6 °C Budapest

Autóhitelesek: ezt minimum tudni kell a nagy bejelentés után

2015. szeptember 19. 20:02

Varga Mihály benyújtotta pénteken az autóhitelek és személyi kölcsönök forintosításáról szóló törvényjavaslatot, most mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

1. Mikor történik meg a forintosítás?

A szerződés módosításának a hatálya a 2015. novemberi törlesztési napig, de legkésőbb 2015. december 1-jéig visszamenőleg áll be. A forintosításról szóló tájékoztató levelet december 15-éig adják postára a hitelezők.

2. Mennyi lesz a forintosítási árfolyam?

A megmaradt frankhiteleket 287,2 forintos, az euróhiteleket pedig 309,2 forintos árfolyamon számítják át forinthitelre. A forintosítás mellett elengedik azonban a tartozás egy részét is úgy, hogy azonos legyen a ténylegesen érzékelt forintosítási árfolyam a jelzáloghitelesekével.

3. Mekkora az elengedés mértéke, illetve a ténylegesen érzékelt forintosítási árfolyam?

Frank esetében csaknem 31 forint a különbség, vagyis a ténylegesen érzékelt forintosítási árfolyam náluk 256,5 forint lesz. Az euróhiteleseknél ez az árfolyam 309,0 forint, tehát náluk nem lesz nagy elengedés.

4. Ki engedi el pontosan a hiteltartozás egy részét?

Természetesen a hitelezők (általában bank vagy lízingcég), amelyek az elengedett összeg felét leírhatják a 2016-os adójukból. Így valójában az elengedés felét állják a hitelezők, felét pedig a költségvetés, ami nagyjából 15-15 milliárd forintot fog jelenteni.

5. Mi lesz a kamatokkal?

A törvényjavaslat alapján nem nőhetnek, ami a gyakorlatban általában valószínűleg változatlan kamatszintet fog jelenteni az ügyfelek számára.

6. Mely hiteleket nem forintosítják?

Azokat a jelzáloghiteleket, amelyeket nem akartak forintosítani az ügyfelek. Emellett a hitelkártya-, folyószámla- és lombardhitelek is maradnak devizában, náluk nincs ennek nagy jelentősége.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

7. Mi lesz a nem fizetőkkel?

Az ő hitelüket is forintosítják, de a devizában nyilvántartott késedelmes követelés forintra váltásához nem kapcsolódik a 2. pontban említett elengedés, tehát érdemes mielőbb rendezni a tartozást, ha még lehet.

8. Mi lesz azokkal, akiknek halasztott tőketörlesztésű a hitelük?

A forintosításhoz az ő esetükben egy másik változtatás is kapcsolódik: a forintosítást követően egyenletes törlesztésű, vagyis annuitásos hitelük lesz. Ez futamidő-változással járhat.

9. Mennyivel nőhet a törlesztőrészlet, ha annuitásossá alakítják a hitelt?

Legfeljebb 15 százalékkal, kivéve, ha a teljes futamidő (pl. az átalakítás miatt) már elérte a 12 évet. 25 százaléknál azonban semmiképp sem lehet magasabb a törlesztőrészlet növekedése, ilyenkor inkább a futamidő nőhet meg.

10. Mi van, ha valaki nem kér a hitelszerződés módosításából?

Ha valaki nem akarja, hogy forintalapú legyen a szerződése, vagy más ok miatt nem kér az egészből, a tájékoztató levél kézhezvétele után 30 napig kérheti a hitelezőjénél a szerződésmódosítás mellőzését.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 2. 14:16
Partneri szerződést kötött a Szeretlek Magyarország Médiacsoport és az Adaptive Media.
MNB Intézet  |  2023. február 2. 10:52
A demográfiai trendek lassan, de biztosan rendezik át a társadalmi, gazdasági viszonyokat. Mik leszn...
Holdblog  |  2023. február 2. 10:51
Ezt most csak úgy ideraknám, mély tisztelettel. És hálával. És köszönettel. A svéd modellnek. ...
Kiszámoló  |  2023. február 2. 10:27
Kijött egy új rendelet, ami a lakásbiztosításokat érinti, az ügyfelek számára kedvezően. Az első vál...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?