2 °C Budapest

Támad a kamatdémon: ezeknél a bankoknál csúnyán megégetheted magad

2018. július 26. 11:00

A változó kamatozású jelzáloghiteleknél már megindult a törlesztőrészletek növekedése, ami rosszul érintheti a felkészületlen lakáshiteleseket. Joggal merülhet fel viszont sokakban a kérdés, hogy a trend vajon megkeseríti a legnépszerűbb hitelfajta, azaz a személyi kölcsönök piacának adósait is? Mutatjuk, van-e félnivalója annak, aki személyi kölcsönt törleszt, vagy épp most készül felvenni egyet.

Ahogy arról már a Pénzcentrum is beszámolt, júliusban nem csak a változó, de a rögzített kamatozású jelzáloghiteleknél is érezhető volt némi kamatemelkedés. Annak a lakáshitelesnek, akinek most volt kamatperiódus-váltás, valami olyasmit láthatott a legújabb csekken, amitől régen ezrek rettegtek: emelkedett a törlesztőrészlet! Aki pedig most akar hitelt felvenni, már drágábban teheti meg, mint egy fél évvel, vagy akár egy hónappal korábban tehette volna.

Persze magyarok nem csak lakáshitelekben adósodtak el. A jegybank adatai szerint januártól május végéig 72 milliárd forint értékben vettünk fel személyi kölcsönt, ami közel 55 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. Nem csoda: ez az a hitelfajta, amit ma még hihetetlenül olcsón, akár 7 százalékos THM alatt is felvehetünk, ráadásul önerő és fedezet nélkül. A töretlen népszerűség miatt viszont adódik a kérdés:

Vajon mi vár azokra, akik nemrég vettek fel személyi kölcsönt? Őket is növekvő törlesztőrészletek várják?

"Ma a piacon elérhető személyi hitelek elsöprő többsége fix kamatozású, azaz a futamidő végéig rögzített a kamat. Nem kell tartanunk ezért attól, hogy egyik nap arra ébredünk: több ezer forinttal nőtt a törlesztőrészlet, mert változott a kamatkörnyezet. A személyi kölcsön törlesztése így végig kiszámítható, fel tudunk rá készülni és könnyebben tudjuk menedzselni a havi a kiadásainkat is" - összegzett a Pénzcentrum megkeresésére Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

És valóban, ahogy azt a Pénzcentrum kalkulátora is kiválóan példázza: 15 bank ajánlatai közül mindössze három pénzintézet kínál változó kamatozással (is) személyi kölcsönt, a többi bank viszont a futamidő végégi rögzíti a kamatokat.

Mi is tapasztaljuk az ügyfelek kiemelkedő érdeklődését, és biztos, hogy még jó darabig kitart a személyi kölcsönök népszerűsége a lakosság körében. Az aránylag egyszerűen igényelhető kölcsönnel akár 10 millió forinthoz is hozzájuthatunk nagyon olcsón, miközben az évekkel korábban tapasztalt 18-20 százalékos THM helyett egy számjegyű, akár 7 százalék alatti THM-et is elérhetünk ma

- emelte ki a Pénzcentrum érdeklődésére VeresPatrik.

Nem átverés: 10 százalék alatt is lehet a THM

A Pénzcentrum kalkulációi szerint júliusban 5 millió forintos hitelösszeget 60 hónapos futamidővel már 9,27 százalékos THM mellett vehetünk fel fix kamatozással. A havi 103 549 forintos törlesztőrészlettel végül 6 212 940 forint lesz a teljes visszafizetendő összeg. Ha vállaljuk a változó kamatozást (1 éves kamatperiódussal) 6,90 százalékos THM-mel is találunk kölcsönt. Ennek a törlesztője 98 279 forint havonta, a teljes visszafizetendő összeg pedig 5 896 740 forint. De nézzünk még néhány konkrét példát alacsonyabb hitelösszegekre is:

  • 1 millió forintos hitelösszeg, és 60 hónapos futamidő: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 20 033 forintos törlesztőt ígér a 8,81%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében 20 252 forintos törlesztővel számolhatunk havonta (THM 8,97%). Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Budapest Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióját is.
  • 2 millió forintos hitelösszeg, és 72 hónapos futamidő: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 34 571 forintos törlesztőrészlettel a K&H Bank nyújtja (THM 8,27%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank 35 018 forintos törlesztőt ígérő ajánlata sem (THM 8,86%). Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, és az ERSTE Bank konstrukcióját is. Az OTP Bank ügyfelei viszont jobb, ha résen vannak, náluk ugyanis 19,55 százalékos THM fut, ami 45 604 forintos törlesztőt jelent.
  • 4 millió forintos hitelösszeg, és 84 hónapos futamidő: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 61 333 forintos törlesztőrészlettel a K&H Bank nyújtja (THM 8,01%), de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank 61 763 forintos törlesztőt ígérő ajánlata sem (THM 7,90%). Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a CIB Bank konstrukcióját is.

További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. És, ami nagyon fontos: mefontoltan döntsünk, amikor személyi kölcsönt veszünk fel! Ahogy arra Veres Patrik, és természetesen a Pénzcentrum szerkesztősége is rendre felhívják a figyelmet,

a személyi kölcsönök ugyan valóban nagyon olcsók, de még mindig találhatunk a piacon bőven 20 százalékos THM feletti kölcsönöket is ugyanazon igények mellett.

Emellett érdemes kihasználni a különböző kamatkedvezményeket is, amelyeket akkor kaphatunk, ha a jövedelmünk eléri a nettó 250 000 forintot, vagy ha fizetésünket a kiválasztott pénzintézetnél vezetett folyószámlára érkeztetjük. A pénzintézetek aktuális számlacsomagjairól pedig szintén tájékozódhatunk a Pénzcentrum bankszámla-kalkulátor aloldalán.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem