3 °C Budapest
Itt az új magyar nagybank: összeolvadnak a takarékok

Itt az új magyar nagybank: összeolvadnak a takarékok

2018. november 30. 16:10

2020-ig Takarékbank néven egyetlen univerzális nagybankká olvasztják össze a ma működő 12 takarékszövetkezetet és a Takarék Csoport további 3 részvénytársasági bankját - tájékoztat a Portfolio. A ma tőzsdén forgó Takarék Jelzálogbank külön intézményként megtartja jelzálogbanki funkcióját. Hatalmas, évi 25-30 milliárdos költségcsökkentést tűzött ki célul a csoport, így a ma elfogadott stratégiai terv értelmében 2023-ra egy fenntarthatóan 30 milliárdos nyereséggel működő, 10%-os piaci részesedést elérő bank jöhet létre. A Takarék Jelzálogbank tőzsdei jelenlétéről elmondták: "jó helyen van ott, ahol van", fiókot pedig nem kívánnak bezárni.

Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese az alábbiakról beszélt a Takarék Csoport sajtótájékoztatóján:

  • 2013-2014-ben indult el az integráció átalakítása, a 2017-ben elfogadott 5 éves stratégiának megfelelően 12-re csökkent idén év elejére a takarékszövetkezetek száma. Elkezdték az egyeséges működés kialakítását a szabályozás, a termékkör, a piaci fellépés az egységes informatika terén. 1100 fiókkal működnek ma, ezek kommunikációja és üzleti iránya a stratégiának megfelelően mára egységessé vált.
  • A gazdasági növekedés, a digitális változások és a jogszabályi változások alapján akkor lesznek képesek hatékonyan versenyben maradni és a piaci részesedésüket növelni, ha a takarékszövetkezetek egyesítik erőiket, kihasználják a szinergiákat.
  • Méret szerint a 4-5. helyet foglalják el a magyar bankpiacon, ám a Takarék Csoport költséghatékonysági mutatói messze elmaradnak a versenytársakétól. Áprilisban ezért felhatalmazást kapott a vezetőség az 5 éves stratégia felülvizsgálására.

Sebestyén István, a Fókusz Takarék első embere elmondta: nemzetközi szakértő bevonásával, külföldi tapasztalatok felhasználásával készítették elő az új 5 éves stratégiai tervet. Külföldi példaként a holland Rabobank és a finn Pohjola tapasztalataiból hasznosítottak sokat (előbbi pl. 2 év alatt lett 106 takarékszövetkezetből egy bankká).

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója bejelentette:

a Kinizsi Bank 2019. január végével megszünteti a tevékenységét, és a Takarék Csoport egyes tagjaira ruházza át állományait. A Takarék Kereskedelmi Bankkal (FHB Kereskedelmi Bank) is ezt teszik majd, ezek ketten fogják képezni a sajtóban (végül elvetett nevén) Alfa Bank projektként kiszivárgott bank alapját, de a Takarékbank nevet meg fogják tartani.

Egerszegi Ádám, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese a stratégia megvalósításának részleteiről elmondta:

  • 2020 elejéig 4 ütemben alakítják át a Takarék Csoportot. 2019 május elsejével Takarékbank néven egyesülnek a takarékból létrejött bankok.
  • A több ütemű fúzió nyomán végül megmarad az integráció legfőbb prudenciális felügyeleti szerve, az SZHSZ, a Takarékszövetkezeti Bank (MTB) mint üzleti irányító és holding központ, üzleti tevékenységet pedig a Takarékbank néven működő új kereskedelmi bank, valamint a Takarék Jelzálogbank, illetve ezek leánycégei. Egy szövetkezet marad a részjegyeiket megtartó befektetők részvételével.

Vida József szerint az új univerzális bank fenntarthatóan 30 milliárd forintos éves nyereségre és 10%-os piaci részesedésre fog szert tenni. Az Omega névre hallgató egyetlen magmaradó szövetkezet közösségi bankként fog tovább működni (profitjából közösségi célokat támogatnak). A részjegyesek (akiknek kb. 10 milliárd befektett tőkéjük van most bent) itt továbbra is tulajdonosok lesznek.

A Takarék Jelzálogbank tőzsdei jelenlétéről Vida József azt mondta: "jó helyen van ott, ahol van", a megmaradó részjegyesekhez hasonlóan a tőzsdei kisbefektetőket is örömmel látják továbbra is a csoportban.

Fiókot nem szeretnének bezárni, legfeljebb kirendeltséget. Ez utóbbiak aránya közel 30%, de ez nem jelenti azt, hogy ennyit fognak bezárni - mondta Vida József.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 27. 14:34
Kimondani is szörnyű, de idén októberben már 21 százalék fölötti az infláció. Az egyre nehezedő anya...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06