a kezes hitelképességét:

Sokan nem tudják, de a kezességvállalás még akkor is befolyásolja a hitelképességet, ha jól mennek a dolgok, és az illető rendben fizet.

A felmérés azt is megállapította, hogy a 30-38 éves korosztályt leggyakrabban saját barátaik rövidítik meg, például egy közös ebéd alkalmával, amikor egyvalaki fizet, és az hiszi majd mindenki megadja neki a tartozást.

Sokan panaszkodta arról, hogy egy nagyobb összegű kölcsön után megromlotta kapcsolat baráttal, rokonnal, még akkor is, ha rendben ment a visszafizetés.

Ha nincs más megoldás....

A barátoktól és a családtagoktól való kölcsönfelvétel általában szörnyű ötlet, gyakran feszültséget okoz a kapcsolatokban, és bűntudatot, haragot és bizalomvesztést okozhat - mégis előfordul olyan eset, amikor egészen egyszerűen nincs más opció. Baráti kölcsön előtt azonban érdemes tisztába lenni pár fontos részlettel, ha pedig éppen te vagy az a jószándékú pénzes ismerős, akkor feltétlenül olvasd el Papszt Krisztina pénzügyi és vállalkozásindítási tanácsadó intelmeit.

Mutasd be a helyzetedet!

Amikor egy banktól kérünk pénzt kölcsön, ki kell tölteni egy kérelmet, be kell mutatni a teljes pénzügyi helyzetet, és néha még biztosítékot is fel kell mutatni. Csak azért, mert személyes kapcsolatod van azzal a személlyel, akitől pénzt kérsz kölcsön, nem jelenti azt, hogy ezt a lépést ki lehet hagyni. Valójában célszerű egy rövid leírást készíteni, amelyben körvonalazod, hogy miért kell a pénz - ez segíthet átlátni, hogy komolyan veszi a kölcsönt, és miért van szüksége a pénzre.

Határozz meg egyértelmű visszafizetési feltételeket!

A "Fizetek, ha tudok" azt mutatja, hogy a kölcsön visszafizetése nem jelent elsőbbséget. Ez fontos, figyelembe véve, hogy a barátoktól vagy a családtól pénzt kérő emberek közel háromnegyede soha nem fizeti vissza a kölcsönt.

Ha hitelesnek akarsz tűnni, pontosan add meg, hogyan, milyen ütemezéssel fizeted vissza a pénzt, ez megnöveli a bizalmat a fizetési képességre, készségre vonatkozóan. Add meg, mikor kezded a visszafizetést, mennyit fogsz fizetni minden hónapban, és hogyan, mi a havi esedékesség napja és a kölcsön teljes visszafizetésének időpontja.Ha igazán szeretnéd bebiztosítani a barátot, családtagot a visszafizetést illetően, mutassa meg a havi háztartási költségvetését amely tartalmazza a havi törlesztést is.

Készíts tervet arra az esetre, ha a részletfizetésfizetések elmaradnak!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Előfordulhat, hogy nem tudod visszafizetni a kölcsönt a megadott ütemezéssel. Erre az esetre is legyen egy terv, amelyben meghatározod, mi történik, ha kimarad egy részletfizetés. Ajánlj például késedelmi díjat, vagy ha szeretnéd megmutatni, mennyire elkötelezett vagy a hitel visszafizetésében, akkor biztosítékot is felkínálhatsz.

Legyen szerződés a kölcsönről!

Ha az eddig részletezett, fenti összes pontot megvitattátok, akkor a megállapodást le kell írni, és mindkét félnek alá kell írnia, mielőtt a pénz átadásra kerül. Az aláírt szerződésből mindkét félnek legyen 1-1 példána, így bármilyen konfliktus esetén, csak elő kell venni a szerződést

Állíts be állandó átutalást a részletfizetésekhez

A legtöbb banknál lehetőség van arra, hogy állandó átutalásokat beállítására. Amint megkezdődik a visszafizetési időszak, automatizáld a folyamatot úgy, hogy ismételt havi átutalást állítasz be a hitelező bankszámlájára. Ezzel biztosítod, hogy véletlenül se felejted el visszafizetést.

+2 tanács kölcsönt adóknak:

  • Ne adj nagyobb összeget kölcsön, mint a 6 havi fizetésed!
  • Ne adj kölcsön hiteltörlesztésre!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 19:53
Közösségi, közösségépítő rádióról van szó, ahol a kormányon kívül bárki szót kaphat.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?