5 °C Budapest

Ki nem találod, milyen lakásokra költik az ajándékmilliókat a magyarok

2015. július 12. 07:00

Július elseje óta igényelhető a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, és már az első két napon 40 ezer támogatási kérelem érkezett be. A Pénzcentrum utánajárt, hogy milyen lakásokat veszünk a támogatás segítségével, és milyen hiteleket részesítünk előnyben.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) sok magyar családnak megkönnyíti a lakásvásárlást, azonban a legtöbbünknek muszáj hitelt felvennie ahhoz, hogy megvehesse álmai otthonát. Utánajártunk, melyik ingatlanok népszerűek a támogatást igénylők körében, és milyen hitelt választanak a CSOK-ot igénylő családok.

Ilyen hiteleket veszünk fel a CSOK-kal

Mindent összevetve nincsen lényeges különbség a kamattámogatott és piaci lakáshitelek között, közel azonos törlesztő részlet mellett igényelhetők.

Ügyfeleink körében talán éppen amiatt népszerűbbek a piaci lakáshitelek, mert ezek igényléséhez nem szükséges TB jogviszony igazolás vagy NAV köztartozás-mentes igazolás - aminek mind költsége is van - tehát kevesebb dokumentációt kell beszerezni a hitelkérelem benyújtásához

- monda el Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

A népszerűség emellett annak is köszönhető, hogy ezek a hitelek is igényelhetők 5 évig (vagy akár hosszabb ideig) fix kamattal, s mint ismeretes a támogatott hiteleknél a kamattámogatás is az első 5 évben jár. Emiatt a kamattámogatás a kamatfixáláshoz hasonlóan védhet meg a törlesztőrészlet megugrásától. Akik a piaci kamatozású lakáshitel mellett döntenek, azok jobbára a hosszabb (3 és 5 éves) kamatperiódust választják, de elmondhatjuk, hogy sokan kérnek ajánlatot a 10-15 évig fix törlesztésű konstrukcióra is.

Melyik banknál igényeljük a CSOK mellé a hitelt?

Meghatározó kérdés ebben a témában az, hogy a CSOK-ot önerőként veszik-e figyelembe a bankok vagy sem. Van olyan hitelintézet, amely az ingatlanok maximális, 80 százalékos terhelhetőségébe beleszámítja a CSOK összegét és vannak olyanok, amelyek nem. Az ügyfelek azokat a bankokat részesítik előnyben, ahol nem számít tehernek a CSOK: ilyenek például K&H, az UniCredit, az Erste és az OTP.

Ilyen lakásokat veszünk

Eddigi rövid tapasztalataink alapján az érdeklődők között főként a lakótelepi társasházi lakást és a kisebb értékű vidéki családi házat vásárlók vannak nagyobb számban

 - mondta Fitos Szilárd. A lakótelepi lakások ára Budapesten átlagban 12-18 millió forint, vidéki városokban 5-8 millió forint. Ennek megfelelően az ügyfelek részéről a hiteligény a fővárosban jellemzően 10-12 millió forint, a városokban 4-6 millió forint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Problémát okoz, hogy a vidéki családi házaknál, hogy a kiszemelt ingatlanok alacsony értékük miatt (2-3 millió) nem fogadhatók el hitelfedezetként a bankoknál. Hitel nélkül, önerő hiányában pedig a CSOK önmagában kevés a vételár kifizetéséhez.

Bővítés miatt is sokan igényelnek CSOK-ot, azonban több esetben nem teljesül a jogosultság feltétele:

  • A CSOK csak abban az esetben igényelhető, ha a kérelem benyújtása előtt a munkálatokat még nem kezdték el.
  • A már meglévő épületrészt szeretnének átalakítani szobává, amire szintén nem adható a támogatás.

Mivel bővítésnél a CSOK összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének felét, (vagyis a költségvetés 35 százalékánál nem lehet több a CSOK), a hiányzó összeget önerőből vagy hitelből kell pótolni. Ezekben az esetekben a hiteligény általánosan 2-3 millió forint.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?