15 °C Budapest

Magyarok tömegeinek ajándékra sincs pénze: a felső tízezer bezzeg dőzsöl

2016. november 22. 13:00

A magyarok többsége harmonikus vagy tradicionális karácsonyra vágyik, azonban sokan nem tehetik meg, hogy így ünnepeljenek. Az átlag alatti jövedelműek több mint harmada nem vásárol semmilyen ajándékot, többségük egész egyszerűen azért, mert nem tudja kifizetni. A legtöbben mégsem a pénzhiánytól rettegnek, de akkor mi keseríti meg a családok karácsonyát?

Hogyan töltjük a karácsonyt?

A Cofidis Hitel Monitor friss kutatásában megvizsgálta, hogyan töltik a magyar családok a karácsonyi ünnepeket:

  • A legtöbben (40 százalék) harmonikusan képzelik el az ünnepeket, vagyis az együtt töltött idő mellett a finom ételeken van a hangsúly.
  • Szintén magas a tradicionális karácsonyra vágyók aránya (30 százalék), akik elsősorban a (családi) hagyományok mentén ünnepelnek.
  • Vannak olyanok (11 százalék), akik racionálisan ünnepelnek, vagyis kerülik a fényűzést, ők elsősorban az apró figyelmességekre helyezik a hangsúlyt.
  • Persze vannak (10 százalék), akik ennek inkább az ellenkezőjében hisznek és hedonista módon, sok étellel és itallal ünnepelnek.
  • Olyan is akad, akinek nyűg a karácsony és alig várják, hogy vége legyen (7 százalék), ők az ünnepkerülők.
  • Kevesen vannak viszont azok, akiknek szinte kizárólag az ajándékozásról szól a karácsony, ők a magyar családok mintegy 1 százalékát teszik ki, vagyis közel százezer magyart. 

Persze az sem mindegy, hogy melyik ünneplési módot engedhetik meg maguknak a családok. A magyarok 17 százaléka egyáltalán nem vásárol be karácsonyra, és csak egy részük tartozik azok közé, akik nyűgnek élik meg az ünnepet.

Sokan egész egyszerűen azért nem vesznek semmit karácsonyra szeretteiknek, mert nincs miből.

Az átlag alatti jövedelműek több mint harmada (36 százalék) nem vásárol semmit, ők egyébként jellemzően a racionális vagy ünneplés kerülő módon éli meg a karácsonyt. Ennek az attitűdnek a kialakulásában azonban valószínűleg nagy szerepet játszott az, hogy nincs miből költenie ezeknek a családoknak.

A magyarok több mint kétharmada (68 százalék) tart attól, hogy valamilyen probléma adódik az ünneplés közben. A legtöbben a tömegtől, és a forgalmi dugóktól tartanak (20 százalék), de a karácsonyi teendőkkel kapcsolatos vesződségek is sokak életét keserítik meg ((16 százalék). Van persze, aki egyszerűen csak nem szeret vásárolni és olyan is akad, aki attól tart, hogy túl sokat fog enni az ünnepek alatt (15-15 százalék). Vannak, akiknek a félelmei viszont akár be is igazolódhatnak, mivel a családi veszekedéstől tartanak leginkább (14 százalék).

A magyarok túlnyomó többsége szerint egyébként nem az ajándék értéke a lényeg, hanem, hogy örömet szerezzenek vele. A többség egyébként a tárgy ajándékot választja inkább az élmény jellegű helyett (utazás, koncert stb.).

A magyarok egyébként átlagosan 30 ezer forintot szánnak a karácsonyi bevásárlásra.

A legtöbben ezt a havi jövedelmükből fizetik ki, de a magyarok közel felének van kifejezetten erre félretett pénze, de van, aki más célra félretett pénzéhez is hozzányúl ilyenkor (12 százalék). A magyarok mindössze 5 százaléka tervezi, hogy hitelt fog felvenni erre a célra. Ilyenkor egyébként számos hiteltípust kínálnak a boltok, az áruhitel akciókról már korábban írtunk, de a személyi kölcsönöket is egyre többen vesznek fel ajándékvásárlásra.

A személyi kölcsön lesz a sláger?

Ugyan az elmúlt években lefelé ívelt a személyi kölcsönök népszerűsége, 2016 második felében azonban már nőtt ezek száma, jelenleg 578 ezer élő személyi kölcsön szerződés van, ez közel azonos a lakáshitelek számával. Az átlagos felvett hitelösszeg egyébként 476 ezer forint volt, a Pénzcentrum számításai szerint ez 3 éves futamidő mellett, a 16,23 százalékos kamatokkal (MNB adat) számolva havi 17 ezer forintos törlesztőrészletet jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nemcsak a mennyiségben látható változás, másra használjuk a személyi kölcsönt, mint korábban. Sokáig a családi kassza egyensúlyában segített, erre viszont jó megoldás nyújthat a hitelkártya vagy a folyószámlahitel is. Ugyan ez még mindig első helyen szerepel a hitelfelvétel okai között (24 százalék), azonban lakásfelújításra, -korszerűsítésre (22 százalék) és hitelkiváltásra (20 százalék) is egyre többen igénylik a személyi kölcsönöket.

Mennyire népszerű a Black Friday?

Az utóbbi évek tendenciája, hogy egyre több áruházlánc és online bolt csatlakozik a Black Fridayhoz, hazánkban a 18-69 éves lakosság 31 százaléka vásárol már a Black Friday-en, és egytizedük készül tudatosan erre az alkalomra. Az emberek többsége (59 százalék) már novemberben vagy korábban elkezdi az ajándékbeszerzést, ezen belül is inkább a nők (71 százalék) igyekeznek jobban, mint a férfiak. Emellett a másik véglet (19 százalék), akik az utolsó pillanatra, december második-harmadik hetére hagyják a meglepetések összegyűjtését.

Hogyan állnak a magyarok a hitelekhez?

A magyarok 76 százalékának van tapasztalata hitellel kapcsolatban, pedig tízből csupán négyen törlesztenek valamilyen kölcsönt. Ez a látszólagos ellentmondás egyrészt a már lezárt hitelekből fakadhat, másrészt sokan a családtagok hitelfelvételének tapasztalatait is magukénak érzik.

A nyári tömeges hitelfelvétel után valamivel visszaesett a kereslet, idén szokatlanul sokan nyaraltak hitelből, ez is növelte az igénylési kedvet május-júniusban. A harmadik negyedévben egyébként nem jellemző a hitelek iránti kereslet, igaz, idén sokan kölcsönből fizethették ki az iskolakezdés költségeit. Az év végén egyébként hagyományosan megugrik a hitelfelvételi kedv, ez elsősorban az áruhiteleknek és a karácsonyi ajándékozásnak köszönhetőek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm