21 °C Budapest

Kamu üzletember húzhatta le a magyarokat: ugye, te nem utaltál neki?

2019. március 29. 15:00

Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti U. Attila magánszemélynek, hogy jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási - betét vagy más visszafizetendő pénzeszközök gyűjtésére vonatkozó - tevékenységet végezzen. A jegybank büntető feljelentést tett és az ügyben érintett bankszámla zárolását is elrendelte.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti U. Attila tevékenységének áttekintésére. A vizsgálat célja megállapítani, hogy a magánszemély végzett vagy végez-e üzletszerűen - a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint az MNB engedélyéhez kötött - betétgyűjtési és más visszafizetendő pénzügyi eszközök nyilvánosságtól történő elfogadására vonatkozó pénzügyi tevékenységet.

Az MNB munkatársai 2019. március 21. napján előzetes bejelentés nélkül több, másnap hajnalig tartó helyszíni ellenőrzést foganatosítottak az ügyfél tevékenységéhez kapcsolódó budapesti ingatlanokban. Az MNB munkatársai nyilatkoztatták U. Attilát, tanúkat hallgattak meg, továbbá a helyszíni ellenőrzések során fellelt informatikai eszközöket és több száz millió forint, illetve több tízezer euró készpénzt vettek zár alá.

A vizsgálat eddigi megállapításai szerint U. Attila a Fireflies elnevezésű nemzetközi szállásközvetítői értékesítési rendszerre hivatkozva vett át több magyarországi befektetőtől pénzeszközöket, azokra mindössze 2-3 hónap alatt 18 százalékos hozammal megnövelt garantált visszafizetést ígérve. A magánszemély ugyanakkor nem rendelkezik az MNB tevékenységi engedélyével betét vagy más visszafizetendő pénzeszközök gyűjtésére, elfogadására vonatkozóan.
A jegybank ezért ma közzétett végzésében piacfelügyeleti vizsgálatának lezárultáig, ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta U. Attilának, hogy jogosulatlanul bármely, az MNB engedélyéhez, regisztrációjához kötött tevékenységet végezzen.

Az MNB a magánszemélyre vonatkozóan figyelmeztetést is közzétett honlapja Figyelmeztetések menüpontjában a fogyasztóknak, a befektetők érdekeinek megóvása végett zárolta az ügyben érintett bankszámlát, valamint több bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett az ügyészségen. A nyomozás elrendelése esetén az MNB a zár alá vett pénzeszközöket - a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján - átadja a nyomozó hatóság részére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MNB a piacfelügyeleti eljárás elősegítése érdekében ezúton kéri azon befektetők jelentkezését, akik U. Attila fent ismertetett tevékenységéről információval rendelkeznek, különösen, ha befektetési céllal a fentiek szerinti konstrukcióban pénzt adtak át a részére.

Az MNB ma közzétett végzése semmilyen formában nem érinti az ügyfél befektetőkkel szemben fennálló, a már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét. A jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm