7 °C Budapest

Itt az új magyar nagybank: összeolvadnak a takarékok

2018. november 30. 16:10

2020-ig Takarékbank néven egyetlen univerzális nagybankká olvasztják össze a ma működő 12 takarékszövetkezetet és a Takarék Csoport további 3 részvénytársasági bankját - tájékoztat a Portfolio. A ma tőzsdén forgó Takarék Jelzálogbank külön intézményként megtartja jelzálogbanki funkcióját. Hatalmas, évi 25-30 milliárdos költségcsökkentést tűzött ki célul a csoport, így a ma elfogadott stratégiai terv értelmében 2023-ra egy fenntarthatóan 30 milliárdos nyereséggel működő, 10%-os piaci részesedést elérő bank jöhet létre. A Takarék Jelzálogbank tőzsdei jelenlétéről elmondták: "jó helyen van ott, ahol van", fiókot pedig nem kívánnak bezárni.

Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese az alábbiakról beszélt a Takarék Csoport sajtótájékoztatóján:

  • 2013-2014-ben indult el az integráció átalakítása, a 2017-ben elfogadott 5 éves stratégiának megfelelően 12-re csökkent idén év elejére a takarékszövetkezetek száma. Elkezdték az egyeséges működés kialakítását a szabályozás, a termékkör, a piaci fellépés az egységes informatika terén. 1100 fiókkal működnek ma, ezek kommunikációja és üzleti iránya a stratégiának megfelelően mára egységessé vált.
  • A gazdasági növekedés, a digitális változások és a jogszabályi változások alapján akkor lesznek képesek hatékonyan versenyben maradni és a piaci részesedésüket növelni, ha a takarékszövetkezetek egyesítik erőiket, kihasználják a szinergiákat.
  • Méret szerint a 4-5. helyet foglalják el a magyar bankpiacon, ám a Takarék Csoport költséghatékonysági mutatói messze elmaradnak a versenytársakétól. Áprilisban ezért felhatalmazást kapott a vezetőség az 5 éves stratégia felülvizsgálására.

Sebestyén István, a Fókusz Takarék első embere elmondta: nemzetközi szakértő bevonásával, külföldi tapasztalatok felhasználásával készítették elő az új 5 éves stratégiai tervet. Külföldi példaként a holland Rabobank és a finn Pohjola tapasztalataiból hasznosítottak sokat (előbbi pl. 2 év alatt lett 106 takarékszövetkezetből egy bankká).

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója bejelentette:

a Kinizsi Bank 2019. január végével megszünteti a tevékenységét, és a Takarék Csoport egyes tagjaira ruházza át állományait. A Takarék Kereskedelmi Bankkal (FHB Kereskedelmi Bank) is ezt teszik majd, ezek ketten fogják képezni a sajtóban (végül elvetett nevén) Alfa Bank projektként kiszivárgott bank alapját, de a Takarékbank nevet meg fogják tartani.

Egerszegi Ádám, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese a stratégia megvalósításának részleteiről elmondta:

  • 2020 elejéig 4 ütemben alakítják át a Takarék Csoportot. 2019 május elsejével Takarékbank néven egyesülnek a takarékból létrejött bankok.
  • A több ütemű fúzió nyomán végül megmarad az integráció legfőbb prudenciális felügyeleti szerve, az SZHSZ, a Takarékszövetkezeti Bank (MTB) mint üzleti irányító és holding központ, üzleti tevékenységet pedig a Takarékbank néven működő új kereskedelmi bank, valamint a Takarék Jelzálogbank, illetve ezek leánycégei. Egy szövetkezet marad a részjegyeiket megtartó befektetők részvételével.

Vida József szerint az új univerzális bank fenntarthatóan 30 milliárd forintos éves nyereségre és 10%-os piaci részesedésre fog szert tenni. Az Omega névre hallgató egyetlen magmaradó szövetkezet közösségi bankként fog tovább működni (profitjából közösségi célokat támogatnak). A részjegyesek (akiknek kb. 10 milliárd befektett tőkéjük van most bent) itt továbbra is tulajdonosok lesznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Takarék Jelzálogbank tőzsdei jelenlétéről Vida József azt mondta: "jó helyen van ott, ahol van", a megmaradó részjegyesekhez hasonlóan a tőzsdei kisbefektetőket is örömmel látják továbbra is a csoportban.

Fiókot nem szeretnének bezárni, legfeljebb kirendeltséget. Ez utóbbiak aránya közel 30%, de ez nem jelenti azt, hogy ennyit fognak bezárni - mondta Vida József.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem