17 °C Budapest

Van második esély? 122 ezer magyar család kerülhet az utcára

2019. május 25. 20:25

Gyermeknaphoz kapcsolódva állt a Habitat for Humanity Magyarország kezdeményezése mellé Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes és hatszoros Európa bajnok úszónő. Bogi egy négygyermekes, egyedülálló anyuka jövendőbeli otthonát segített önkéntesekkel és a beköltözőkkel közösen felújítani Újpesten, ezzel is felhívva a figyelmet a gyermekek lakhatási helyzetére. A nagyvállalati, civil és önkormányzati összefogással felújított lakásba a rászoruló család év végén költözhet majd be.

Ma Magyarországon ugyanis minden harmadik 18 év alatti fiatal gyermek érintett a szegénység és kirekesztődés kockázata által, 56 ezerre tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik komfort, sokszor víz és villany nélküli otthonokban élnek. Ezen felül 122 ezer családot fenyeget lakhatásának elvesztése. Gyermekes családok esetében az a kockázat is megjelenik, hogy az otthonvesztéssel a családok szétszakadnak: a gyerekek állami gondozásba, a szülők pedig utcára kerülhetnek. A lakásvesztési krízisekre létrejött családok átmeneti otthonai jelenleg a felmérések szerint 3-5-szörös túljelentkezéssel működnek hazánkban. A 161 Családok Átmeneti Otthona összesen körülbelül 4000 férőhellyel áll az otthonukat vesztett családok rendelkezésére, amelyekben a bent lakók fele gyermek.

Háromgyermekes apaként különösen érzékenyen érint minden olyan eset, amelyben családi-, lakhatási- vagy anyagi okokból gyermekek kerülnek hátrányos, esetenként kritikus helyzetbe

- mondta el a program kapcsán Szegfalvi Zsolt, a Habitat ügyvezető igazgatója. A Habitat for Humanity a Gyermeknap kapcsán össztársadalmi és politikai összefogást sürget azért, hogy megteremtsék Magyarországon annak feltételeit, hogy minden gyermek a családjával, otthonában, egészséges és biztonságos környezetben élhessen. Terepi és szakpolitikai tevékenységeikben olyan modellprogramokat és javaslatokat készítenek, amelyek ezen cél elérését is szolgálják, illetve támogatják.

A Habitat “Második Esély" programja keretében otthonhoz jutó, négygyermekes egyedülálló anyuka, Ibolya esete nem is annyira kirívó. Két középiskolás, egy alsós és egy óvodás gyermekével egy olyan albérletben élnek, ahol a bérleti és közüzemi díjak a kórházi radiológiai szakasszisztensként dolgozó édesanya teljes fizetését kiteszik. Emiatt az elmúlt években is szűkösen tudtak megélni, azonban most, hogy a tulajdonos a lakást eladta, a család sem egy kaucióra valót nem tud összegyűjteni, sem az amúgy is magas albérletárakat nem tudja kifizetni.

A legidősebb fiú, Balázs rendészeti iskolában tanul és önkéntes polgárőr is a kerületben. Húga, Dóri is egy kerületi középiskolában tanul, ő állatorvosi egyetemre készül, az édesanyját követve az egészségügyi pályán. A két kisebb gyerek közül Gergő általános iskolás és egy ifjú tehetség atlétikában, azonban anyagi okokból fel kellett függesztenie sporttevékenységét, a legkisebb testvér Zselyke pedig még óvodás. Az idei évben rájuk esett a választás, hogy a MetLife Magyarország és a Habitat együttműködésében újra biztos otthont teremthessenek maguknak.

A programban a család egy kulcsrakész, bútorokkal felszerelt önkormányzati bérlakáshoz jut, illetve a Habitat munkatársai további egy éven keresztül kísérik és segítik a család beilleszkedését.

Nagy örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez Kapás Boglárka, mert maga is szívén viseli az otthontalanok sorsát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A program legfontosabb célja, hogy esélyt ad a kitörésre, ahhoz, hogy a későbbiekben önállóan is boldogulni tudjanak a családok. Balázsnak, Dórinak, Gergőnek és Zselykének otthont építünk közösen, kívánom, hogy boldogan éljenek itt, és a továbbiakban minél többen csatlakozzanak e felelősségteljes segítségnyújtáshoz!

- mondta el a helyszínen építő úszónő.

Nagy örömömre szolgál, hogy kollégáim összefogásával immár negyedik éve újítunk fel és ezáltal biztosítunk méltó lakhatási körülményt rászoruló családok részére a Habitat For Humanity Alapítvánnyal együttműködve

- mondta el a Dr. Zolnay Judit, a felújítást támogató MetLife Magyarország vezérigazgatója, és azt is hozzátette, hogy fontosnak tartják, hogy folyamatosan támogassák a közösségünket és egy biztonságosabb, kiszámíthatóbb jövőt teremtsünk minél több ember, család számára.

A “Második Esély" program vállalati partnerekkel és önkormányzatokkal együttműködve csupán évi két-három családnak nyújt megoldást, ezért a szervezet emellett rendszerszintű változást is sürget. Úgy gondolják, hogy egy jól működő és kiterjedt szociális bérlakásrendszer hosszú távon tudna élhető alternatívát nyújtani a lakáspiaci folyamatoknak leginkább kitett családok számára és hogy a lakásvesztést megakadályozó és megfizethetőbb lakhatást biztosító állami támogatásokra is szükség van, mint a lakásfenntartási támogatás, adósságkezelési szolgáltatás és sokak számára hozzáférhető magáncsőd intézménye.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem