6 éve nem tudja fizetni lakáshitelét Bíró Ica: hamarosan utcára kerülhet?

6 éve nem tudja fizetni lakáshitelét Bíró Ica: hamarosan utcára kerülhet?

2018. november 17. 15:59

Az egykori Metál Lady 26 éve vette meg házát Budán, azonban a törlesztőt hat éve nem tudja fizetni. Bíró Icát a 2005-ben, svájci frankban felvett kölcsön taszította a nehéz élethelyzetbe, és ugyan most, novemberben megúszta a kilakoltatást, ám tavasszal ismét aggódhat, hogy utcára kerül. Április végéig tart ugyanis a kilakoltatási moratórium, egyelőre tehát nyert egy kis időt.

Miután édesapám meghalt, vettem két ingatlant, amelyeket felújíttattam azért, hogy biztosítsam a családom jövőjét, elvégre nem sok nyugdíjra számíthatok. (...) 2005-ben vettem fel a devizahitelt az ingatlanok megvásárlására, forint hitelt nem kaptam. Sajnos ezekre a házam lett a fedezet, a válság miatt háromszorosára nőtt havi törlesztőket azonban már 6 éve nem tudom fizetni

- vázolta fel helyzetét Bíró Ica a Story magazinnak.

A 12. kerületben lévő házát tavasszal elárverezték, azonban ő és családja jelenleg is az ingatlanban él. Noha a végrehajtó még a hét elején azt ígérte, november 15-e előtt utcára kerül a fitnesslady és családja, ez végül nem történt meg. Vagyis nyertek egy kis időt. Ugyanis november 15-e hajnaltól ismét életbe lépett Magyarországon a kilakoltatási moratórium, ami azt jelenti, hogy november 15-től áprilisig tilos tartozás miatt bárkit is az utcára tenni. 

A Fókusz is megkereste Bíró Icát. Elmondta, ha annak idején elmondják neki, milyen kockázata van a devizahitelnek, biztos nem írta volna alá a szerződést. Azt is elárulta, hogy az utóbbi napokban több ügyvéd is felajánlotta segítségét, akik hibákat találtak a végrehajtásban és feljelentést is tettek a végrehajtói kamaránál. 

Rossz hírt kaptak a pereskedő devizahitelesek a héten

A Fővárosi Törvényszék 2017 januárjában fordult először az uniós bírósághoz, hogy megállapítsák, nem sérti-e az EU-jogot a devizahitelek elszámolásának törvénye. Most a Budai Központi Kerületi Bíróság három fő kérdésére érkezett válasz az Európai Bíróságtól a devizahitelek ügyében.

A magyar bíróság azt szerette volna megtudni, hogy

  • a hitelintézetek által a devizahitel-szerződésekben alkalmazott árfolyamrés jogellenességének megállapítása után más, jogszabályban meghatározott árfolyam alkalmazásával orvosolhatják-e a helyzetet, és hogy erre akkor is lehetőségük van-e, ha a szerződés érvényben tartása az árfolyamkockázat miatt ellentétes a fogyasztó gazdasági érdekeivel;
  • összhangban van-e az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal az, hogy a magyar Országgyűlés törvényi úton úgy módosította a devizahitel-szerződéseket, hogy az árfolyamkockázat terhét a továbbra is a fogyasztó köteles viselni;
  • az említett uniós szabályok és alapelvek megengedik-e azt, hogy a Kúria a fogyasztóvédelem területén olyan jogegységi határozatokkal irányítsa az alsóbb fokú bíróságok ítélkezési gyakorlatát, amelyek nem átlátható eljárás keretében születnek.

Ahogy arról beszámoltunk, az Európai Unió Bírósága szerint összhangban vannak az uniós joggal a devizahitel-szerződések tartalmára vonatkozó magyar jogszabályok. A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék tájékoztatása szerint Nils Wahl főtanácsnok indítványában kiemelte, az uniós irányelv célja a fogyasztó és a kereskedő közötti szerződéses egyensúly helyreállítása a tisztességtelen szerződési feltételek semmisségének előírásával.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A főtanácsnok hangsúlyozta, hogy a szerződés egésze megsemmisítésének következménye, hogy a részletekben megfizetendő fennmaradó kölcsönösszeg azonnal esedékessé válik, ami meghaladhatja a hitelfelvevő pénzügyi képességeit, és ezért jobban bünteti őt, mint a hitelezőt. Azzal a körülménnyel, hogy tisztességtelen szerződési feltételek eltávolítása ellenére a fennmaradó szerződésekből eredő árfolyamkockázat továbbra is a fogyasztót terheli, a főtanácsnok megállapította, hogy a fogyasztó gazdasági érdeke nem értékelhető kizárólag az árfolyamkockázat szempontjából. A szerződés egészéből következő valamennyi gazdasági előny és hátrány ugyanis csupán együttesen, a szerződéskötés összes körülményére figyelemmel vizsgálható - emelte ki.

Ha gondunk van a törlesztőkkel, érdemes megpróbálni olcsóbbra cserélni a meglévő hitelt

Ha már fizetjük egy ideje a felvett hitelt, érdemes időről időre körülnézni a piacon, hogy van-e olcsóbb, alacsonyabb kamatozású kölcsön, amivel kiválthatjuk a meglévőt. Az adósságrendezés módszerével hatékonyan csökkenthetjük törlesztőrészletünket, sőt, akár több hitelt - például hitelkártya-tartozást és folyószámlahitelt - rendezhetünk egyetlen kedvezőbb adósságrendező kölcsönnel.

Bármennyire is sulykolja belénk egy üzlet, hogy most azonnal kell döntenünk, ha olcsón akarjuk a terméket, egy kölcsön felvétele nem játék és nem lehet elhamarkodott a választás. Adjunk magunknak kellő időt, hogy a legjobb döntés szülessen, hiszen azonos hitelösszeg mellett két ajánlat között több tíz- akár százezer forintos különbségek is lehetnek

- tanácsolja Veres Patrik, a Bank360 szakértője. A hitelek, hitelkártyák összehasonlítása ma már gyors és egyszerű egy kalkulátor segítségével. Ha hitelre van szükségünk, bátran használjuk ezeket a legkedvezőbb lehetőségek felkutatásához.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?