27 °C Budapest
Bonyolódik Bodrogi Gyula devizakálváriája: elege lett a Nemzet Színészének

Bonyolódik Bodrogi Gyula devizakálváriája: elege lett a Nemzet Színészének

2016. augusztus 4. 16:48

Újabb fordulóponthoz ért Bodrogi Gyula devizakálváriája: a Nemzet Színésze úgy határozott, nem fizeti tovább a törlesztőrészleteket, inkább beperli a bankját. A Kúria korábbi jogegységi határozata szerint ezt ugyan megteheti, azonban kicsi az esélye, hogy megnyeri a pert. Az árfolyamkockázat viselését ugyanis a legtöbb ügyfél, így vélhetően ő is elismerte a szerződés megkötésekor.

Megkeseríti a devizahitel Bodrogi Gyula életét, ezért keresetet nyújtott be a bankja ellen. A Nemzet Színészét annyira felháborítja az eset, hogy már nem is fizeti a törlesztőrészleteket, mivel elmondása szerint a tartozása egyre csak nő, és még az is kérdéses, hogy egyáltalán életében kikerül-e a hitelcsapdából.

A perben egyébként a Kúria jogegységi határozatára hivatkozik, illetve arra, hogy az árfolyamkockázat veszélyeire nem figyelmeztette őt a bank. Emiatt szeretné, ha a bíróság rendezné a kölcsönüket, a szerződést pedig részben, vagy teljesen érvénytelenné tennék - írja a Best.

Van esélyük Bodrogiéknak?

Először arra érdemes kitérni, hogy alapvetően a törlesztőrészletek fizetésének abbahagyása nem jó ötlet. Ha ugyanis a bíróság nem nekünk kedvező ítéletet hoz, akkor a pereskedés végére akkora tartozás halmozódhat fel, ami miatt a bank kénytelen felmondani a szerződést, és ilyenkor az egész adósságot egyben kell kifizetnünk.

A nem megfelelő tájékoztatás miatt azért nem valószínű, hogy nekünk adna igazat a bíróság, mert

szinte minden ügyfél aláírt egy nyilatkozatot, amelyben elismeri, hogy az árfolyamkockázatról tájékoztatást kapott, és a szerződés során ezért ő viseli a kockázatot.

Az sincs egyébként kizárva, hogy ez nyilatkozat a szerződés része. Persze elképzelhető, hogy sem a szerződés nem tartalmazza ezt, sem külön nyilatkozatot nem írt valaki erről, ebbe az esetben akár megérheti perelni, de valószínűleg nincs, vagy nagyon kevés olyan bank van, ahol anélkül adtak hitelt, hogy az ügyfél aláírta volna ezt a nyilatkozatot.

A Kúria idén júniusban is hozott egy jogegységi határozatot az árfolyamkockázattal kapcsolatban, ez azonban azt mondta ki, hogy a devizaösszeg pontos meghatározásának hiánya miatt nem válik egy szerződés érvénytelenné, de még részben érvénytelenné sem. Emiatt viszont nem valószínű, hogy Bodrogiéknak kedvez majd az ítélet, viszont mivel minden szerződés és eset egyedi, ezért nem tudunk egyértelmű választ adni a per kimenetelére, hiszen a szerződést és a hozzá tartozó dokumentumokat nem ismerjük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan jutottunk idáig?

A Kúria 2014-ben valóban kimondta, hogy:

  • Az árfolyamrés tisztességtelen,
  • Az egyoldalú kamatemelés, egyoldalú szerződésmódosítás miatt tisztességtelen és
  • Az árfolyamkockázat miatt lehetősége van az ügyfeleknek perre menni.

Az első két esetet a döntéshozók is felkarolták, és ennek eredményeként zajlott le 2015-ben az banki elszámolás, aminek során 800 milliárd forint körüli összeget kaptak vissza az adósok, vagy írták azokat jóvá a hiteltartozásukon.

Az árfolyamkockázat áthárítása miatt azonban több bírósági keresetet is beadtak, ezek között azonban eddig nem volt olyan, amely az adós számára kedvező ítélet született, legalábbis olyannal nem találkozhattunk, amely sokaknak nyújthatna megoldást.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?