8 °C Budapest

Így készülnek a bankok a rohamra: dúl a kamatháború

2019. augusztus 27. 14:38

Általában a szeptember a legdurvább hónap, ami a személyi hitelek felvételét jelenti, ezért megnéztük, hogy a bankok miképp készülnek a rohamra. Kis összegben a THM-ek nem olyan alacsonyak, jellemzően az újonnan felvett hitelek átlagos szintje körül mozognak, és ekkor még a bankváltás sem feltétlenül éri meg. Nagyobb összegnél ugyanakkor már 10 százalékpontot meghaladó különbségek is lehetnek a kamatok között, amikor már mindenképp erdemes a bank ügyfelévé válni. Összehasonlító cikkünkben konkrét banki ajánlatokon mutatjuk be, hogy hol tart ma a személyi hitelek árazása. Az ajánlatokat kalkulátorunkból szemléztük.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a szeptember a legaktívabb hónap, ami a személyi kölcsönöket illeti. Ha belegondolunk, ez egyáltalán nem meglepő: a nyári nyaralások lemeríthetik a családi kasszát, a szabadságolások miatt elmaradhatnak forrásigényes beruházások (mint például az építkezés, lakásfelújítás). Sokaknak az iskolakezdés is megterhelő, de ha adott esetben épp a fűtési szezonra szeretnék korszerűsíteni a lakást, arra is kellhet a pénz.

Személyi kölcsönökért keresd fel kalkulátorunkat!

Egy szó mint száz: a szeptember a személyi kölcsön hónapja. Idén ezen némileg ronthat a babaváró támogatás, hiszen több kiadást is lehet ebből fedezni, de az eddigi tapasztalatok alapján azt látjuk, hogy a babaváró nem tudja jelentősen kiszorítani a személyi hitelt.

Ennek apropóján mi most megnéztük a Pénzcentrum kalkulátorában, hogy az eddigiekhez képest most milyen kondíciókkal kínálják hiteleiket a bankok. A magyarok manapság átlagosan 13 százalék körüli átlagkamaton jutnak személyi kölcsönhöz. Az alacsonyabb hitelösszegek jellemzően ennél drágábbak, a magasabb összegeknél viszont már sokkal kisebb kamattal is hitelhez jutunk. Nagy összegnél érdemes megfontolni a bankváltást is.

500 ezer forintot például 13,58 százalékért vehetünk fel a Raiffeisenben, ha a futamidő 4 év, akkor 13 155 forint lesz a törlesztő. A Raiffeisen nem ad kamatkedvezményt, ha az ügyfelüké válunk. A K&H-nál a 13,79 százalékos THM mértéke változatlan jövedelemátutalásnál is. Az MKB 11,48 százalékos THM-el adja a hitelét, ha az ügyfelei leszünk, 17,03-mal, ha nem. A Cetelem 14,30 százalékos THM-el támad, az Erste sem ad kedvezményt a bankot váltóknak: náluk 16,7 százalék a THM. Ha bankot váltunk, a CIB ajánlata is kedvezőnek tűnik a 8,17 százalékos THM-mel.

Sokkal alacsonyabbak a THM-ek 1 milliós összeg esetén. A CIB szintén 8,17 százalékkal kínálja a hitelt, a törlesztő ekkor 20 218 forint. Ehhez azonban bankot kell váltani. A Raiffeisen hitele bankváltással és anélkül is 8,97 százalékos THM-mel vehető fel, az MKB 10,6 százalékos THM-mel elérhető hitele 20 746 forintos törlesztőt eredményez, ha bankot váltunk. Ha nincs bankváltás, az ő hitelük immár csak 16,16 százalékkal érhető el, a Budapest Bank pedig 17,7 százalék helyett 12,8 százalékos THM-mel kínálja a hitelt.

Nézzünk meg egy nagyobb összeget is. 3 millió forintnál a Raiffeisen hitele 8,92 százalékos THM-mel érhető el, a Cetelem már 9,74 százalékkal kínálja a személyi kölcsönt. Ezek a THM-mek változatlanok bankváltás esetén is. Az Erste is egyaránt 12,05 százalékkal kínálja a 3 millió forintot, a CIB ugyanakkor jelentős kamatkedvezményt ad bankváltáskor (8,17 százalékos THM-mel vihető a hitele), a bankváltás nélküli ajánlatoknál kalkulátorunk szerint bele se fért az első hatba. A Budapest Bank bankváltáskor 10,50 százalékkal kínálja a hitelt. Ekkora összegnél tehát már minden bank esetén, aki ad kedvezményt, érdemes lehet elgondolkodni a bankváltáson.

Személyi kölcsönökért keresd fel kalkulátorunkat!

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 12:20
Az 1% Club című nemzetközi formátum egy estés logikai vetélkedő lesz, amelyben a stúdióban és a képe...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem