23 °C Budapest
Ha így veszel lakást, még hitelt sem kell felvenned hozzá

Ha így veszel lakást, még hitelt sem kell felvenned hozzá

2015. november 30. 11:31

Eddig már több ezren jutottak könnyebben lakáshoz a CSOK-nak köszönhetően, azonban nem mindenkinek jelent akkora segítséget a támogatás, mint azt elsőre gondolnánk. A vidéki házvásárlók viszont sokszor a teljes vételárat kifizethetik a kedvezményből, így nekik hitel felvételére sincs szükség.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) több ezer magyar családnak segít a lakáshoz jutásban, de nem mindenkinek elég a támogatás ahhoz, hogy teljesen kifizesse az ingatlan vételárát.

Mennyi önerő kell a CSOK mellé?

A bankok gyakorlata elér, hogy a CSOK-ot beszámítják-e az önerőbe vagy sem. Jellemzően már meglévő gyermekek esetén elfogadják, míg előre bevállalt gyerekeknél nem számítják be az önerőbe a támogatást.

Annak ellenére, hogy a legtöbb igénylőnél beleszámítják az önerőbe a támogatást, a legtöbb esetben emellett plusz pénzre van szükség ahhoz, hogy megvásárolhassa a család a kinézett ingatlant.


Ez alól kivételt képeznek azok a vidéki (jellemzően az ország középső, keleti és északi régiójában található), kisebb értékű ingatlanok, melyek vételárát a CSOK összege egy az egyben fedezi.

Ilyen lehet például egy 90 négyzetméteres hasznos alapterületnél nagyobb, 2 millió forint vételárú ház, melyet egy 3 gyermekes család meg tud vásárolni csak CSOK-ból, önerő és kölcsön nélkül

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

Mekkora hitelt kell felvennünk a CSOK mellé?

Törvényi előírás alapján a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének maximum 80 százalékáig nyújtható kölcsön, ezt a jegybank hitelfedezeti mutatója (HFM) szabályozza. A bankok tényleges finanszírozási aránya sok esetben nem éri el a 80 százalékot, jellemzően 70-75 százalékos aránnyal lehet számolni.

Azoknál a hiteleknél, ahol a lakás vételára 5-15 millió forint közötti, és nem kapcsolódik CSOK, az igénylők ki is használják a maximális hitelösszeget, így ezeknél a kölcsönöknél gyakran a lakás értékének a 70-75 százaléka körül mozog a felvett hitel összege

- tette hozzá Fitos Szilárd.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ehhez képest érdemes megnézni a nagyobb értékű lakásokat is, amelyekhez nem igényelhető támogatás a magas vételáruk miatt. Ezeknél az ingatlanoknál a vevők a vételár felével eleve rendelkeznek, így csak a lakás árának nagyjából felét veszik fel hitelként.

A CSOK-kal érintett ügyleteknél egyébként hasonló eloszlás tapasztalható. A támogatásnak köszönhetően azonban azon ügyfelek számára is megvalósulhat az otthonteremtés, akik a CSOK nélkül nem rendelkeztek a vásárláshoz szükséges önerő minimummal. Így az ő esetükben is 70-75 százalékos HFM a jellemző 5-15 milliós nagyságrendű lakásvásárlás esetén.

A nagyobb értékű lakóingatlant vásároló CSOK-os családokra szintén jellemző, hogy a vételár nagyobb hányada rendelkezésükre áll készpénzben, általában egy korábbi lakás értékesítéséből származik ez az összeg. Így attól függetlenül, hogy CSOK-ot vesznek igénybe vagy sem, a felvett hitel a lakás árának nagyjából fele. Egy 25 milliós használt családi ház vásárlásánál ugyanis a két gyermek után járó 1,3 millió forint összegű támogatás aránylag alacsony az ingatlan teljes értékéhez, illetve a felvett hitelösszeghez képest.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?