Támad a kamatdémon: ezeknél a bankoknál csúnyán megégetheted magad

2018. július 26. 11:00

A változó kamatozású jelzáloghiteleknél már megindult a törlesztőrészletek növekedése, ami rosszul érintheti a felkészületlen lakáshiteleseket. Joggal merülhet fel viszont sokakban a kérdés, hogy a trend vajon megkeseríti a legnépszerűbb hitelfajta, azaz a személyi kölcsönök piacának adósait is? Mutatjuk, van-e félnivalója annak, aki személyi kölcsönt törleszt, vagy épp most készül felvenni egyet.

Ahogy arról már a Pénzcentrum is beszámolt, júliusban nem csak a változó, de a rögzített kamatozású jelzáloghiteleknél is érezhető volt némi kamatemelkedés. Annak a lakáshitelesnek, akinek most volt kamatperiódus-váltás, valami olyasmit láthatott a legújabb csekken, amitől régen ezrek rettegtek: emelkedett a törlesztőrészlet! Aki pedig most akar hitelt felvenni, már drágábban teheti meg, mint egy fél évvel, vagy akár egy hónappal korábban tehette volna.

Persze magyarok nem csak lakáshitelekben adósodtak el. A jegybank adatai szerint januártól május végéig 72 milliárd forint értékben vettünk fel személyi kölcsönt, ami közel 55 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. Nem csoda: ez az a hitelfajta, amit ma még hihetetlenül olcsón, akár 7 százalékos THM alatt is felvehetünk, ráadásul önerő és fedezet nélkül. A töretlen népszerűség miatt viszont adódik a kérdés:

Vajon mi vár azokra, akik nemrég vettek fel személyi kölcsönt? Őket is növekvő törlesztőrészletek várják?

"Ma a piacon elérhető személyi hitelek elsöprő többsége fix kamatozású, azaz a futamidő végéig rögzített a kamat. Nem kell tartanunk ezért attól, hogy egyik nap arra ébredünk: több ezer forinttal nőtt a törlesztőrészlet, mert változott a kamatkörnyezet. A személyi kölcsön törlesztése így végig kiszámítható, fel tudunk rá készülni és könnyebben tudjuk menedzselni a havi a kiadásainkat is" - összegzett a Pénzcentrum megkeresésére Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

És valóban, ahogy azt a Pénzcentrum kalkulátora is kiválóan példázza: 15 bank ajánlatai közül mindössze három pénzintézet kínál változó kamatozással (is) személyi kölcsönt, a többi bank viszont a futamidő végégi rögzíti a kamatokat.

Mi is tapasztaljuk az ügyfelek kiemelkedő érdeklődését, és biztos, hogy még jó darabig kitart a személyi kölcsönök népszerűsége a lakosság körében. Az aránylag egyszerűen igényelhető kölcsönnel akár 10 millió forinthoz is hozzájuthatunk nagyon olcsón, miközben az évekkel korábban tapasztalt 18-20 százalékos THM helyett egy számjegyű, akár 7 százalék alatti THM-et is elérhetünk ma

- emelte ki a Pénzcentrum érdeklődésére VeresPatrik.

Nem átverés: 10 százalék alatt is lehet a THM

A Pénzcentrum kalkulációi szerint júliusban 5 millió forintos hitelösszeget 60 hónapos futamidővel már 9,27 százalékos THM mellett vehetünk fel fix kamatozással. A havi 103 549 forintos törlesztőrészlettel végül 6 212 940 forint lesz a teljes visszafizetendő összeg. Ha vállaljuk a változó kamatozást (1 éves kamatperiódussal) 6,90 százalékos THM-mel is találunk kölcsönt. Ennek a törlesztője 98 279 forint havonta, a teljes visszafizetendő összeg pedig 5 896 740 forint. De nézzünk még néhány konkrét példát alacsonyabb hitelösszegekre is:

  • 1 millió forintos hitelösszeg, és 60 hónapos futamidő: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 20 033 forintos törlesztőt ígér a 8,81%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében 20 252 forintos törlesztővel számolhatunk havonta (THM 8,97%). Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Budapest Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióját is.
  • 2 millió forintos hitelösszeg, és 72 hónapos futamidő: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 34 571 forintos törlesztőrészlettel a K&H Bank nyújtja (THM 8,27%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank 35 018 forintos törlesztőt ígérő ajánlata sem (THM 8,86%). Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, és az ERSTE Bank konstrukcióját is. Az OTP Bank ügyfelei viszont jobb, ha résen vannak, náluk ugyanis 19,55 százalékos THM fut, ami 45 604 forintos törlesztőt jelent.
  • 4 millió forintos hitelösszeg, és 84 hónapos futamidő: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 61 333 forintos törlesztőrészlettel a K&H Bank nyújtja (THM 8,01%), de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank 61 763 forintos törlesztőt ígérő ajánlata sem (THM 7,90%). Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a CIB Bank konstrukcióját is.

További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. És, ami nagyon fontos: mefontoltan döntsünk, amikor személyi kölcsönt veszünk fel! Ahogy arra Veres Patrik, és természetesen a Pénzcentrum szerkesztősége is rendre felhívják a figyelmet,

a személyi kölcsönök ugyan valóban nagyon olcsók, de még mindig találhatunk a piacon bőven 20 százalékos THM feletti kölcsönöket is ugyanazon igények mellett.

Emellett érdemes kihasználni a különböző kamatkedvezményeket is, amelyeket akkor kaphatunk, ha a jövedelmünk eléri a nettó 250 000 forintot, vagy ha fizetésünket a kiválasztott pénzintézetnél vezetett folyószámlára érkeztetjük. A pénzintézetek aktuális számlacsomagjairól pedig szintén tájékozódhatunk a Pénzcentrum bankszámla-kalkulátor aloldalán.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem