14 °C Budapest

Felújítanád a lakásod, de nincs miből? Így neked is sikerülhet

2016. október 4. 05:31

Ha szereted a lakásodat, de már nincs olyan állapotban, hogy szívesen menj oda haza, akkor az elköltözésen kívül van egy másik lehetőséged is, a felújítás. A bankok speciálisan erre a célra kidolgozott hitelajánlatokkal csábítanak, de ha hamar visszafizetnéd a kölcsönt, akkor egy sima személyi kölcsön is jó lehet erre a célra. Mi most a kifejezetten lakásfelújításra kidolgozott hiteltermékek tulajdonságait vettük górcső alá.

"Egy festés legalább akkora macera, mint egy költözés" - tartja a közbeszéd, és akkor egy teljes felújításról még nem is szóltunk. Sokan elégedettek a lakásuk helyszínével, csak eléggé lehasználtnak érzik, és ezért felújítanák azt.

Ha nem tudjuk zsebből megoldani a lakásfelújítást, akkor több hitelfajtából is választhatunk, ám a választáskor érdemes fejben tartani:

  • ha van ingatlanfedezet a hitel mögött, jóval olcsóbb és hosszabb időszak alatt visszafizethető hitelt választhatunk, mintha nincs, továbbá,
  • minél inkább meg van szabva, hogy pontosan mire is költhető a hitelbe kapott pénz, általánosan elmondható, hogy annál olcsóbban tudunk ahhoz hozzájutni.

A legtöbb banknál az ingatlan felújítására felvett hitel Magyarország területén található ingatlanok felújítására fordítható. A felújításba legtöbbször beletartozik a festés, az épület gépészeti felújítása, a burkolás, falak lebontása és építése (a főfalak kivételével), a tető felújítása, de a korszerűsítési munkák is, mint pl. az ablakok, ajtók cseréje, illetve az energiarendszer és a csőrendszer cseréje vagy a fürdőszoba átalakítása.

Ha kifejezetten korszerűsítési célú hitelt veszünk fel a banknál, amelyhez kamattámogatás is lehívható, akkor fontos, hogy a költségek 70 százalékát számlával igazolni is kell a bank felé. A bekerülési költség legalább 70 százalékáról kell bemutatni a számlákat.

Általánosságban elmondható, hogy egy lakásfelújítást meg lehet oldani szabad felhasználású jelzáloghitellel és személyi kölcsönnel is, de mi most azokból az ajánlatokból szemezgettünk, amiket a bankok kifejezetten erre a lakáscélra nyújthatnak.

Az FHB Banknál ingatlan-felújításra három fajta piaci kamatozású jelzáloghitelt ajánlanak:

  • A Hatos Referencia kölcsönnek 6 havonta változik a kamatszintje (és ezzel együtt a törlesztőrészlete is),
  • Az Ötös Fix kölcsönnek 5 év, míg 
  • a Tízes Fix kölcsön konstrukció 10 évre fixálja a kölcsön kamatát.

A kifejezetten korszerűsítésre felvehető állami kamattámogatott hiteleknek két fajtája van:

  • az Otthonteremtő kamattámogatott hitel 5 évre, míg
  • az Államilag Kamattámogatott hitel 20 évre biztosítja a kamattámogatást.

Annál nagyobb kamatkedvezmény jár a banknál, minél magasabb összegű havi rendszeres utalást vállalunk az FHB-s bankszámlánkra. Ezen felül azt is plusz kamatkedvezménnyel honorálják, ha 5 millió forint felett veszünk fel hitelt (0,5%).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5 milliós hitelösszeg és 30 éves futamidő esetén, ha vállaljuk, hogy 250 ezer forintos összeget rendszeresen a hitelező bankunkhoz utalunk, úgy a

  • hat havonta változó kamatozású hitel törlesztőrészlete 24.393 forint lesz (THM: 4,49%),
  • az öt évig fix törlesztős konstrukció törlesztője 28.233 Ft (THM:5,85%), míg
  • a tíz évig fix törlesztős ajánlat havi részlete pedig 31.439 forint (THM: 6,92%), ugyanakkor
  • az Otthonteremtő hitelnek 25.334 Ft az induló havi törlesztőrészlet (THM: 5,79%), s végül
  • az Államilag kamattámogatott hitel esetén 27.703 Ft-ot kell fizetnünk havonta (THM: 5,73%).

Az OTP Bank hitelkalkulátora két ajánlatot javasol akkor, ha 5 millió forintot szeretnénk felvenni 30 évre és 240 ezer forint a fizetésünk. Ha vállaljuk a változó kamatozást, akkor 27 ezer forint lesz a törlesztőrészlet, míg ha 5 évenkénti fix kamattal adósodnánk el, akkor közel 33 ezer forintot fogunk fizetni havonta.

Az Erste Bank is három fajta hitelajánlatot kínál lakásfelújításra. de 240 ezer forintos jövedelemmel, 5 millió forintot itt azonban legfeljebb 20 évre lehet felvenni alkalmazottként. Ha 10 évig fix kamatot szeretnénk fizetni, akkor azt 6,51 százalékos THM mellett tudjuk megtenni, 5 évre fixált kamat mellé 5,21 százalékos THM jár, míg a hat havonta változó kamatozású konstrukcióhoz már 4 százalékos THM-mel is hozzájuthatunk. A legutolsó esetben a havi törlesztő közel 30 ezer forint, az 5 évenként változó kamatozású konstrukció esetén 33 ezer, míg a 10 évenként változó kamatozású ajánlat esetében 36,5 ezer forint lesz a havi törlesztő.

Az UniCreditnél felújításra az alábbi jelzáloghitel ajánlatok közül választhat az ügyfél (5 millió forint hitelösszeg, 30 éves futamidő és minimum 120 ezer forint havi jövedelem jóváírás + 15 ezer forint havi bankkártyás vásárlás esetén):

  • 12 havi referencia kamatlábhoz kötött hitel törlesztő részlete: 24.212 forint (THM: 4,23%)
  • 5 éves kamatperiódusú hitel törlesztő részlete: 27.086 forint (THM: 5,24%)
  • 10 éves kamatperiódusú hitel törlesztő részlete: 31.562 forint (THM:6,73%)

Amennyiben az ügyfél minimum 300 ezer forintos jövedelem jóváírást vállal és hitelfedezeti biztosítást vagy akár új vagyonbiztosítást is hajlandó kötni, akkor további, nagyobb összegű kamatkedvezményt is igénybe tud venni. A piaci kamatozású felújítási célú jelzáloghitelek esetén az igényléskor egy költségvetési adatlapot szükséges benyújtani, a hitelcél megvalósulását műszaki szemlével ellenőrzik, számla benyújtására nincs szükség. Amennyiben az ügyfél 10, 15 vagy 20 éves futamidővel igényli a hitelt, választhat a bank "Stabil Kamat" hitelei közül, ahol a kamat rögzített a hitel teljes futamideje alatt. A fentiek mellett náluk is elérhetőek a használt lakás korszerűsítésre felvehető alábbi állami kamattámogatott hitelek, 1, illetve 5 éves kamatperiódussal.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem