9 °C Budapest
Felújítanád a lakásod, de nincs miből? Így neked is sikerülhet

Felújítanád a lakásod, de nincs miből? Így neked is sikerülhet

2016. október 4. 05:31

Ha szereted a lakásodat, de már nincs olyan állapotban, hogy szívesen menj oda haza, akkor az elköltözésen kívül van egy másik lehetőséged is, a felújítás. A bankok speciálisan erre a célra kidolgozott hitelajánlatokkal csábítanak, de ha hamar visszafizetnéd a kölcsönt, akkor egy sima személyi kölcsön is jó lehet erre a célra. Mi most a kifejezetten lakásfelújításra kidolgozott hiteltermékek tulajdonságait vettük górcső alá.

"Egy festés legalább akkora macera, mint egy költözés" - tartja a közbeszéd, és akkor egy teljes felújításról még nem is szóltunk. Sokan elégedettek a lakásuk helyszínével, csak eléggé lehasználtnak érzik, és ezért felújítanák azt.

Ha nem tudjuk zsebből megoldani a lakásfelújítást, akkor több hitelfajtából is választhatunk, ám a választáskor érdemes fejben tartani:

 • ha van ingatlanfedezet a hitel mögött, jóval olcsóbb és hosszabb időszak alatt visszafizethető hitelt választhatunk, mintha nincs, továbbá,
 • minél inkább meg van szabva, hogy pontosan mire is költhető a hitelbe kapott pénz, általánosan elmondható, hogy annál olcsóbban tudunk ahhoz hozzájutni.

A legtöbb banknál az ingatlan felújítására felvett hitel Magyarország területén található ingatlanok felújítására fordítható. A felújításba legtöbbször beletartozik a festés, az épület gépészeti felújítása, a burkolás, falak lebontása és építése (a főfalak kivételével), a tető felújítása, de a korszerűsítési munkák is, mint pl. az ablakok, ajtók cseréje, illetve az energiarendszer és a csőrendszer cseréje vagy a fürdőszoba átalakítása.

Ha kifejezetten korszerűsítési célú hitelt veszünk fel a banknál, amelyhez kamattámogatás is lehívható, akkor fontos, hogy a költségek 70 százalékát számlával igazolni is kell a bank felé. A bekerülési költség legalább 70 százalékáról kell bemutatni a számlákat.

Általánosságban elmondható, hogy egy lakásfelújítást meg lehet oldani szabad felhasználású jelzáloghitellel és személyi kölcsönnel is, de mi most azokból az ajánlatokból szemezgettünk, amiket a bankok kifejezetten erre a lakáscélra nyújthatnak.

Az FHB Banknál ingatlan-felújításra három fajta piaci kamatozású jelzáloghitelt ajánlanak:

 • A Hatos Referencia kölcsönnek 6 havonta változik a kamatszintje (és ezzel együtt a törlesztőrészlete is),
 • Az Ötös Fix kölcsönnek 5 év, míg 
 • a Tízes Fix kölcsön konstrukció 10 évre fixálja a kölcsön kamatát.

A kifejezetten korszerűsítésre felvehető állami kamattámogatott hiteleknek két fajtája van:

 • az Otthonteremtő kamattámogatott hitel 5 évre, míg
 • az Államilag Kamattámogatott hitel 20 évre biztosítja a kamattámogatást.

Annál nagyobb kamatkedvezmény jár a banknál, minél magasabb összegű havi rendszeres utalást vállalunk az FHB-s bankszámlánkra. Ezen felül azt is plusz kamatkedvezménnyel honorálják, ha 5 millió forint felett veszünk fel hitelt (0,5%).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

5 milliós hitelösszeg és 30 éves futamidő esetén, ha vállaljuk, hogy 250 ezer forintos összeget rendszeresen a hitelező bankunkhoz utalunk, úgy a

 • hat havonta változó kamatozású hitel törlesztőrészlete 24.393 forint lesz (THM: 4,49%),
 • az öt évig fix törlesztős konstrukció törlesztője 28.233 Ft (THM:5,85%), míg
 • a tíz évig fix törlesztős ajánlat havi részlete pedig 31.439 forint (THM: 6,92%), ugyanakkor
 • az Otthonteremtő hitelnek 25.334 Ft az induló havi törlesztőrészlet (THM: 5,79%), s végül
 • az Államilag kamattámogatott hitel esetén 27.703 Ft-ot kell fizetnünk havonta (THM: 5,73%).

Az OTP Bank hitelkalkulátora két ajánlatot javasol akkor, ha 5 millió forintot szeretnénk felvenni 30 évre és 240 ezer forint a fizetésünk. Ha vállaljuk a változó kamatozást, akkor 27 ezer forint lesz a törlesztőrészlet, míg ha 5 évenkénti fix kamattal adósodnánk el, akkor közel 33 ezer forintot fogunk fizetni havonta.

Az Erste Bank is három fajta hitelajánlatot kínál lakásfelújításra. de 240 ezer forintos jövedelemmel, 5 millió forintot itt azonban legfeljebb 20 évre lehet felvenni alkalmazottként. Ha 10 évig fix kamatot szeretnénk fizetni, akkor azt 6,51 százalékos THM mellett tudjuk megtenni, 5 évre fixált kamat mellé 5,21 százalékos THM jár, míg a hat havonta változó kamatozású konstrukcióhoz már 4 százalékos THM-mel is hozzájuthatunk. A legutolsó esetben a havi törlesztő közel 30 ezer forint, az 5 évenként változó kamatozású konstrukció esetén 33 ezer, míg a 10 évenként változó kamatozású ajánlat esetében 36,5 ezer forint lesz a havi törlesztő.

Az UniCreditnél felújításra az alábbi jelzáloghitel ajánlatok közül választhat az ügyfél (5 millió forint hitelösszeg, 30 éves futamidő és minimum 120 ezer forint havi jövedelem jóváírás + 15 ezer forint havi bankkártyás vásárlás esetén):

 • 12 havi referencia kamatlábhoz kötött hitel törlesztő részlete: 24.212 forint (THM: 4,23%)
 • 5 éves kamatperiódusú hitel törlesztő részlete: 27.086 forint (THM: 5,24%)
 • 10 éves kamatperiódusú hitel törlesztő részlete: 31.562 forint (THM:6,73%)

Amennyiben az ügyfél minimum 300 ezer forintos jövedelem jóváírást vállal és hitelfedezeti biztosítást vagy akár új vagyonbiztosítást is hajlandó kötni, akkor további, nagyobb összegű kamatkedvezményt is igénybe tud venni. A piaci kamatozású felújítási célú jelzáloghitelek esetén az igényléskor egy költségvetési adatlapot szükséges benyújtani, a hitelcél megvalósulását műszaki szemlével ellenőrzik, számla benyújtására nincs szükség. Amennyiben az ügyfél 10, 15 vagy 20 éves futamidővel igényli a hitelt, választhat a bank "Stabil Kamat" hitelei közül, ahol a kamat rögzített a hitel teljes futamideje alatt. A fentiek mellett náluk is elérhetőek a használt lakás korszerűsítésre felvehető alábbi állami kamattámogatott hitelek, 1, illetve 5 éves kamatperiódussal.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 5. szerda
Györgyi
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40