15 °C Budapest
Támad a kamatdémon: ezeknél a bankoknál csúnyán megégetheted magad

Támad a kamatdémon: ezeknél a bankoknál csúnyán megégetheted magad

2018. július 26. 11:00

A változó kamatozású jelzáloghiteleknél már megindult a törlesztőrészletek növekedése, ami rosszul érintheti a felkészületlen lakáshiteleseket. Joggal merülhet fel viszont sokakban a kérdés, hogy a trend vajon megkeseríti a legnépszerűbb hitelfajta, azaz a személyi kölcsönök piacának adósait is? Mutatjuk, van-e félnivalója annak, aki személyi kölcsönt törleszt, vagy épp most készül felvenni egyet.

Ahogy arról már a Pénzcentrum is beszámolt, júliusban nem csak a változó, de a rögzített kamatozású jelzáloghiteleknél is érezhető volt némi kamatemelkedés. Annak a lakáshitelesnek, akinek most volt kamatperiódus-váltás, valami olyasmit láthatott a legújabb csekken, amitől régen ezrek rettegtek: emelkedett a törlesztőrészlet! Aki pedig most akar hitelt felvenni, már drágábban teheti meg, mint egy fél évvel, vagy akár egy hónappal korábban tehette volna.

Persze magyarok nem csak lakáshitelekben adósodtak el. A jegybank adatai szerint januártól május végéig 72 milliárd forint értékben vettünk fel személyi kölcsönt, ami közel 55 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. Nem csoda: ez az a hitelfajta, amit ma még hihetetlenül olcsón, akár 7 százalékos THM alatt is felvehetünk, ráadásul önerő és fedezet nélkül. A töretlen népszerűség miatt viszont adódik a kérdés:

Vajon mi vár azokra, akik nemrég vettek fel személyi kölcsönt? Őket is növekvő törlesztőrészletek várják?

"Ma a piacon elérhető személyi hitelek elsöprő többsége fix kamatozású, azaz a futamidő végéig rögzített a kamat. Nem kell tartanunk ezért attól, hogy egyik nap arra ébredünk: több ezer forinttal nőtt a törlesztőrészlet, mert változott a kamatkörnyezet. A személyi kölcsön törlesztése így végig kiszámítható, fel tudunk rá készülni és könnyebben tudjuk menedzselni a havi a kiadásainkat is" - összegzett a Pénzcentrum megkeresésére Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

És valóban, ahogy azt a Pénzcentrum kalkulátora is kiválóan példázza: 15 bank ajánlatai közül mindössze három pénzintézet kínál változó kamatozással (is) személyi kölcsönt, a többi bank viszont a futamidő végégi rögzíti a kamatokat.

Mi is tapasztaljuk az ügyfelek kiemelkedő érdeklődését, és biztos, hogy még jó darabig kitart a személyi kölcsönök népszerűsége a lakosság körében. Az aránylag egyszerűen igényelhető kölcsönnel akár 10 millió forinthoz is hozzájuthatunk nagyon olcsón, miközben az évekkel korábban tapasztalt 18-20 százalékos THM helyett egy számjegyű, akár 7 százalék alatti THM-et is elérhetünk ma

- emelte ki a Pénzcentrum érdeklődésére VeresPatrik.

Nem átverés: 10 százalék alatt is lehet a THM

A Pénzcentrum kalkulációi szerint júliusban 5 millió forintos hitelösszeget 60 hónapos futamidővel már 9,27 százalékos THM mellett vehetünk fel fix kamatozással. A havi 103 549 forintos törlesztőrészlettel végül 6 212 940 forint lesz a teljes visszafizetendő összeg. Ha vállaljuk a változó kamatozást (1 éves kamatperiódussal) 6,90 százalékos THM-mel is találunk kölcsönt. Ennek a törlesztője 98 279 forint havonta, a teljes visszafizetendő összeg pedig 5 896 740 forint. De nézzünk még néhány konkrét példát alacsonyabb hitelösszegekre is:

  • 1 millió forintos hitelösszeg, és 60 hónapos futamidő: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 20 033 forintos törlesztőt ígér a 8,81%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében 20 252 forintos törlesztővel számolhatunk havonta (THM 8,97%). Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Budapest Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióját is.
  • 2 millió forintos hitelösszeg, és 72 hónapos futamidő: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 34 571 forintos törlesztőrészlettel a K&H Bank nyújtja (THM 8,27%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank 35 018 forintos törlesztőt ígérő ajánlata sem (THM 8,86%). Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, és az ERSTE Bank konstrukcióját is. Az OTP Bank ügyfelei viszont jobb, ha résen vannak, náluk ugyanis 19,55 százalékos THM fut, ami 45 604 forintos törlesztőt jelent.
  • 4 millió forintos hitelösszeg, és 84 hónapos futamidő: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 61 333 forintos törlesztőrészlettel a K&H Bank nyújtja (THM 8,01%), de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank 61 763 forintos törlesztőt ígérő ajánlata sem (THM 7,90%). Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a CIB Bank konstrukcióját is.

További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. És, ami nagyon fontos: mefontoltan döntsünk, amikor személyi kölcsönt veszünk fel! Ahogy arra Veres Patrik, és természetesen a Pénzcentrum szerkesztősége is rendre felhívják a figyelmet,

a személyi kölcsönök ugyan valóban nagyon olcsók, de még mindig találhatunk a piacon bőven 20 százalékos THM feletti kölcsönöket is ugyanazon igények mellett.

Emellett érdemes kihasználni a különböző kamatkedvezményeket is, amelyeket akkor kaphatunk, ha a jövedelmünk eléri a nettó 250 000 forintot, vagy ha fizetésünket a kiválasztott pénzintézetnél vezetett folyószámlára érkeztetjük. A pénzintézetek aktuális számlacsomagjairól pedig szintén tájékozódhatunk a Pénzcentrum bankszámla-kalkulátor aloldalán.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17