17 °C Budapest
Elárulták a bankvezérek: így alakulhat át a bankszektor Magyarországon

Elárulták a bankvezérek: így alakulhat át a bankszektor Magyarországon

2019. április 11. 11:45

A Magyar Nemzeti Bank erőteljesen hangsúlyozza, hogy 5-6 nagybankra van szükség. A bankvezérek ezzel kapcsolatban elmondták, hogy a konszolidáció valóban elkerülhetetlennek tűnik. A Budapest Bankra a Raiffeisen is vételi ajánlatot tesz, így nem csak a Takarékbank kíván lecsapni rá. Az már nem egyértelmű, hogy további összeolvadások lesznek-e. Elmondták továbbá, hogy a munkaerő megszerzése a bankszektorban is nehéz. A legnagyobb kockázatot a digitalziációban látják, a lakossági hitelezés ugyanakkor stabilnak tűnik.

Nem a közeljövőben fog csökkenni a banki hitelállomány - mondta Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján. Ezt azonban számtalan dolog befolyásolja. Leginkább vállalati oldalon van még növekedési lehetőség. Kementzey Ferenc, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese szerint a lakossági oldalon van még lehetőség a növekedésre, látva a növekvő reálbéreket.

Kovács Antal, az OTP Bank Retail Divíziójának vezérigazgató-helyettese egyetértett abban Nagy Mártonnal, hogy 5-6 nagybankra lenne szükség az országban. Szerinte a hitelpenetráció duplázása is reális forgatókönyv lehet. Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója az ipar teljesítményt nevelte ki, ami 10 százalékos hitelbővülést eredményezhet. A lakosságban is van jelentős növekedési dinamika, a személyi hitelek kihelyezése pedig kétszeresére nőtt tavaly óta.

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Tóth Viktor, a Budapest Bank üzleti üzleti vezérigazgató-helyettese is egyetértett a duplázással, Vida József a Takarékbank Zrt. Elnök-vezérigazgatója a mezőgazdasági ágazatot nevezte meg, mint lehetőséget.

Honnan jöhet az első pofon?

Vida József szerint a változásokra kell leginkább felkészülni, de ő a hitelezési piacon nem lát problémát. Ami gondot jelenthet, az a humánerőforrás, a digitalizáció - ami drágítja a szolgáltatási rendszert. Tóth Viktor sem lát kockázatot a lakossági oldalon, szerinte a jelenlegi hitelszabályok visszafogják még pozitív környezetben is a "konjunktúra-lovagokat“, ahogy ő fogalmazott. Veszély az lehet szerinte, ha egy bank eltávolodik a tényektől, és nem úgy értelmezi az adatokat egy pozitív környezetben, ahogy azt valójában kell.

Simák Pál sem aggódik a lakossági hitelezés miatt, a vállalati szegmens azonban jelenthet problémát, főleg az ingatlanfinanszírozás területén. Kihívás szerinte a bankok működésének átállása - érdekes statisztika, hogy sok fiókot zárnak be, de egyre több embert foglalkoztatnak. Ez az átalakulás jelentős kihívás a bankrendszernek, de további fontos tényező a költséghatékonyság javulása is. A CIB vezetője megnevezte az állampapír-piacot is, amire fel kell készülnie a bankoknak.

Tóth Viktor szerint is az építőipar ciklikussága jelenthet kockázatot. Viszont meszélyesen szűkülnek a marzsok - a jelzáloghitelnél alacsonyak most a költségek, és kockázatot jelent az alacsony kamatkörnyezet is. A vállalati hitelnél a kereskedelmi ingatlanfinanszírrozásokat látja problémának.

Sürgős kiadásod van, de nincs félretett pénzed? Válassz olcsó hitelt kalkulátorunkban.

Az OTP vezérigazgató-helyettese szerint a bankszektorban is nagyon nehéz megtalálni a munkaerőt, és a digitalizáció is kihívásokat jelent, derendkívül költséges az elmondása szerint. Kementzey Ferenc, a Raiffeisen vezérigazgató-helyettese is hozzátette, hogy van egy jelentős bérnyomás: harcolni kell a kollégákért a bankszektorban is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az MKB Banknak megterhelő volt az informatikai átállás - ezzel kapcsolatban Balog Ádám kiemelte, hogy a Szép kártyákat kvázi bankszámlává kellett változtatni, ami sikeresen megvalósult elmondása szerint. Ugyanakkor pár hónapba még bele fog telni, hogy tökeletésen működjön az alaprendszer.

Mit gondolnak a bankvezérek a konszolidációról?

Vida Józseg, a Takarékban vezére elmondta, hogy a konszolidáció kérdésében egyetért Nagy Mártonnal. A Takarékon belül is zajlik egy konszolidáción, amelynek a végén csak egy bank marad. A Budapest Bankkal történő fúzióról elmondta:

Természetes, ha a piacra kikerül egy szép leány, akkor azt az arra való ifjak megnézik. De ez még nem jelenti azt, hogy ez házasság.

Azt is elmondta a konszolidációval kapcsolatban, hogy a piacon vannak vadászok, és vannak vadak. A Takarékbank pedig vadász szeret lenni Vida szerint. Vida hozzátette: várja a lehetőséget a vadászaton. Tóth Viktor a Budapest Banktól ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a BB nagy értéket képvisel, és örül annak, hogy sok érdeklődő van a piacon.

Simák Pál szerint a mérethatékonyságot sok szempontból lehet javítani, egyébként van egy organikus, lassú hatékonyságjavulás is a bankszektorban. Ezen felül a határon túli hatékonyságjavítás is hozzájárulhat a költségcsökkentéshez. Az alaprendszerek egységesítése például már el is indult. A harmadik hatékonyságjavúlást eredményező tényező a konszolidáció. Simák szerint a Budapest Bank konszolidációján kívül nem várható egyéb felvásárlás, hiszen a jelenlevő szereplők mind stratégiaiszempontból tekintenek a magyar piacra. Mivel a rossz időszakokban is kitartottak az ország mellett, Simák nem feltételezi, hogy jó időkben hagyják el a piacot.

Kovács Antal az OTP-től szintén egyetértett abban, hogy konszolidációra van szükség, és szerinte az sem kizárt, hogy a végén valóban 5-6 nagybank lesz a piacon. De a költségtényezők között kiemelte a magas bankadót is, illetve egyéb költségcsökkentő tényezőket. Kementzey szerint a konszolidáció valóban a szektor érdeke lenne, és az is fontos lenne, hogy ez transzparens és piaci alapú legyen. A Raiffiesen is érdekelt a Budapest Bank megvásárlásában - mondta el a vezérigazgató-helyettes.

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát

Balog Ádám szerint is van értelme a konszolidációnak, de hogy az miképp történik meg, az a jövő kérdése. Ő azt tartaná egészségesebbnek, ha magyar központú nagybank jönne létre, a külföldi bankok hazai felvásárlásához képest.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?