11 °C Budapest

Brutális a túlkereslet: nem kérdés, tovább nőnek a lakásárak a jövőben is

2019. április 11. 12:55

Messze van még a trendforduló az ingatlanpiacon, egyelőre kitartanak a magas lakásárak. Kereslet van bőven: a lakosság nagy része szeretne saját lakást vásárolni, a kínálat pedig nem akkora, hogy ezt az igényt kielégítse. Budapesten ugyanakkor egyelőre nem áll fenn az a veszély, mint a nyugati fővárosokban, ahol egy átlagos fizetéssel már nem lehet ingatlant vásárolni. A külföldiek itthoni lakásvásárlási szándéka nőtt, de mértéke még mindig nem jelentős. A meglévő lakások nagy része ugyanakkor régi, így a jövőben a lakásfelújítás hajthatja majd a piacot.

A falusi CSOK részleteit még nem látjuk, de azt sem tudjuk, hogy mennyire lesz releváns. De 4-5 százalék körüli tranzakciónövekedés még várható a lakáshitelpiacon - mondta Ralf Cymanek, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján. Florova Anna, az OTP Bank Lakossági Hitelezés Igazgatóságának ügyvezető igazgatója szerint már elértük az érett szakaszt. Kis növekedési potenciál ugyanakkor van még benne. Fülöp Krisztián, a Hitelcentrum Kft. Vezetője is lát némi növekedési potenciált, a kereslet ugyanakkor olyan nagy, hogy ha nem következik be az új ingatlanok átadása, akkor megrekedhet a szektor növekedése. Szerinte a boom-ban vagyunk még bőven, és még van néhány év, ami a fejlődés irányába mutathat,

Ehhez azonban ingatlan kell, mert ügyfél van bőven.

Elmondása szerint sok hirdetéssel találkozott már, ahol falusi CSOK-képes ingatlant keresnek, és a vidéki kereslet is növekszik. Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a lakástakaréknak van jövője az állami támogatás után is. Nem a piac szűnt meg ugyanis, hanem a termék - a piac a következő időszakban is nőni fog. A magyaroknak ugyanis nagyrészt még mindig az ingatlan a legnagyobb vagyoneleme, ráadásul a lakásállomány nagy része meglehetősen elavult, és csak 15 százaléka épült a kilencvenes évek után. Így a piacot nem csak az új lakások pörgethetik, hanem a felújítások is.

Lakást vásárolnál? Felújítanál? Használd a Pénzncentrum kalkulátorát!

Ráadásul Tátrai szerint mindemellett van hitelképes kereslet, amit a családtámogatási rendszer tovább fog fűteni. Simonyi Tamás, a KPMG Tanácsadó Kft. Igazgatója szerint sok világ- és európai városban már esnek az ingatlanárak, azaz őtt nem tetőzés van, hanem már visszaesés. Cymanek ehhez annyit tett hozzá, hogy az európai fővárosokból az átlagemberek már kiszorulnak - ott nem a helyi igény által látott árak vannak. Szerinte ez a fajta túlfeszülés Budapesten még nem látszik. A lakáshitel-állomány a GDP-hez képest alacsony, így bőven-bőven van tér, ő nem tart a lakásárak visszaesésétől.

Florova Anna szerint egyelőre nem kell tartani visszaeséstől - ez azt jelenti, hogy a lakásárak tovább fognak emelkedni. Fülöp Krisztián egyetértett, szerinte is még bőven van növekedési potenciál. Az ingatlan elmondása szerint még mindig egy jó befektetés, ennek hozama még akkor is kedvező, ha lassulással kalkulálunk. Elmondása szerint még az állampapír-hozamokkal szemben is meglehetősen versenyképes az ingatlan-befektetés.

Tátrai Bernadett elmondása szerint nem a befektetési célú vásárlás hajtja a piacot - ez egy szűk szegmens. Elmondása szerint a magyarok akkor érzik magukat biztonságban, ha van egy lakásuk. Ez pedig nem fog elmúlni rövid távon. Tátrai elmondása szerint 4-5 évig még tart az ingatlanpiaci ciklus, ezután pedig a felújítási hullám fogja majd hajtani a piacot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ami a lakáshiteleket illeti, a Raiffeisennél 17 százalékos volt a növekedés Cymanek elmondása szerint. Florova elárulta, hogy van különbség Budapesten és vidéken aközött, hogy a hitelbiztosíték, az ingatlan értéke mekkora. Vidéki településeken nem volt akkora az áremelkedés - ők inkább a személyi kölcsönök irányába fordultak, hiszen tőlük eltérő mértékű önerőt követelnek meg a bankok. Emiatt kezd is összemosódni a személyi hitel- és lakáshitelpiac.

Személyi hitel lakáscélra? Nézd meg az ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Tátrai Bernadett szerint ők speciális helyzetben vannak, hiszen náluk előbb van egy megtakarítási forma, amely később önerőnek számít. Szerinte ez kiszámíthatóva, tervezhetővé teszi a havi kiadásokat már a hitelfelvétel előtt. A hitelportfolió egyébként meglehetősen egészséges náluk elmondása szerint.

Mindenki fixál, aki teheti

Fülöp Krisztián elmondta, hogy tavaly mindössze egy ember volt, aki változó kamatozású hitelt kért. Ralf Cymanek ugyanezt erősítette meg: náluk 98 százalék a fix hitelek aránya az új kihelyezésen belül. Florova Anna véleménye szerint az ötéves fixálásnak nincs létjogosultsága, a legnagyobb sláger a 10 éves kamatfixálás. Tátrai Bernadett erre azt reagálta, hogy a 10 éves fixálás sem megoldás, ő azt javasolja az ügyfeleknek, hogy a teljes futamidőre fixálják hitelüket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm