Újabb mentőövet dobnak a devizahiteleseknek: tízezrek lélegezhetnek fel

Újabb mentőövet dobnak a devizahiteleseknek: tízezrek lélegezhetnek fel

Pénzcentrum
2017. április 26. 10:31

A devizahitelek elszámolása és forintosítása után is még mindig 135 ezer nem fizető jelzáloghiteles van Magyarországon, vagyis nagyjából félmillióan élnek úgy, hogy szinte bármikor elveszíthetik otthonukat. A pénzintézetek azonban elkezdték átadni a nem teljesítő szerződéseket a követeléskezelőknek. Vajon ez megoldja majd a magyar családok problémáit?

A nulla közeli kamatszint is hihetetlen kockázatot jelent, és a lakosság 99 százaléka nincs ezzel tisztában

 - kezdte előadását Felfalusi Péter, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének elnöke a Portfolio Hitelezés 2017 konferenciáján. A magyar gazdaság viszont rendben van, ezért ha probléma adódik, akkor az külföldről érkezhet, ahogy a 2008-as válság is külföldről gyűrűzött be.

Hány bedőlt hitel van Magyarországon?

A nem teljesítő hitelek száma folyamatosan csökken a magyar bankrendszerben, és ez a folyamat portfólió vásárlásokkal és természetes leépüléssel folytatódhat a jövőben. A jegybanki elvárás egyébként az, hogy a bankok folyamatosan építsék le a nem teljesítő hitel portfóliókat. Ennek megfelelően a korábbi 20 szerződéses mini-portfóliók helyett már inkább ezer szerződésszámú portfóliót is értékesíthetnek. Az utóbbi időben egyébként két ilyen vásárlás is történt, az Erste és az UniCredit is sok nem teljesítő jelzáloghiteltől szabadult meg, az ügyfeleik tatozását a követeléskezelők vették át.

Mi lett az ügyfelek sorsa?

Felfalusi Péter az Intrum Justitia vezérigazgatójaként beszámolt a követeléskezelő eddigi tapasztalatairól is az egykori devizahiteles szerződésekkel kapcsolatban. Az ügyfeleket több alkalommal megkeresték a követeléskezelő cégek, ez alapján már az első hónapokban is sikerült eredményesen együttműködni az ügyfelekkel:

  • Az ügyek 8 százalékában részletfizetési megállapodást tudtak kötni.
  • Az adósok 4 százaléka a Nemzeti Eszközkezelő rendszerébe lépett be.
  • A szerződések 3 százalékát pedig a közeljövőben lezárják, az adósság kifizetésre kerül.

Amíg portfólió az Ersténél volt bírósági végrehajtásra csak az ügyek 3 százalékánál került sor, ami eleve alacsony arány. Az Intrum még nem indított végrehajtást a megvásárolt jelzáloghitelesek ügyében, ráadásul Felfalusi szerint, ha ennyire jól közre lehet működni az ügyfelekkel, akkor erre nem is lesz szükség.

Nincs más megoldás?

Amíg hitelezés van, addig lesznek nem teljesítő hitelek is, a kérdés inkább az, hogy mekkora ezek aránya

 - mondta Bodzási Balázs, az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára. A nem teljesítő hitelek aránya két évvel ezelőtt már elérte a 22 százalékot, amely ekkor elkezdett csökkenni (elszámolás stb.) miatt, azonban a probléma nem szűnt meg, csupán átkerül szépen fokozatosan a bankszektorból a követeléskezelési szektorba.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

135 ezer azok száma, akik késedelembe estek (legalább minimálbér értékében, legalább 90 napos késedelem), azonban a legtöbben emellett átlagosan két másik tartozást is görgetnek ezek az adósok maguk előtt, sőt, az sem ritka, hogy két jelzálog adósságuk van. Ezen adósok 70 százaléka kistelepülésen él, 18 százalék megyei jogú városban és mindössze 2 százalék a fővárosiak aránya. Ez azért lehet így, mert a jól teljesítő ingatlanpiacokon eladósodtak jó áron tudták eladni a lakásukat, így kifizethették a tartozásukat. Nagyobb probléma ennél, hogy 37 százaléknak nincs bevallott jövedelme, és további 43 százalék átlag alatti jövedelemből él (200 ezer forint alatt).

Április 5-i döntés érdekében még a tavaszi országgyűlési időszak alatt módosíthatják a magáncsőd rendszerét. A Nemzeti Eszközkezelő helyett inkább olyan magáncsőd eljárásban kellene gondolkodni, ami az adós és a hitelező számára is vonzó lehet - tette hozzá Bodzási Balázs.

Mi változhat?

  • Egyértelművé kell tenni a magáncsőd célját: a fő cél az kell, legyen, hogy az adós fizetőképességét helyreállítsák. Erre több módszer van: fizetéskönnyítés vagy állami törlesztési támogatás.
  • Olyan bírósági eljárást kell bevezetni, amely automatikus folyamat lenne, amelyhez nem szükséges bírói döntés, ezzel ugyanis sokkal egyszerűbb lenne a belépés.
  • Fontos lenne emellett a belépési dokumentáció egyszerűsítése, a most ugyanis annyira bonyolultak a kitöltendő papírok, hogy sokszor a szakértők sem boldogulnak velük.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?