2018. augusztus 17. péntek Jácint

Hiába a kamatemelés: ennél a banknál még mindig csökkennek a törlesztők


Az utóbbi hetek, hónapok során már több banknál is megfigyelhető volt, hogy a kamatkörnyezet meginduló emelkedésének hatására a jelzáloghitelek kamatai is növekedtek. Ez a tendencia megfigyelhető a rövid és a hosszú kamatperiódusú jelzáloghiteleknél is. Azonban vannak kivételek is: van olyan bank, amely éppen a napokban csökkentette fix lakáshitelének törlesztőjét.

Július 12-től 0,7 százalékponttal alacsonyabb a Raiffeisen Bank 10 éves futamidejű, végig fix kamatozású hiteleinek, valamint a 10 éves kamatperiódusra fixált kamatozású hiteleinek a kamata - szúrta ki a Pénzcentrum. Egy ilyen változás korábban még nem keltett volna különösebb feltűnést, az utóbbi néhány hétben azonban már inkább az volt megfigyelhető, hogy a bankok emelik a hitelek kamatait. Hogy csak egy példát említsünk: az OTP Bank július 15-től több, legalább 5 évre fixált hiteltermékének is megemelte a kamatát (az emelés 0,5 százalékpontos az 5 évre, illetve 0,2 százalékpontos a 10 és 20 évre fixált hitelek esetében). Ehhez képest pedig némileg meglepő lehet, hogy a Raiffeisen ezzel ellenkező döntést hozott.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a csökkentés ellenére is van olyan bank, amely a szóban forgó banknál olcsóbban kínál 10 évre rögzített kamatperiódusú lakáshitelt. A Pénzcentrum kalkulátorával elvégzett számításunk alapján - 10 millió forintos hitelösszeggel és 10 éves futamidővel számolva - például a K&H Bank jelzáloghitele még mindig kedvezőbb. 20 éves futamidő esetén pedig - de ugyancsak 10 év fixálás mellett - a Budapest Bank, az UniCredit Bank és az Erste Bank is képes alacsonyabb THM-mel ajánlatot adni.

Vannak más újdonságok is

További újdonság - illetve a fix kamatozású hitelek térnyerésének újabb jele -, hogy július 16-tól 15 évre is fixálhatjuk jelzáloghitelünk kamatozását az Erste Banknál. A 15 éves fixálás elérhető a piaci kamatozású, illetve a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében is. A lépés persze nem túl meglepő, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) régóta igyekszik a hosszabb kamatperiódusú, fix hitelek felé tolni a lakosságot, és erre értelemszerűen reagálnak a bankok is.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Ezt persze kénytelenek is megtenni, hiszen az idei év nagy újdonsága, hogy már a lakosság is egyre nagyobb arányban keresi ezeket a fix, kevésbé kockázatos termékeket. Bár a meglévő hitelállományon belül még mindig jelentős, közel 60 százalékos a változó kamatozású hitelek aránya, ugyanakkor az idei évben kihelyezett új hiteleken belül már a fixáltak voltak többen. 2018 első 5 hónapjában 314 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok, amelyből a változó kamatozású szerződések csak 76 milliárd forintot tesznek ki.

Ez mindenképpen pozitívum, hiszen a változó kamatozású hitelek esetén a kamatok emelkedése nagyon gyorsan maga után vonja a törlesztőrészletek emelkedését is, ellenben egy fix hitel - főleg, ha az legalább 10 évre fixálva van - már nagyobb eséllyel képes átívelni egy válságos időszakot is. A számok alapján pedig úgy tűnik, hogy ezzel egyre több ügyfél van tisztában, és vesz fel tudatosabban lakáshitelt.

MIT SZÓLNÁL 490 EZER FORINTHOZ?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Íme, egy példa: kalkulátorunkban 490 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja havi 16 075 forintos törlesztővel; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank ajánlata sem, amely esetében 16 273 forintos havi törlesztővel kalkulálhatunk. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a Budapest Bank gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS