17 °C Budapest
Háborút hirdetett az MNB a változó kamatozású lakáshitelek ellen

Háborút hirdetett az MNB a változó kamatozású lakáshitelek ellen

2017. október 11. 19:00

Nem tanultak a bankok a devizahiteles válság tapasztalataiból, ezt mutatja, hogy még mindig nagyon magas a változó kamatozású lakáshitelek aránya az új kihelyezésekben - idézi a Portfolio az MNB alelnökét. A jegybank az idén megjelent, védjeggyel bíró Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelektől remél első lépésben változást.

Windisch László, az MNB alelnöke a szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, kialakították a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) védjegyét és összehasonlító oldalát. A jegybank célja, hogy a lakáshitelek iránt érdeklődők először ez utóbbit keressék fel, és ne egyből bankfiókba menjenek.

Minden jelentős hitelintézet kínálja már a terméket,

52 kereskedelmi bank és takarékszövetkezet 104 különféle minősített lakáshitellel rendelkezik.

Sajnos vannak bankok, amelyek csak egy-egy kamatperiódusra kínálnak ilyen hitelt, a termékpaletta nagy részére nem.

A program két legfontosabb célja a verseny fokozása és ezáltal a hitelkamatfelárak leszorítása, valamint a piac fix kamatozású hitelek felé terelése. Van hová csökkenteni a felárakat: a változó kamatozású hitelek kamatfelára jóval kisebb a fix kamatozásúakénál, pedig külföldön jellemzően fordított a reláció.

A legalább 5 évre fixált termékek 40százalék körüli, a legalább 10 évre fixáltak 10százalék alatti arányt képviselnek ma az új kihelyezésekben, vagyis nagyon magas a változó kamatozás aránya még mindig. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi bankok nem tanultak a devizahiteles válság tapasztalataiból, a változó kamatozású hitelek esetén ugyanis a kamat növekedése jelentősen növelheti az adósok terheit.

Az MNB azonban tanult a devizahiteles válság tapasztalataiból, és nem fogja hagyni, hogy hasonló kockázatok felépüljenek. Egyik első intézkedése ennek érdekében a minősített lakáshitelek bevezetése. A következő években a lakosság harmada tervez lakásszerzést, és ezek háromnegyede hitelt is igénybe venne hozzá, ezért is fontos, hogy a lakáshitelezés mérsékelt kockázatú legyen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy példa az MFL előnyeire: az egyik legjobb minősített termék THM-e 5 éves kamatperiódus mellett 3,89 százalék, ugyanez nem minősített termék esetében 4,46 százalék, ami a teljes visszafizetendő összegben csaknem 700 ezer forintos megtakarítást jelent a példában szereplő 20 éves, 10 millió forintos lakáshitel esetében.

Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója elmondta, az MFL hitelek előnye, hogy sztenderdizáltak és összehasonlíthatók, gyorsan felvehetők (maximum 15 munkanapos hitelbírálat, majd maximum 2 munkanapon belüli folyósítás), a jelenleginél kedvezőbb előtörlesztési díjjal (max. 1%, lakás-takarékpénztári betétből 0%) bírnak, a jelzálogtörlési engedélyt a hitel lezárása esetén maximum 2 munkanapon belül ki kell adni. Csak annuitásos, legfeljebb 30 éves futamidejű és legalább 3 éves kamatperiódusú lakáshitelek kaptak minősítést, a kamatfelár a referenciakamat felett legfeljebb 350 bázispont lehet.

Ha lakásvásárláson gondolkozol, érdemes megnézned, milyen hitelkonstrukciók jöhetnek szóba. Ebben lehet segítségedre a Pénzcentrum kalkulátora.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 30. 09:44
Az elmúlt hetekben írt kötvénypiaci cikkeim hatására meglepen sok lakossági kérdés és visszajelzés j...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 30. 09:09
A CSOk bevezetésekor még büntetkamattal akarták elejét venni, hogy olyanok is felvegyék a támogatást...
MEDIA1  |  2022. szeptember 30. 09:05
A jöv évi immáron az X-Faktor 12. évada lesz.
KonyhaKontrolling  |  2022. szeptember 30. 07:35
A külföldi és belföldi pénzügyi tudatosság csoportokban örök téma a FIRE, azaz a financial indepence...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?