2 °C Budapest
Háborút hirdetett az MNB a változó kamatozású lakáshitelek ellen

Háborút hirdetett az MNB a változó kamatozású lakáshitelek ellen

2017. október 11. 19:00

Nem tanultak a bankok a devizahiteles válság tapasztalataiból, ezt mutatja, hogy még mindig nagyon magas a változó kamatozású lakáshitelek aránya az új kihelyezésekben - idézi a Portfolio az MNB alelnökét. A jegybank az idén megjelent, védjeggyel bíró Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelektől remél első lépésben változást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Windisch László, az MNB alelnöke a szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, kialakították a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) védjegyét és összehasonlító oldalát. A jegybank célja, hogy a lakáshitelek iránt érdeklődők először ez utóbbit keressék fel, és ne egyből bankfiókba menjenek.

Minden jelentős hitelintézet kínálja már a terméket,

52 kereskedelmi bank és takarékszövetkezet 104 különféle minősített lakáshitellel rendelkezik.

Sajnos vannak bankok, amelyek csak egy-egy kamatperiódusra kínálnak ilyen hitelt, a termékpaletta nagy részére nem.

A program két legfontosabb célja a verseny fokozása és ezáltal a hitelkamatfelárak leszorítása, valamint a piac fix kamatozású hitelek felé terelése. Van hová csökkenteni a felárakat: a változó kamatozású hitelek kamatfelára jóval kisebb a fix kamatozásúakénál, pedig külföldön jellemzően fordított a reláció.

A legalább 5 évre fixált termékek 40százalék körüli, a legalább 10 évre fixáltak 10százalék alatti arányt képviselnek ma az új kihelyezésekben, vagyis nagyon magas a változó kamatozás aránya még mindig. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi bankok nem tanultak a devizahiteles válság tapasztalataiból, a változó kamatozású hitelek esetén ugyanis a kamat növekedése jelentősen növelheti az adósok terheit.

Az MNB azonban tanult a devizahiteles válság tapasztalataiból, és nem fogja hagyni, hogy hasonló kockázatok felépüljenek. Egyik első intézkedése ennek érdekében a minősített lakáshitelek bevezetése. A következő években a lakosság harmada tervez lakásszerzést, és ezek háromnegyede hitelt is igénybe venne hozzá, ezért is fontos, hogy a lakáshitelezés mérsékelt kockázatú legyen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy példa az MFL előnyeire: az egyik legjobb minősített termék THM-e 5 éves kamatperiódus mellett 3,89 százalék, ugyanez nem minősített termék esetében 4,46 százalék, ami a teljes visszafizetendő összegben csaknem 700 ezer forintos megtakarítást jelent a példában szereplő 20 éves, 10 millió forintos lakáshitel esetében.

Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója elmondta, az MFL hitelek előnye, hogy sztenderdizáltak és összehasonlíthatók, gyorsan felvehetők (maximum 15 munkanapos hitelbírálat, majd maximum 2 munkanapon belüli folyósítás), a jelenleginél kedvezőbb előtörlesztési díjjal (max. 1%, lakás-takarékpénztári betétből 0%) bírnak, a jelzálogtörlési engedélyt a hitel lezárása esetén maximum 2 munkanapon belül ki kell adni. Csak annuitásos, legfeljebb 30 éves futamidejű és legalább 3 éves kamatperiódusú lakáshitelek kaptak minősítést, a kamatfelár a referenciakamat felett legfeljebb 350 bázispont lehet.

Ha lakásvásárláson gondolkozol, érdemes megnézned, milyen hitelkonstrukciók jöhetnek szóba. Ebben lehet segítségedre a Pénzcentrum kalkulátora.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59