31 °C Budapest
Az MNB módszerével szabadult Növényi Norbert a devizahitel markából

Az MNB módszerével szabadult Növényi Norbert a devizahitel markából

2016. augusztus 26. 16:39

A devizahitelek nemcsak az átlagemberek életét keserítik meg, a sztárokat, sportolókat sem kímélik. Nem volt ez másként Növényi Norberttel sem, aki valószínűleg a Jegybank által most kidolgozott módszerrel szabadult meg a teljes adósságától. Összeszedtük, hogy milyen lehetőségeink vannak az adósságunk mielőbbi rendezésére.


Devizahiteléről vallott az olimpiai aranyérmes és több küzdősportban csúcsra ért Növényi Norbert. A kölcsöntől teljes mértékben meg tudott szabadulni, így most már nyugalomban éli az életét. Ezt elsősorban annak köszönheti, hogy házát el tudta adni olyan áron, hogy abból a teljes tartozását vissza tudta fizetni - írja a Story magazin.

Nem mindenki ilyen szerencsés

Az adósság rendezésének egyébként számos módja van:

  • A Nemzeti Eszközkezelőhöz (NET),
  • A magáncsődhöz és
  • A saját bankunkhoz is fordulhatunk.

A probléma viszont az, hogy a NET kerete véges és mostanra szinte teljesen kimerült, a magáncsőd dokumentációja pedig egyelőre igen bonyolult, igaz, ősszel könnyítések jöhetnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Akkor forduljunk a bankunkhoz?

Idén tavasszal hirdette meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a bankok konzultációs programját, amely ugyan nem kötelező, de annak átgondolt volta miatt a pénzintézetek előszeretettel alkalmazzák az MNB által kitalált sémát.

Ennek lényege, hogy a bank felveszi az adóssal a kapcsolatot azért, hogy megállapodjon a tartozás rendezéséről. Ehhez persze az ügyfél közreműködésére is szükség van. A bank a kapcsolatfelvétel után tájékozódik a család helyzetéről (jövedelem, hány eltartott van stb.), majd megoldási javaslatokat ad az adósságrendezésre az ügyfélnek.

Milyen módon rendezhetik a devizahitelt?

  • Az egyik legjobb módszer lehet az ingatlan közös értékesítése, a jelenlegi magas ingatlanárak miatt ezzel akár a teljes adósságtól azonnal megszabadulhat. Gondban elsősorban azok a családok lehetnek, akik olyan környéken, településen vettek vagy építettek korábban lakást, ahol jelenleg csak áron alul adható el az ingatlan. Valószínűleg Növényi Norbert is a közös (saját) értékesítést választotta, így megszabadulhatott a tartozásától, azt persze nem tudjuk biztosan, hogy az MNB módszerének köszönhetően kereste őt meg a bank, azonban az időzítése miatt ez nincs kizárva.
  • A bank akár a magáncsődbe való belépést is ajánlhatja, amivel a korábbi számításaink szerint egy átlagos devizaadósnak akár 5 millió forintot is elengedhetnek a tartozásából.
  • A Nemzeti Eszközkezelőt is választhatja, azonban ahogy írtuk korábban, ennek kerete mostanra szinte teljesen kimerült. A kvóták újabb bővítéséről egyébként folyamatos diskurzus folyik a bankok és az állam között, így ez a megoldás akár több ezer családon is segíthet.
  • Aki nem váltja ki a kölcsönét, akkor is lehetősége van a meglévő szerződés átütemezésére. A futamidő meghosszabbításával ugyanis akár tízezrekkel is csökkenhet a havi törlesztőrészletünk és sok családnak ez is jelentős segítség lehet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 10:56
A 4iG meghagyja a mobil üzletágat: három lehetőséget is vizsgálnak, hogy miként fejleszthetnék azt....
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 20. 07:38
A mai bejegyzésben szeretnék kicsit írni arról, hogy miért nem vonzó a pénzügyi tudatosság. Annak el...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?