12 °C Budapest

Fontos levelet küld a bankod: ne ijedj meg, ez lesz benne

2019. szeptember 3. 10:45

Újfajta kockázatok jelentek meg a lakossági pénzügyi piacon tavalyhoz képest. A hitelkártyák esetén gondot jelenthet a kettős törlesztés rendszere, a hiteleknél azonban örvendetes, hogy az új lakáshitelek 97 százaléka már fix kamatozású. A biztosításoknál a digitalizáció jelent kockázatot, az MNB azonban dolgozik új, biztonságosabb biztosítási terméken.

Jelenleg 97 százalék az új lakáshitelek között a fix hitelek aránya - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatóján. A biztosítási piacon az elmúlt egy évben a lakásbiztosításoknál a verseny további erősítése szükséges, emiatt jöhet egy minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás. Ezen már dolgoznak az MNB munkatársai.

Válassz olcsó hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Az új lakáshitelek immár teljesen egészében fix kamatozásúak, ebben jelentős hatása van az MNB tájékoztatásának - mondta el Freisleben Vilmos az MNB fogyasztóvédelmi igazgatója. Az MNB ajánlására a bankok az ügyfelek egy részének már kiküldték azt a levelet, ami azt tartalmazza, hogy milyen feltételekkel tudja fixálni a hitelét. A döntést természetesen a fogyasztónak kell meghoznia. Jövő januárig további ügyfelek kapnak majd ilyen levelet.

A bedőlt hitelekkel kapcsolatban Freisleben elmondta, hogy a követelésvásárlás- és követeléskezelési tevékenységre is kiemelten figyel a Magyar Nemzeti Bank. Ezzel kapcsolatban is volt az MNB-nek egy ajánlása. A legjobb út ugyanakkor egy törvényi úton történő szabályozás lenne.

A folyamatos felügyelés keretében minden intézménynek van egy felelőse az MNB-nél, és az adott intézménynél minden lényeges tevékenységgel tisztában kell lennie az ellenőrnek. Az MNB ügyfélszolgálata a minden hozzá tartozó megkeresést kiértékel. Az MNB törvény szerinti vizsgálatoknál bizonyos határidők vannak, ezek azonban a gyorsaságot nem szolgálják, ezért az MNB és az intézmény között egy levelezési gyakorlat alakult ki. Így a fogyasztói panaszok nagyon hamar becsatornázódnak az MNB-hez, és visszakerülnek a bankhoz. A feltárt problémákat így minél gyorsabban ki tudja javítani az intézmény - mondta el Freisleben.

Válassz olcsó hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Gyakori hiba a THM nem pontos feltüntetése, illetve a THM számításának a hibája is - ez sokszor megsérti a THM-plafont. A reprezentatív példa hiánya is probléma szokott lenni, a kézizálog tevékenységet folytató vállalatok is fokozott figyelem alatt állnak. A kézizálog tevékenységet folytató vállalatok tekintetében is ajánlást adott ki az MNB.

Az MNB vizsgálatsorozatot indított a fair banki szabályok betartásának hiányáról. A korábbi évekhez képest az új kockázat a kombinált hitelkártyák problémája: be lehet állítani, hogy miképp törlesszen az ügyfél. A kockázata az, hogy ez valójában két termék keveréke, és tájékoztatást csak a hitelszerződés megkötésekor kap - ez jelenti a kockázatot. A fintech vívmányok is enyhe kockázatot jelentenek, amire a fogyasztók egyébként nyitottak. Itt is vannak azonban kockázatok, az ügyfélnek ezért érdemes bővebben utánanéznie az adott fintech tevékenységének.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A biztosítási területet is elérte a digitalizáció: az igényfelmérés online platformra került. Az egyedi igények nagyon nehezen kezelhetők, ekkor az online megoldás nem a legjobb megoldás. Az online igényfelmérők ellenőrzése az MNB kiemelt feladata. Szem előtt van az e-mailes kapcsolattartás is. Sokan nem gondolják át, hogy az e-mailes kapcsolattartás aktív postafiók-kezelést igényel. Gyakori probléma, hogy sokan nem használják az adott postafiókot, miközben a biztosító tájékoztatása oda érkezik. Ahogy az már elhangzott, hamarosan minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás érkezik.

Válassz olcsó hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Magyarországon a pénzügyi tudatosság szintje meglehetősen lemaradt - mondta el Sólyom Balázs, az MNB felügyeleti szervének szakértője. Sőt, a nemzetközi mezőny végén kullogunk. Az MNB feladatának érzi, hogy ezt áthidalja. A Pénzügyi Navigátor nevű tájkoztatórendszer ezt hivatott segíteni - mondta el Sólyom.

Az MNB csak tavaly 21 ezer megjelenést kezelt. A Pénzügyi Navigátor munkatársai a Borsod-Abaúj-Zemplén megye településeire is ellátogat pénzügyi tanácsadás céljával. A visszajelzések jók Sólyom szerint, és a következő hónapokban több megyére is kiterjesztik ezt a lehetőséget.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm