13 °C Budapest

A magyarok többségének egy lyukas garasa sincs a bankban

Pénzcentrum
2016. február 23. 11:10

A magyarok többsége még mindig ódzkodik a hitelektől, ennek ellenére egyre többen vennének fel kölcsönöket. A megtakarítások viszont azt mutatják: nőttek a társadalmi különbségek, a gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények viszont egyre kevesebbet tudnak félretenni. A magyarok egyre inkább bizonytalanságot éreznek, emiatt nem mernek költeni.

Tovább javult a magyarok bizalma a pénzügyi szolgáltatókban, rég nem látott magasan van a hitelfelvételi kedv és a megtakarítási kedv. A társadalmi olló azonban tovább nyílt, vagyis a gazdagok még gazdagabbak lettek, míg a szegények még szegényebbek. A Deloitte Scale Indexe a hitelfelvétel, a fogyasztás és a megtakarítás területén is emelkedést mutatott.

Mi a helyzet a hitelekkel?

2015 során 70-80 ezer magyar gondolta úgy, hogy bátrabban foghat hitelfelvételbe, a legtöbben lakáshitelek felvételébe vágtak bele. Mivel ez még az új, 10 milliós CSOK előtti helyzet, ezért az otthonteremtési program tovább növelheti az igénylési kedvet

 - mondta Demeter Ákos, a Deloitte tanácsadó cég partnere. A hitelfelvétel négy éves csúcson van jelenleg, de ezt a CSOK még jelentősen növelheti.

A hitelezést tavaly a teljes hiteldíj mutató (THM) szintek csökkenése (5,5-5,7 százalék körüli), és a hitelezési feltételek banki lazítása határozta meg, ésaz is szerepet játszott emellett, hogy a kölcsönök iránti kereslet is nőtt. Lényeges, hogy a 2008-as szinttől még messze járunk (alacsonyabb, mint fele az akkori szintnek), viszont lényeges kiemelni, hogy akkor a hitelezés túlzott szintet ért el.

A hitelezési index ugyan növekszik, azonban nagyon mély szintről indult, az emberek 85 százaléka még mindig negatívan áll a hitelfelvételhez. A kifejezetten pozitív hozzáállás viszont jelentősen nőtt, 42 százalékkal lett magasabb, viszont ez még mindig csupán 3,4 százalék szintet jelent.

A hitelfelvétel elsősorban a lakáshiteleknél csapódott le, azonban a fogyasztási hitelek is növekedtek, a személyi kölcsönök megközelítik a válság előtti szintet.


Ez egyébként összecseng a bankok szándékával, a korábbiakhoz képest nőtt a hitelkihelyezési kedv a szolgáltatók körében.

Többet takarítanak meg a magyarok, mint egy éve?

Elsősorban a megtakarítások terén lehet érzékelni a társadalmi olló nyílását, kevesebben takarítanak meg nagyobb összegeket, mint egy évvel korábban.

A megtakarítók aránya 10,1 százalékra esett, és a magyarok 56,6 százaléka egyáltalán nem tud félretenni 2016-ban.


Aki viszont megtakarít, az hosszabb távon tesz félre, mint korábban, átlagosan 42 hónap a megtakarítások futamideje. A magyar lakosság egy termékes megtakarító, vagyis csak egyfajta termékkel tesznek félre.

A legtöbben még mindig készpénzben tartják a pénzüket, sőt, ennek aránya jelentősen növekszik. A betétek aránya 38-ról 36 százalékra csökkent az utóbbi egy évben. Ami igazán nagy változást hozott, az, hogy a lekötött betét helyett inkább látra szóló betétekben tartjuk a pénzünket. A tavalyihoz hasonló szinten vannak a kötvények, és befektetési jegyek, illetve a biztosítások is. Emellett a 2008-as szinthez képest az állampapírok aránya közel duplájára nőtt.

Mennyire fejlődött a pénzügyi tudatosság?

A tudatosság még mindig nem jellemző a termékválasztáskor. A jelzáloghitelek igénylésekor tízből hárman csak egy bank ajánlatát kérik ki, ezzel pedig nehezen összehasonlíthatók a termékek. Persze a képet árnyalja, hogy mára már sokan használják az online összehasonlító kalkulátorokat, ahol kiválasztják a nekik megfelelő terméket, majd a számukra kedvező bankban kérnek ajánlatot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ügyfelek 37 százaléka egyébként nem tekinti át a feltételeket, ennek köszönhetően pedig sokan előre nem várt akadályokba ütközhetnek később. A tudatosság növekvő tendenciát mutat, igaz, ez elsősorban a költségekre terjed ki.

A legtudatosabbak a jelzáloghiteleknél vagyunk, 63 százalék tudatosan választja ki ezeket a termékeket. Ezzel szemben más hiteltípusoknál a magyarok több mint fele nem is nézi meg a költségeket.

Nem meglepő, hogy a legalacsonyabb jövedelmi szintűek a legkevésbé tudatosak a termékválasztáskor. Meglepő viszont, hogy a felsőfokú végzettségűek átlagon kevésbé tájékozódnak a költségekről. Érdekes, hogy a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon a legkevésbé tudatosak az emberek.

Még mindig kikérik az ismerősök véleményét a magyarok, de nagy eltérések vannak a termékekben. A jelzáloghiteleknél minden második magyar kéri ki más véleményét, míg a fogyasztási hiteleknél csupán negyedük teszi ezt. A reklámból vett információkat 20 százalékuk vette figyelembe.

A digitális szolgáltatások terjednek, azonban az ügyfelek nem érdeklődnek ezek iránt. A túlnyomó többség (82 százalék) nem is néz utána az új lehetőségeknek. A magyarok többsége még mindig a bankfiókban szerzi be az ismereteit. A sárgacsekk még mindig a legkedveltebb fizetési mód (73 százalék), a csoportos beszedés is népszerű (15 százalék), de az átutalásokat mindössze a magyarok 5 százaléka használja.

Nőtt a fogyasztói optimizmus

A fogyasztás már tavaly is egészséges szinten volt, azonban ez is tovább emelkedett. Ennek ellenére nőtt a bizonytalanság, sokan még mindig nem merik elengedni magukat a fogyasztás terén. A magyarok háromnegyede úgy látja, hogy kevesebbet tud költeni, mint korábban.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. március 30. 12:59
Mea culpa, de egyetlen szóval sem említettem még, hogy Venezuelában az ember vásároljon bármit is (r...
MEDIA1  |  2023. március 30. 12:07
Evan Gershkovich a hidegháború vége óta az első amerikai riporter, akivel ez történt.
Bankmonitor  |  2023. március 30. 11:00
Korábban már írtunk az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rend...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?