-1 °C Budapest

Kamu üzletember húzhatta le a magyarokat: ugye, te nem utaltál neki?

2019. március 29. 15:00

Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti U. Attila magánszemélynek, hogy jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási - betét vagy más visszafizetendő pénzeszközök gyűjtésére vonatkozó - tevékenységet végezzen. A jegybank büntető feljelentést tett és az ügyben érintett bankszámla zárolását is elrendelte.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti U. Attila tevékenységének áttekintésére. A vizsgálat célja megállapítani, hogy a magánszemély végzett vagy végez-e üzletszerűen - a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint az MNB engedélyéhez kötött - betétgyűjtési és más visszafizetendő pénzügyi eszközök nyilvánosságtól történő elfogadására vonatkozó pénzügyi tevékenységet.

Az MNB munkatársai 2019. március 21. napján előzetes bejelentés nélkül több, másnap hajnalig tartó helyszíni ellenőrzést foganatosítottak az ügyfél tevékenységéhez kapcsolódó budapesti ingatlanokban. Az MNB munkatársai nyilatkoztatták U. Attilát, tanúkat hallgattak meg, továbbá a helyszíni ellenőrzések során fellelt informatikai eszközöket és több száz millió forint, illetve több tízezer euró készpénzt vettek zár alá.

A vizsgálat eddigi megállapításai szerint U. Attila a Fireflies elnevezésű nemzetközi szállásközvetítői értékesítési rendszerre hivatkozva vett át több magyarországi befektetőtől pénzeszközöket, azokra mindössze 2-3 hónap alatt 18 százalékos hozammal megnövelt garantált visszafizetést ígérve. A magánszemély ugyanakkor nem rendelkezik az MNB tevékenységi engedélyével betét vagy más visszafizetendő pénzeszközök gyűjtésére, elfogadására vonatkozóan.
A jegybank ezért ma közzétett végzésében piacfelügyeleti vizsgálatának lezárultáig, ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta U. Attilának, hogy jogosulatlanul bármely, az MNB engedélyéhez, regisztrációjához kötött tevékenységet végezzen.

Az MNB a magánszemélyre vonatkozóan figyelmeztetést is közzétett honlapja Figyelmeztetések menüpontjában a fogyasztóknak, a befektetők érdekeinek megóvása végett zárolta az ügyben érintett bankszámlát, valamint több bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett az ügyészségen. A nyomozás elrendelése esetén az MNB a zár alá vett pénzeszközöket - a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján - átadja a nyomozó hatóság részére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MNB a piacfelügyeleti eljárás elősegítése érdekében ezúton kéri azon befektetők jelentkezését, akik U. Attila fent ismertetett tevékenységéről információval rendelkeznek, különösen, ha befektetési céllal a fentiek szerinti konstrukcióban pénzt adtak át a részére.

Az MNB ma közzétett végzése semmilyen formában nem érinti az ügyfél befektetőkkel szemben fennálló, a már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét. A jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 09:55
A bíróság úgy döntött, hogy én, akit besároztak, fizessek írja Lengyel Róbert.
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?