4 eset, amikor nem szabad felvenni Orbánék babaváró hitelét

4 eset, amikor nem szabad felvenni Orbánék babaváró hitelét

2019. április 30. 05:24

Sokszor írtunk már arról, hogy az állami 10 millió forintos babaváró támogatás akkor is az egyik legjobb személyi kölcsön lesz, ha nem teljesítjük a feltételeket. Most megnézzük, melyek azok az esetek, amikor jobban járhatunk egy piaci hitellel.

Legrosszabb esetben is nagyjából 8 százalékos kamatozással kell 10 millió forintos személyi kölcsönt visszafizetnie annak, aki nem teljesíti a babaváró támogatás feltételeit - idéztük már többször a szakértőket, illetve számoltuk ki mi is. Így a támogatás egyértelműen az egyik legkedvezőbb termék a személyi kölcsön piacon és megéri majd a többségnek ezt választania a piaci hitelekkel szemben.

De vajon minden esetben igaz ez? Röviden: NEM! "Számításaink szeint vannak olyan helyzetek, amikor gyerekek nélkül egyáltalán nem tűnik jó választásnak a babaváró" - árulta el a Pénzcentrum megkeresésére Veres Patrik, a Bank360 szakértője. Meglátásuk szerint az alábbi esetekben érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy másfajta finanszírozást keresünk céljainkhoz:

1. Ha bizonytalan pénzügyi lábakon állunk

Ha nem teljesülnek a feltételek, azaz nem születik gyermek 5 éven belül, a szabályok értelmében egy összegben kell visszafizetnünk az addig igénybe vett kamattámogatást, ráadásul igen szoros határidőn, 120 napon belül. Ha 10 millió forinttal, 5 százalékos kamattámogatással és 20 éves futamidővel számolunk, ez több mint 2,1 millió forint lenne, amelyet 4 hónapon belül kell visszafizetni.

Méltányosságból kaphatunk ugyan 24 hónapos részletfizetési lehetőséget, ám az így is havi közel 100 000 forint jelent és ezen felül még fizetnünk kell a hitel törlesztőrészletét is. Egy pénzügyileg kevésbé felkészült család lába alól így nagyon hirtelen csúszhat ki a talaj, ezért mindenképpen érdemes kétszer is meggondolni, hogy helyes-e a babaváró támogatást választani, ha egyébként nem akarunk gyereket.

Ezzel szemben a piaci kamatozású hiteleknél megfelelő törlesztési magatartás mellett nem kell tartanunk ilyen nagy összegű “meglepetésektől". A kamatozás ma már a legtöbb kölcsönnél fix, így a törlesztőrészlet a teljes futamidő alatt változatlan.

2. Ha igazán magas a jövedelmünk

Ugyan sokszor cikkeztek már arról, hogy verhetetlen lesz a babaváró támogatás gyermekvállalás nélkül is, azok számára, akiknek nem akadály a nagyon magas fizetés igazolása és törlesztőrészetre is ki tudnak fizetni havonta jelentősebb összeget, akár jobb választás lehet egy piaci hitel.

A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátora szerint ugyanis akár 7 százalék körüli THM-mel is vehetünk fel személyi kölcsönt. Az UniCredit Banknál 7,28 százalékos THM-mel vehetünk fel 6 millió forintot 60 hónapos futamidővel a kalkulációk szerint, ha legalább 240 000 forintos havi jövedelmet tudunk igazolni, hiszen a törlesztőrészlet 118 000 forint felett van így.

Ha tényleg nem akadály a pénz, de 10 millió forintra mégis szükségünk lenne, még a fentinél is jobb ajánlatot ad a CIB Bank: ha 60 hónap alatt rendezni tudjuk a tartozást, 6,9 százalék a THM. Így azonban 196 560 forint a havi törlesztőrészlet, azaz a JTM-szabályozás szerint nagyjából nettó 400 000 forintos jövedelemre van szükség, hogy egyáltalán igényelhessük a hitelt.

3. Ha hamarabb visszafizetnénk a hitelt, mint ahogy a gyerekek megszületnek

Szintén igen rosszul járunk, ha hamarabb akarjuk visszafizetni a kölcsönt. Ha a folyósítástól számított 5 éven belül legalább a kölcsön felét előtörlesztjük, szintén vissza kell fizetnünk az előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatást, amely - példánknál maradva - több mint egymillió forint lehet.

Piaci hitelek esetén az előtörlesztett összeg 1, de maximum 2 százalékát számítják fel a bankok költségként, így, ha hamarabb akarjuk visszafizetni a hitelt, jobban járhatunk egy hasonló árazású piaci személyi kölcsönnel.

4. Ha lakást vennénk

Bár a szakértők arra számítanak, hogy a babaváró támogatásnak a lakáshitelek piacán is lesz kiszorító ereje, annak, aki nem akarja teljesíteni a feltételeket, még mindig jobb választás lesz egy hagyományos jelzáloghitel, hiszen a biztonságosabb, hosszú kamatperiódusú hiteleket is sokkal olcsóbban vehetjük fel, mint amennyi a babaváró támogatás kamatozása lesz.

Ha nem születik gyermek, akkor természetesen nem csak a babaváró, de a CSOK sem jöhet szóba, hiszen nagyon komoly büntetéseket kell fizetni a nem teljesített feltételek miatt.

Maradnak a piaci kamatozású jelzáloghitelek, amelyek közül például a K&H Bank Minősített Fogyasztóbarát Kölcsöne 5,74 százalékos THM-mel vehető fel, amennyiben 10 millió forintra van szükségünk és 20 éves futamidővel számolunk. A kölcsön ráadásul végig rögzített kamatozású, így a törlesztőrészletünk sem változik, amely 68 732 forint havonta.

Ráadásul, a fogyasztóbarát hitelek előnye, hogy az előtörlesztés díja legfeljebb 1 százalék, lakástakarékból pedig díjmentes, így aki számol a hitel mihamarabbi visszafizetésével, az így teheti meg a legolcsóbban.

Kockázat vállalásával tovább csökkenthetjük a havi törlesztőrészlet nagyságát: 68 732 forint helyett 63 211 forintos induló törlesztőrészletet kell fizetnünk az első 10 évben, ha 10 éves kamatperiódust választunk az Erste Banknál és elérjük a nettó 200 000 forintos havi jövedelmet.

Érdemes körülnézni

Látható tehát, hogy vannak olyan esetek, amikor a babaváró támogatás helyett találhatunk kedvezőbb kölcsönt, igaz, mindig az egyedi helyzetünkön múlik, hogy mi lehet az ideális pénzügyi eszköz a céljaink eléréséhez. Ahhoz, hogy mindenhez megtaláljuk a megfelelőt, érdemes alaposan megvizsgálni a kínálatot akár egy hitelkalkulátor segítségével is.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Holdblog  |  2022. november 29. 13:10
Tudják-e HOLDBLOG olvasói, hogy a városi ember tovább él, mint a vidéki? Jómagam már negyven évvel e...
MNB Intézet  |  2022. november 29. 10:14
A tudomány kérdéseinek megválaszolására sok esetben statisztikai módszereket veszünk igénybe. A stat...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?