29 °C Budapest
Felújítanád a lakásod, de nincs miből? Így neked is sikerülhet

Felújítanád a lakásod, de nincs miből? Így neked is sikerülhet

2016. október 4. 05:31

Ha szereted a lakásodat, de már nincs olyan állapotban, hogy szívesen menj oda haza, akkor az elköltözésen kívül van egy másik lehetőséged is, a felújítás. A bankok speciálisan erre a célra kidolgozott hitelajánlatokkal csábítanak, de ha hamar visszafizetnéd a kölcsönt, akkor egy sima személyi kölcsön is jó lehet erre a célra. Mi most a kifejezetten lakásfelújításra kidolgozott hiteltermékek tulajdonságait vettük górcső alá.

"Egy festés legalább akkora macera, mint egy költözés" - tartja a közbeszéd, és akkor egy teljes felújításról még nem is szóltunk. Sokan elégedettek a lakásuk helyszínével, csak eléggé lehasználtnak érzik, és ezért felújítanák azt.

Ha nem tudjuk zsebből megoldani a lakásfelújítást, akkor több hitelfajtából is választhatunk, ám a választáskor érdemes fejben tartani:

 • ha van ingatlanfedezet a hitel mögött, jóval olcsóbb és hosszabb időszak alatt visszafizethető hitelt választhatunk, mintha nincs, továbbá,
 • minél inkább meg van szabva, hogy pontosan mire is költhető a hitelbe kapott pénz, általánosan elmondható, hogy annál olcsóbban tudunk ahhoz hozzájutni.

A legtöbb banknál az ingatlan felújítására felvett hitel Magyarország területén található ingatlanok felújítására fordítható. A felújításba legtöbbször beletartozik a festés, az épület gépészeti felújítása, a burkolás, falak lebontása és építése (a főfalak kivételével), a tető felújítása, de a korszerűsítési munkák is, mint pl. az ablakok, ajtók cseréje, illetve az energiarendszer és a csőrendszer cseréje vagy a fürdőszoba átalakítása.

Ha kifejezetten korszerűsítési célú hitelt veszünk fel a banknál, amelyhez kamattámogatás is lehívható, akkor fontos, hogy a költségek 70 százalékát számlával igazolni is kell a bank felé. A bekerülési költség legalább 70 százalékáról kell bemutatni a számlákat.

Általánosságban elmondható, hogy egy lakásfelújítást meg lehet oldani szabad felhasználású jelzáloghitellel és személyi kölcsönnel is, de mi most azokból az ajánlatokból szemezgettünk, amiket a bankok kifejezetten erre a lakáscélra nyújthatnak.

Az FHB Banknál ingatlan-felújításra három fajta piaci kamatozású jelzáloghitelt ajánlanak:

 • A Hatos Referencia kölcsönnek 6 havonta változik a kamatszintje (és ezzel együtt a törlesztőrészlete is),
 • Az Ötös Fix kölcsönnek 5 év, míg 
 • a Tízes Fix kölcsön konstrukció 10 évre fixálja a kölcsön kamatát.

A kifejezetten korszerűsítésre felvehető állami kamattámogatott hiteleknek két fajtája van:

 • az Otthonteremtő kamattámogatott hitel 5 évre, míg
 • az Államilag Kamattámogatott hitel 20 évre biztosítja a kamattámogatást.

Annál nagyobb kamatkedvezmény jár a banknál, minél magasabb összegű havi rendszeres utalást vállalunk az FHB-s bankszámlánkra. Ezen felül azt is plusz kamatkedvezménnyel honorálják, ha 5 millió forint felett veszünk fel hitelt (0,5%).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

5 milliós hitelösszeg és 30 éves futamidő esetén, ha vállaljuk, hogy 250 ezer forintos összeget rendszeresen a hitelező bankunkhoz utalunk, úgy a

 • hat havonta változó kamatozású hitel törlesztőrészlete 24.393 forint lesz (THM: 4,49%),
 • az öt évig fix törlesztős konstrukció törlesztője 28.233 Ft (THM:5,85%), míg
 • a tíz évig fix törlesztős ajánlat havi részlete pedig 31.439 forint (THM: 6,92%), ugyanakkor
 • az Otthonteremtő hitelnek 25.334 Ft az induló havi törlesztőrészlet (THM: 5,79%), s végül
 • az Államilag kamattámogatott hitel esetén 27.703 Ft-ot kell fizetnünk havonta (THM: 5,73%).

Az OTP Bank hitelkalkulátora két ajánlatot javasol akkor, ha 5 millió forintot szeretnénk felvenni 30 évre és 240 ezer forint a fizetésünk. Ha vállaljuk a változó kamatozást, akkor 27 ezer forint lesz a törlesztőrészlet, míg ha 5 évenkénti fix kamattal adósodnánk el, akkor közel 33 ezer forintot fogunk fizetni havonta.

Az Erste Bank is három fajta hitelajánlatot kínál lakásfelújításra. de 240 ezer forintos jövedelemmel, 5 millió forintot itt azonban legfeljebb 20 évre lehet felvenni alkalmazottként. Ha 10 évig fix kamatot szeretnénk fizetni, akkor azt 6,51 százalékos THM mellett tudjuk megtenni, 5 évre fixált kamat mellé 5,21 százalékos THM jár, míg a hat havonta változó kamatozású konstrukcióhoz már 4 százalékos THM-mel is hozzájuthatunk. A legutolsó esetben a havi törlesztő közel 30 ezer forint, az 5 évenként változó kamatozású konstrukció esetén 33 ezer, míg a 10 évenként változó kamatozású ajánlat esetében 36,5 ezer forint lesz a havi törlesztő.

Az UniCreditnél felújításra az alábbi jelzáloghitel ajánlatok közül választhat az ügyfél (5 millió forint hitelösszeg, 30 éves futamidő és minimum 120 ezer forint havi jövedelem jóváírás + 15 ezer forint havi bankkártyás vásárlás esetén):

 • 12 havi referencia kamatlábhoz kötött hitel törlesztő részlete: 24.212 forint (THM: 4,23%)
 • 5 éves kamatperiódusú hitel törlesztő részlete: 27.086 forint (THM: 5,24%)
 • 10 éves kamatperiódusú hitel törlesztő részlete: 31.562 forint (THM:6,73%)

Amennyiben az ügyfél minimum 300 ezer forintos jövedelem jóváírást vállal és hitelfedezeti biztosítást vagy akár új vagyonbiztosítást is hajlandó kötni, akkor további, nagyobb összegű kamatkedvezményt is igénybe tud venni. A piaci kamatozású felújítási célú jelzáloghitelek esetén az igényléskor egy költségvetési adatlapot szükséges benyújtani, a hitelcél megvalósulását műszaki szemlével ellenőrzik, számla benyújtására nincs szükség. Amennyiben az ügyfél 10, 15 vagy 20 éves futamidővel igényli a hitelt, választhat a bank "Stabil Kamat" hitelei közül, ahol a kamat rögzített a hitel teljes futamideje alatt. A fentiek mellett náluk is elérhetőek a használt lakás korszerűsítésre felvehető alábbi állami kamattámogatott hitelek, 1, illetve 5 éves kamatperiódussal.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 14:34
Vakmajom szerint nem túlzás azt állítani, hogy a Better Call Saul cím amerikai tévésorozat átformált...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05