Magyarok tömegeinek ajándékra sincs pénze: a felső tízezer bezzeg dőzsöl

Magyarok tömegeinek ajándékra sincs pénze: a felső tízezer bezzeg dőzsöl

2016. november 22. 13:00

A magyarok többsége harmonikus vagy tradicionális karácsonyra vágyik, azonban sokan nem tehetik meg, hogy így ünnepeljenek. Az átlag alatti jövedelműek több mint harmada nem vásárol semmilyen ajándékot, többségük egész egyszerűen azért, mert nem tudja kifizetni. A legtöbben mégsem a pénzhiánytól rettegnek, de akkor mi keseríti meg a családok karácsonyát?

Hogyan töltjük a karácsonyt?

A Cofidis Hitel Monitor friss kutatásában megvizsgálta, hogyan töltik a magyar családok a karácsonyi ünnepeket:

  • A legtöbben (40 százalék) harmonikusan képzelik el az ünnepeket, vagyis az együtt töltött idő mellett a finom ételeken van a hangsúly.
  • Szintén magas a tradicionális karácsonyra vágyók aránya (30 százalék), akik elsősorban a (családi) hagyományok mentén ünnepelnek.
  • Vannak olyanok (11 százalék), akik racionálisan ünnepelnek, vagyis kerülik a fényűzést, ők elsősorban az apró figyelmességekre helyezik a hangsúlyt.
  • Persze vannak (10 százalék), akik ennek inkább az ellenkezőjében hisznek és hedonista módon, sok étellel és itallal ünnepelnek.
  • Olyan is akad, akinek nyűg a karácsony és alig várják, hogy vége legyen (7 százalék), ők az ünnepkerülők.
  • Kevesen vannak viszont azok, akiknek szinte kizárólag az ajándékozásról szól a karácsony, ők a magyar családok mintegy 1 százalékát teszik ki, vagyis közel százezer magyart. 

Persze az sem mindegy, hogy melyik ünneplési módot engedhetik meg maguknak a családok. A magyarok 17 százaléka egyáltalán nem vásárol be karácsonyra, és csak egy részük tartozik azok közé, akik nyűgnek élik meg az ünnepet.

Sokan egész egyszerűen azért nem vesznek semmit karácsonyra szeretteiknek, mert nincs miből.

Az átlag alatti jövedelműek több mint harmada (36 százalék) nem vásárol semmit, ők egyébként jellemzően a racionális vagy ünneplés kerülő módon éli meg a karácsonyt. Ennek az attitűdnek a kialakulásában azonban valószínűleg nagy szerepet játszott az, hogy nincs miből költenie ezeknek a családoknak.

A magyarok több mint kétharmada (68 százalék) tart attól, hogy valamilyen probléma adódik az ünneplés közben. A legtöbben a tömegtől, és a forgalmi dugóktól tartanak (20 százalék), de a karácsonyi teendőkkel kapcsolatos vesződségek is sokak életét keserítik meg ((16 százalék). Van persze, aki egyszerűen csak nem szeret vásárolni és olyan is akad, aki attól tart, hogy túl sokat fog enni az ünnepek alatt (15-15 százalék). Vannak, akiknek a félelmei viszont akár be is igazolódhatnak, mivel a családi veszekedéstől tartanak leginkább (14 százalék).

A magyarok túlnyomó többsége szerint egyébként nem az ajándék értéke a lényeg, hanem, hogy örömet szerezzenek vele. A többség egyébként a tárgy ajándékot választja inkább az élmény jellegű helyett (utazás, koncert stb.).

A magyarok egyébként átlagosan 30 ezer forintot szánnak a karácsonyi bevásárlásra.

A legtöbben ezt a havi jövedelmükből fizetik ki, de a magyarok közel felének van kifejezetten erre félretett pénze, de van, aki más célra félretett pénzéhez is hozzányúl ilyenkor (12 százalék). A magyarok mindössze 5 százaléka tervezi, hogy hitelt fog felvenni erre a célra. Ilyenkor egyébként számos hiteltípust kínálnak a boltok, az áruhitel akciókról már korábban írtunk, de a személyi kölcsönöket is egyre többen vesznek fel ajándékvásárlásra.

A személyi kölcsön lesz a sláger?

Ugyan az elmúlt években lefelé ívelt a személyi kölcsönök népszerűsége, 2016 második felében azonban már nőtt ezek száma, jelenleg 578 ezer élő személyi kölcsön szerződés van, ez közel azonos a lakáshitelek számával. Az átlagos felvett hitelösszeg egyébként 476 ezer forint volt, a Pénzcentrum számításai szerint ez 3 éves futamidő mellett, a 16,23 százalékos kamatokkal (MNB adat) számolva havi 17 ezer forintos törlesztőrészletet jelent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nemcsak a mennyiségben látható változás, másra használjuk a személyi kölcsönt, mint korábban. Sokáig a családi kassza egyensúlyában segített, erre viszont jó megoldás nyújthat a hitelkártya vagy a folyószámlahitel is. Ugyan ez még mindig első helyen szerepel a hitelfelvétel okai között (24 százalék), azonban lakásfelújításra, -korszerűsítésre (22 százalék) és hitelkiváltásra (20 százalék) is egyre többen igénylik a személyi kölcsönöket.

Mennyire népszerű a Black Friday?

Az utóbbi évek tendenciája, hogy egyre több áruházlánc és online bolt csatlakozik a Black Fridayhoz, hazánkban a 18-69 éves lakosság 31 százaléka vásárol már a Black Friday-en, és egytizedük készül tudatosan erre az alkalomra. Az emberek többsége (59 százalék) már novemberben vagy korábban elkezdi az ajándékbeszerzést, ezen belül is inkább a nők (71 százalék) igyekeznek jobban, mint a férfiak. Emellett a másik véglet (19 százalék), akik az utolsó pillanatra, december második-harmadik hetére hagyják a meglepetések összegyűjtését.

Hogyan állnak a magyarok a hitelekhez?

A magyarok 76 százalékának van tapasztalata hitellel kapcsolatban, pedig tízből csupán négyen törlesztenek valamilyen kölcsönt. Ez a látszólagos ellentmondás egyrészt a már lezárt hitelekből fakadhat, másrészt sokan a családtagok hitelfelvételének tapasztalatait is magukénak érzik.

A nyári tömeges hitelfelvétel után valamivel visszaesett a kereslet, idén szokatlanul sokan nyaraltak hitelből, ez is növelte az igénylési kedvet május-júniusban. A harmadik negyedévben egyébként nem jellemző a hitelek iránti kereslet, igaz, idén sokan kölcsönből fizethették ki az iskolakezdés költségeit. Az év végén egyébként hagyományosan megugrik a hitelfelvételi kedv, ez elsősorban az áruhiteleknek és a karácsonyi ajándékozásnak köszönhetőek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 17. 13:57
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán közölte, hogy csak abban az esetben veszi fel...
Holdblog  |  2022. augusztus 17. 13:03
Három év kihagyás után idén újra az euróbevezetés kapujában álló Horvátországban nyaraltam. Mutatom,...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55