Itt a bizonyíték: egyre több magyar fog eladósodni hamarosan

2019. július 12. 14:48

Történelmi csúcson a személyi hitelek iránti kereslet, a szabad felhasználású jelzáloghitelből viszont már szinte semennyit nem vesznek fel az ügyfelek. Ennek ellenére a kint lévő állományt tekintve még mindig a szabad felhasználású jelzáloghitelek dominanciája jelentős, akárcsak a folyószámlahiteleké és az áruhiteleké is. A hitelkártya-tartozások állománya is meglepően nagy. A személyi hitelek nagy része hosszú futamidejű, ezért a kint lévő állomány csökkenésére középtávon nem sok esély van.

Korábban már megírtuk, hogy a személyi hitelfelvétel 2018 májusában történelmi rekordot döntött: akkor 55,9 milliárd forintnak megfelelő összeget vettek fel a magyarok. Ez egészen magas szám, semmit nem árul el azonban a kihelyezett állományról. Az MNB legfrissebb statisztikái alapján most azt nézzük meg, hogy mennyi kint lévő személyi hitele van a magyaroknak, és erről az állományról mit érdemes tudni bővebben.

A személyi hitelek kamatainak összehasonlításáért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Azt találtuk, hogy éves szintén elképesztően nagyot nőtt az állomány: 2018. májusában 575 milliárdról idén májusra 790 milliárdra. Az előző hónaphoz képest is óriási a változás, 758 milliárd forintról 790 milliárd forintra nőtt a kint lévő személyi hitelek összege.

Ezen belül az éven belül lejáró személyi hitelek elenyésző mennyiséget, 1,7 milliárdot képviseltek, míg az egy éven túl lejárók 788,9 milliárdot. Mindez azt jelenti, hogy az állomány további növekedése szinte elkerülhetetetlen, minekutána szinte a teljes meglévő állomány hosszú futamidejű.

Így aztán állítható, hogy a magyarok eladósodottsága nem fog csökkenni, ami a személyi hiteleket illeti.

A gondolatmenet így azonban fals: számolnunk kell az egyéb fogyasztási hitelekkel is, ha a lakosság eladósodottságát akarjuk vizsgálni. Elképzelhető ugyanis, hogy a személyi hitelezés az áruhitelek kárára lesz egyre népszerűbb - mint ahogy a szabad felhasználású jelzáloghiteket már kiszorította. Ez azonban egyáltalán nem igaz, ugyanis az áruhitelek mennyisége is dinamukisan nő.

A táblázatból leolvasható, hogy a kint lévő áruhitelek állománya 2019. májusában 208,3 milliárd forint volt, ez is jelentős növekedés a 177 milliárdos tavaly májusi állományhoz képest. Ezen belül is dominál az éven túli lejáratú áruhitelek állománya: ott a részesedés 149,4 milliárd forint.

A hitelkártyák viszont egyre kevésbé népszerűek, némi visszaesés látható egy éves távon. Tavaly májusban 154,9 milliárd volt a hitelkártya-tartozások állománya, ez idén 147,7 milliárdra olvadt. Szemmel látható, hogy sokkal nagyobb részt hasít ki a kamatozó hitelkártyák aránya, bár a részesedése folyamatosan csökkent az év során.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez azt jelenti, hogy a magyarok többsége nem használja helyesen a hitelkártyát, bár a tudatosság egyre inkább nőni látszik.

Amennyiben a megadott határidőn belül fizetjük vissza hitelkártya-tartozásunkat, úgy meglehetősen kedvező, 0 százalékos kamatú hitelhez jutunk, ezen túlcsúszva viszont jöhetnek a horrorkamatok. Sajnos a magyarok többsége - szemmel láthatóan - belecsúszik ebbe a hibába.

De akkor nézzük meg, mi a helyzet összesen

Arról gyakran írunk, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitel már a kutyának sem kell, de az nem jelenti azt, hogy a konstrukció nem létezik. Olyannyira élő dologról van szó, hogy a fogyasztási hitelek állományának nagy részét még ez teszi ki. Azt azért hozzá kell tenni, hogy amennyiben a személyi hitelek állománya ilyen dinamikusan nő, akkor jövőre a szabad felhasználású jelzáloghitel már elveszti dominanciáját.

Jelenleg szabad felhasználású jelzáloghitelből 965 milliárdnyit törlesztenek a magyarok, személyi hitelből 790 milliárdot. Az áruhitel is 208,3 milliárd forint, a folyószámlahitelek állománya is jelentős: 283,7 milliárd.

Személyi kölcsönökért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az áruhitelek, folyószámlahitelek és hitelkártyák nagy állománya érthető: a legtöbb bank nem ad 100-200 ezer forint értékű személyi kölcsönt, így az egyéb fogyasztási hiteltípusok iránti kereslet is teljesen érthető.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 18. 18:39
Magyarországon csak a WBD streamingplatformján, a Maxon érhető majd el mind a 762 sportesemény, 329...
Kiszámoló  |  2024. július 18. 15:20
Írtam egy cikket a napokban, hogy mennyire elképesztő módon felemeli a kormány a tranzakciós adót és...
Bankmonitor  |  2024. július 18. 12:48
A személyi kölcsönöknél, mint minden hitelnél nagyon fontos a kamat, a törlesztőrészlet. De érdemes...
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm