Pánikban a magyar autóhiteles: még 16 évig fizethet

Pánikban a magyar autóhiteles: még 16 évig fizethet

Pénzcentrum
2015. december 9. 15:11

Az autóhitelesek egy része már kézhez kapta a forintosítási értesítőjét, de a kedvezményes árfolyamon való átváltás ellenére elégedetlen a levél tartalmával. Szabó Györgyi eddig 2,4 millió forintot fizetett vissza a 2007-ben felvett 2,2 milliós hitel után és még egyszer ennyit kell törlesztenie 2023-ig. Tényleg nyolc évig kell még fizetnie a hitelét?

December közepéig adhatják postára a bankok az autóhitelek forintosításáról szóló elszámoló levelet, amiből kiderül: milyen feltételekkel válthatják át a kölcsönöket forintra. Mivel már alig egy hetük maradt a pénzintézeteknek, ezért már a hónap elején feladásra került a küldemények egy része, amit az ügyfelek meg is kaptak. Így volt ez Szabó Györgyinél is, aki 2007-ben vett egy autót a devizahitelből. A felvett összeg 2,2 millió forint volt, amiből eddig 2,4 milliót fizettek vissza, de a mostani értesítő szerint, ha elfogadják az átváltást, akkor 2023-ig még egyszer ennyit kell kifizetnie a banknak. Az autó mára már alig ér valamit, de a hitelt továbbra is fizetnie kell az asszonynak - írja a Blikk.

A magas törlesztés elsősorban a devizaárfolyam elszabadulásának köszönhető, ugyanis a svájci frank a 2007-es, a hitel felvételkori árfolyamának közel kétszerese a jelenlegi árfolyam. Ráadásul a szerződés szerint valószínűsíthető, hogy az árfolyam-különbözetet a futamidő végén kell kifizetni, így a tartozás még nagyobbnak tűnhet.


Ez azonban nem egyedi eset. A sokszor 10 éves futamidejű kölcsönöknél a folyósítási és a törlesztési árfolyam különbözetét a hitelesek jelentős részénél a futamidő végén kell megfizetni, ami így akár további évekkel is kitolódhat a futamidő. A tavaszi elszámolás során már jelentős összegeket kaphattak az adósok, ami a tartozást csökkentette, a mostani kedvezményes árfolyamon forintosításnak köszönhetően pedig tovább csökkenhet a tartozás. Persze ez elsősorban azokra az ügyfelekre igaz, akik nem halmoztak fel hátralékot a hitelükön.

A mostani forintosítás egyébként nem kötelező jellegű, mint a tavaszi átváltás volt, így aki elégedetlen a forintosítással, az elutasíthatja azt, erre a küldemény kézhezvételétől 30 nap áll rendelkezésre. A jegybank egyébként azt javasolja az adósoknak, hogy ha nincsenek megelégedve az átváltással, akkor keressék fel a bankjukat, és próbáljanak meg egyedi megállapodást kötni, ugyanis erre is lehetősége van az ügyfeleknek.

Tényleg dupla kamatot számolnak fel?

A Szabó Györgyinek segítséget nyújtó szakértő szerint a kamatra újra kamatot számol fel a bank, így történik meg az átváltás. A valóságban viszont a korábbi, deviza alapú kamat eltűnik és forint alapon számolt kamat lép a helyébe. Ez utóbbi ugyan lehetséges, hogy magasabb, mint az eredeti kamatszint, viszont mivel forint alapon számolják el a kölcsönt, ezért az árfolyamkockázat eltűnik. Az ügyfelek az átváltásnak köszönhetően kedvezőbb árfolyamon válthatják át a kölcsönt, mintha ezt a mostani devizaárfolyamokon kellene forintosítani a hitelüket.

Két tipikus adós létezik:

  • Akinek árfolyamkövető volt a törlesztőrészlete és
  • Aki a futamidő végén fizeti ki az árfolyam-különbözetet (ballon hitel).

Egy 2009-ben 2 millió forintot 8 éves futamidő mellett felvett hitelnél az árfolyamkövető konstrukció törlesztőrészlete a kezdeti 40 ezer forintról 60 ezerre nőtt, míg a ballon hitelnél nem változott a havi részlet. A forintosítással az előbbinél 40 ezer, míg az utóbbinál 49 ezer forint lehet a törlesztőrészlet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A futamidő az árfolyamkövető hitelnél nem változik, míg a ballon kölcsön futamideje (a szabályoknak megfelelően) egy évvel kitolódhat.

Mit tehet, aki elégedetlen?

Először érdemes a banknál érdeklődni a levélről, most ugyanis kizárólag a küldemény tartalmával kapcsolatban lehet panaszt tenni. Ezt egyébként a 30 napon belül tehetjük meg, a pénzintézet pedig 60 napon belül köteles válaszolni megkeresésünkre. Ha ezzel elégedetlenek vagyunk, akkor a Pénzügyi Békéltető Testülethez vagy a jegybank fogyasztóvédelmi központjához fordulhatunk további panaszunkkal.

Milyen határidőkre figyeljünk?

Élő szerződéseknél:

  • December 1-én váltják át a szerződéseket
  • December 15-ig küldik ki a pénzintézetek az értesítő levelet
  • A kézhezvételtől számított 31. napig kérhetik az adósok a forintosítást (január közepe)

Felmondott szerződéseknél:
  • Január 1-én forintosít a bank
  • Január 31-ig postázzák az elszámoló levelet
  • A kézhezvételtől számított 31. napig kérhetik az adósok a forintosítást

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 15:39
Hazai kommunikációért és országmárkázásért felelős kormánybiztosként az ő dolga lesz a médiával való...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25