Erste-hitelesek, figyelem! Fontos levél érkezik

Erste-hitelesek, figyelem! Fontos levél érkezik

MTI
2015. július 26. 09:35

Az Erste magyarországi csoportjánál az elszámolás újabb szakaszában több mint 160 000 levelet adnak postára, a CIB csoport elszámolással érintett társaságai pedig mintegy 109 000 forint alapú, vagy deviza alapúnak nem minősülő deviza szerződéssel kapcsolatosan számolnak el - közölték a pénzintézetek az MTI érdeklődésére.

A bankoknak augusztus elsejével a forinthiteleseknek, és a kölcsönüket ténylegesen devizában törlesztőknek is meg kell kezdeniük az elszámolásokról szóló levelek kiküldését.

Az Erste Banknál a forint kölcsönszerződéseknél és a ténylegesen devizában törlesztett hitelszerződéseknél kevesebb az érintett ügyfél, mint a deviza alapú hitelek tavasszal lezajlott elszámolásakor, de a banki működés során ez az elszámolás is hasonló feladatot ró a pénzintézetre - jelezte az Erste az MTI kérdésére.

Hozzátették, hogy

az elszámoló leveleket 2015 augusztus elseje és szeptember vége között postázzák.

A zökkenőmentes folyamat-szervezés érdekében augusztus elején megkezdik az első ügyfélcsoport elszámolását. Közölték: az Erste fiókhálózata is felkészülten várja az ügyfeleket, és a forintositas.hu oldalon létrehoztak egy, a kifejezetten forintos kölcsönszerződéssel rendelkezők számára szóló információs oldalt. Ezen kölcsönszerződések természetéből fakadóan a visszatérítésre jogosultak köre és a visszafizetés mértéke is kisebb lesz - jegyezték meg az Erste közleményében.

A CIB csoport elszámolással érintett társaságai (vagyis a CIB Bank, a CIB Lízing, és a CIB Ingatlanlízing) mintegy 109 000 forint alapú vagy deviza alapúnak nem minősülő deviza szerződéssel kapcsolatosan számolnak el, mivel a magyar állam elleni perben a bíróság megállapította az egyoldalú kamat-, díj-, vagy költségemelést lehetővé tevő szerződéses kikötéseket a 2010. november 26. napja előtt létrejött szerződések vonatkozásában. Ezek közül mintegy 7000 a lízingtársaságoknál, 102 000 szerződés pedig a banknál van.

A tavaszi folyamathoz hasonlóan a CIB-nél ezúttal is kiemelt feladatként kezelik az elszámolást, amelynek hatékony teljesítése érdekében komoly erőforrásokat csoportosítottak át mind a személyi, tárgyi, mind az informatikai háttér biztosítása érdekében - olvasható a bank válaszában.

Hozzátették: az érintett ügyfelek részéről eddig nem tapasztaltak jelentős érdeklődést fiókjaikban vagy ügyfélszolgálatukon,

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

az ügyfeleknek a jogszabályban meghatározott szeptember 30-i határidőig megküldik az elszámolásról szóló tájékoztatást.

Emlékeztetnek arra, hogy a vonatkozó törvények adta lehetőségével élve a Magyar Nemzeti Bank közérdekű keresetet nyújtott be egyes pénzügyi intézmények - köztük a CIB Bank és a CIB Lízing - ellen annak megállapítására, hogy a 2010. november 26. és 2014. július 26-a között létrejött forint alapú, illetve devizaalapúnak nem minősülő deviza fogyasztói kölcsönszerződéseknél alkalmazott kamatokat, díjakat és költségeket tisztességesen állapították-e meg, illetve a bank és a lízingtársaság végrehajtott-e egyoldalú kamat- vagy díjemelést.

Közölték: jelenleg még folyamatban vannak ezek a peres eljárások. Ha ezek a perek 2015. augusztus 1-jéig befejeződnek, és az eljárások során azt állapítják meg, hogy a 2010. november 26. és 2014. július 26. között létrejött forint alapú, illetve deviza alapúnak nem minősülő deviza fogyasztói kölcsönszerződések esetében is tisztességtelenül kötötték ki, illetve egyoldalúan emelték meg az alkalmazott kamatokat, díjakat, illetve a költségeket, akkor a CIB Bank és a CIB Lízing elszámol érintett ügyfeleivel. Ez azt jelenti, hogy a jogszabályban foglalt határidőre, azaz 2015. szeptember 30-ig ezeknek az ügyfeleknek is megküldi az elszámolásról szóló tájékoztatást - tájékoztatott a CIB Bank kommunikációs osztálya.

Ha az eljárásokat 2015. augusztus 1. után fejezik be, az elszámolás megküldésének végső határideje a polgári peres eljárás befejezésétől számított hatvanadik nap. A kedvezményes végtörlesztéssel érintett ügyfelekkel - korábban benyújtott kérelmük alapján - legkésőbb 2015. november 30-ig számolnak el a CIB Csoport elszámolással érintett társaságai, igazodva a jogszabályi előírásokhoz.

A CIB elszámolási folyamatát befolyásolhatja, hogy múlt pénteken július 30-ra halasztotta a határozathozatalt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kontra CIB Bank Zrt. közérdekű perben a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla.

Az MNB 16 pénzügyi intézménnyel szemben indított közérdekű keresetet a forintalapú és ténylegesen devizában törlesztett hitel-, kölcsön-, és lízingszerződéseikkel kapcsolatos, tisztességtelennek minősített egyoldalú kamat-, díj- vagy költségemelések miatt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25