7 °C Budapest

Kedvező fordulat: egyszerűbben juthatnak majd autóhoz a magyar vállalkozások

2018. október 5. 12:00

Pozitív változás jöhet az autófinanszírozásban. Egy uniós határozat alapján Magyarországnak lehetősége lesz azon szabályok módosítására, amelynek eredményeként a jövőben a mostaninál egyszerűbb lehet a magán- és üzleti használatban egyaránt lévő vállalati autók bérleti díja, valamint a nyílt végű lízing díja forgalmi adójának arányos levonásba helyezése.

Pozitív változás jöhet az autófinanszírozásban. Egy uniós határozat alapján Magyarországnak lehetősége lesz azon szabályok módosítására, amelynek eredményeként a jövőben a mostaninál egyszerűbb lehet a magán- és üzleti használatban egyaránt lévő vállalati autók bérleti díja, valamint a nyílt végű lízing díja forgalmi adójának arányos levonásba helyezése. Ha megszületik az új szabályozás, akkor a Magyar Lízingszövetség szerint lökést kaphat az autó- és flottafinanszírozás, ezen keresztül pedig az újautó-piac is.

A jövőben egyszerűbbé válhat az autóhasználat kapcsán felszámított áfa levonásba helyezése a cégeknél, egy új uniós határozat eredményeként - közölte a Magyar Lízingszövetség. A magyarországi lízingvállalatokat tömörítő szervezet már régóta szeretné elérni, hogy a nem kizárólag üzleti célokra használt személygépkocsik bérleti vagy nyílt végű pénzügyi lízing díjánál a levonható áfa összegét átalányként is meg lehessen állapítani. Az egyszerűsítést célzó kérés azért indokolt, mert a mostani szabályozás alapján az áfa levonása csak részletes dokumentációval együtt lehetséges. Márpedig ez jelentős adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra.

A magyar kormány az elmúlt időszakban több olyan lépést tett, amelyekkel mérsékelte a vállalkozások adminisztrációs terheit és a Magyar Lízingszövetség által javasolt intézkedés is ebbe a sorba illik. A kérdés rendezése - miután az Európai Unióban egységesen szabályozott forgalmi adót érint - az EU jóváhagyását is igényli, amire jó esély mutatkozik, egy most megszületett uniós tanácsi határozat alapján. Egyébként hasonló, az elszámolás egyszerűsítését biztosító szabályozást már több tagállamban is bevezettek (szintén tanácsi jóváhagyás alapján). Magyarországon ahhoz, hogy életbe léphessenek az új szabályok, a Parlamentnek is el kell fogadnia az erről szóló rendelkezéseket.

A határozat szerint a választható átalány 50 százalék lenne, de aki ettől eltérő levonási hányadot szeretne érvényesíteni, az a jelenleg hatályos rendszer szerint is eljárhatna, vagyis igazolhatná az ettől eltérő mértékű üzleti használatot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Piaci hatások

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy egy bonyolult folyamatról van szó, amelynek a már említett uniós határozat megszületésével fontos mérföldkövéhez értünk, de a konkrét jogszabály még nem született meg. Éppen ezért még korai az új szabályozás gyakorlati alkalmazásáról beszélni "Ha viszont megszületik és életbe lép a törvénymódosítás, akkor a nem kizárólag üzleti célokra használt személygépkocsik bérleti díja, illetve nyílt végű pénzügyi lízing díja áfa-tartalma a jelenleginél jóval egyszerűbben vonható majd le" - fogalmazott a főtitkár. Az esetleges könnyítés pedig hozzájárulhatna ahhoz, hogy az egyébként jelentős növekedést mutató magyarországi autópiacon belül szintén komoly fejlődést mutató lízingfinanszírozás még nagyobb teret nyerjen. Emellett lökést adhatna a flottafinanszírozásnak is.

A főtitkár megemlítette, hogy a lízingpiacon az idén folytatódott a növekedés. A személyautó- és kisteherautó-finanszírozásban a kihelyezett összeg a második negyedév végén elérte a 119 milliárd forintot, ami 40 százalékos emelkedést jelent éves szinten, a flottapiacon a finanszírozott összeg 12 százalékkal növekedve 40 milliárd forintra rúgott. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai szerint mindkét piac számára kedvező változást hozhat az új szabályozás, amellett, hogy a magyar újautó-piac további bővülését is elősegítheti.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem