11 °C Budapest
Soha vissza nem térő alkalom: aki hitelt akar, most vegye fel!

Soha vissza nem térő alkalom: aki hitelt akar, most vegye fel!

2019. március 26. 12:01

Átrendeződést tapasztalhatunk a kedvező személyi kölcsönök piacán. A korábbiakhoz képest még alacsonyabb kamattal találkozhat az, aki most készül hitelt felvenni és megfelel a banki feltételeknek. A Magyar Nemzeti Bank ma várható kamatdöntése miatt viszont alighanem szépen, lassan elindulnak majd felfelé a kamatok.

Tavaly átlagosan 14,05 százalék volt a személyi hitelek átlagos hitelköltségmutatója, ami továbbra is igen kedvező az elmúlt évekhez képest - számolt a Bank360 legfrissebb, személyi kölcsönöket érintő áttekintése kapcsán. 2015-ben például az átlagos költségmutató 20,42 százalék volt, egy évre rá 16,69 százalék, 2017-ben pedig 15,14 százalék volt a jegybanki adatok szerint. A kamatok csökkenése éves viszonylatban is igen feltűnő: tavaly januárban az átlagos THM 14,41 százalék volt, míg idén már 13,85 százalékig ereszkedett a mutató.

Olcsó személyi kölcsönökért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Mindez azt jelenti, hogy az évek során egyre olcsóbban és olcsóbban finanszírozhattuk hitelből céljainkat, például hitelkiváltást, ráadásul a kedvezőbb ár kiszámíthatósággal is párosult: a pénzügyi termékek rangsorolását végző szakportál szerint ugyanis szinte teljesen eltűntek 2019-re a kínálatból a változó kamatozású személyi hitelek, így ma már nem fenyeget kamatkockázat, ha ezt a terméket vesszük igénybe, a havi törlesztő a futamidő végéig ugyanakkora lesz.

Nézzünk pár konkrét ajánlatot

Hogy megmutattsuk, konkrétan mennyibe is kerülnek egyes banki termékek, felkerestük a kalkulátorunkat, ahol beállítottuk a nettó 250 ezer forint feletti jövedelmet, és vállaltuk, hogy a bank ügyfelévé válunk.

Szemmel látható, hogy jelneleg 5 bank is 10 százalékos THM alatt kínálja a termékét: az UniCredit hitelének THM-e 7,29 százalékos, a Budapest Banké 7,9 százalék. Rendkívül olcsó a Raiffeisen, K&H és CIB terméke is - 8 százalék körüli teljes hitelköltség mutatóval. A további termékek picit drágábbak, az OTP például 16,64 százalékkal kínálja a hitelt ezen kondíciók mellett. Más hitelösszeget és futamidőt is megnézhetsz, ha módosítod a beállításokat kalkulátorunkban.

Az igazán kedvező kölcsönök itt kezdődnek

“Ugyanakkor az, hogy valójában mekkora lesz a teljes hitelköltség, a bank egyedi elbírálása után derül ki és az eredmény merőben eltérhet az átlagtól" - hívja fel a figyelmet Veres Patrik, a Bank360 szakértője. Sokkal kedvezőbb képet mutat olcsóság tekintetében a konkrét banki kínálat, hiszen akár bőven 10 százalékos THM alatt is találhatunk már akár nagyobb összegű, szabad felhasználású kölcsönt.

A kalkulációk szerint 3 millió forint szabad felhasználású személyi kölcsönt 60 hónapos futamidővel már 7,29 százalékos THM-mel is találhatunk a kínálatban, amire nem igazán volt példa az elmúlt néhány hónapban, de több pénzintézet is kínál hitelt 8 százalékos hiteldíjmutató alatt, amely mellett a törlesztőrészlet kicsivel több, mint 59 000 forint havonta.

Válaszd ki a legjobb hitelt két perc alatt kalkulátorunkban

A legkedvezőbb hitelekhez természetesen teljesítenünk kell a bank és a JTM-szabály által támasztott jövedelmi elvárásokat. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kedvezőbb kamatokért a pénzintézetek nettó 250 000 forint feletti igazolt havi nettó jövedelmet várnak, ami a jelenlegi átlagbéreket tekintve nem teljesíthetetlen, de a kamatkedvezmények szempontjából fontos lehet az is, hogy jövedelmünket a banknál lévő folyószámlára érkeztessük, vagy rendszeresen tranzaktáljunk innen, a számla fenntartása azonban további költségekkel járhat.

Magas jövedelem nélkül is elérhető kedvező kamat?

A márciusi személyi kölcsön ajánlatokat áttekintve a fenti kondíciókkal, megállapítható, hogy nettó 250 000 forintos jövedelem alatt is találhatunk kedvező személyikölcsön-ajánlatokat: a 8 százalék alatti THM-hez nettó 200 000 forintot vár el két pénzintézet, ez alatt viszont már 9,27 százalékos THM-mel találkozhatunk, ami 62 130 forintos törlesztőrészletet jelent, azaz nagyjából havi 3 000 forinttal kell többet fizetniük azoknak, akik nem tudnak legalább 200 000 forintos jövedelmet igazolni.

Nem szabad várni a hitelfelvétellel. A Magyar Nemzeti Bank fontos döntés előtt áll, a monetáris szigorítás azt jelenti majd, hogy a hitelek kamatai is elindulnak felfelé. Ha hitelfelvételen gondolkodsz, nem szabad várnod: a kamatok csökkenése a kamatdöntés után emelkedésbe fog átcsapni. Minden helyzetben járj el viszont felelősen! Hasonlítsd össze a hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában.

A Bank360 számításai szerint nagyjából 160 000 forinttal kerül többe alacsony jövedelem mellett a hitel, ha a teljes visszafizetendő összegeket hasonlítjuk össze. Ennek oka a portál szakértője szerint az alacsonyabb jövedelemből fakadó nemfizetési kockázat - írják.

A népszerűség receptje

Míg 2018. januárjában 27,25 milliárd forint értékben folyósítottak a bankok ilyen hiteleket, addig idén már 34,24 milliárd forint fogyott az év első havában, ami 25 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A kiszámíthatóság és az alacsonyabb költségek mellett az egyszerű igénylés is hozzájárult ahhoz a Bank360 szerint, hogy mára a személyi kölcsön vált az egyik legnépszerűbb hiteltermékké, és ez a népszerűség várhatóan idén is emelkedni fog, ahogy azt már a januári adatok alapján láthatjuk.

Bármire felhasználható, olcsó hitelekért keresd fel kalkulátorunkat!

A szakportál ugyanakkor óva int az elhamarkodott választástól: megegyezőnek tűnő ajánlatok között akár több százezer forint is lehet a különbség a teljes visszafizetésben, ezért érdemes alaposan utánajárni - akár egy hitelkalkulátor segítségével - annak, hogy hol kaphatjuk meg a legkedvezőbb kölcsönt, ha szükség van rá céljainkhoz.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?