24 °C Budapest
Saját nyaralót szeretnél? Ezeket a kedvezményeket bukhatod

Saját nyaralót szeretnél? Ezeket a kedvezményeket bukhatod

2015. június 29. 16:50

Itt a nyár és sokan azon gondolkoznak, hogy az idei nyaralást már saját nyaralójukban töltsék a drága hotelek helyett. Ehhez azonban a legtöbbünknek hitelre van szüksége. Milyen feltételekkel kaphatunk kölcsönt nyaralóvásárlásra, és miben különbözik ez a lakásvásárlástól?

A nyár beköszöntével sokan áhítoznak nyaralóra a magyar tavak, folyóvizek mentén, ahol a szorgos hétköznapok után hűsölhetnek. Milyen szabályok vonatkoznak a nyaralóvásárlásra és az ezzel kapcsolatos hitelfelvételre?

Nem akármilyen kölcsönt vehetünk fel

Míg lakóingatlan vásárlásához állami kamattámogatású és piaci kamatozású lakáshitel egyaránt igénybe vehető, addig nyaraló vásárlásához kizárólag piaci kamatozású lakáshitelt vehetünk fel. Ha valaki nyaraló vásárlásához igényel piaci kamatozású lakáshitelt, akkor ugyanazon feltételeknek kell megfelelnie, mintha lakásvásárláshoz igényelné

 - mondta el kérdésünkre Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a maximális finanszírozási arány (az igénylő jövedelmi helyzetétől függően) a nyaraló forgalmi értékének 80 százaléka lehet. Ahhoz, hogy fedezetként elfogadható legyen, az üdülő hitelbiztosítéki értékének el kell érni legalább a 3 millió forintot, vagyis hozzávetőlegesen minimum 4 millió forint forgalmi értékűnek kell lennie. Ha ezt az értéket nem éri el az ingatlan, akkor szabad felhasználású jelzáloghitelből vehetjük meg a nyaralónkat.

Az ügyfél által fizetendő kamat mértékét, a maximális finanszírozási arányt, illetve járulékos költségeket tekintve tehát nincs különbség nyaraló-, illetve lakásvásárlásra felvett piaci kamatozású kölcsön között

- tette hozzá Fitos Szilárd.

Mi számít nyaralónak?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A földhivatalnál nyaralóként, üdülőként nyilvántartott ingatlanok számítanak nyaralónak (üdülőnek), így ezek után az ingatlanok után nem élhetünk számos kedvezménnyel, amiket a lakásvásárlók megkaphatnak.

Ha ezekkel mégis élni szeretnénk, akkor érdemes lehet olyan helyen (településen) "nyaralót" venni, ahol lakóingatlannak minősülő üdülők közül válogathatunk (pl. Balaton egyes városai).

Ezeket a támogatásokat "bukhatjuk" nyaralóvásárláskor

Több olyan támogatási forma van, amit nem tudunk felhasználni, ha nyaralót veszünk, míg lakásvásárlás esetén ezek sokkal könnyebbé teszik a hitel visszafizetését:

  • Fent már említettük a kamattámogatott lakáshitelt, amely üdülő vásárlása esetén nem igényelhető.
  • Szintén nem kaphatunk CSOK-ot, ami egyszeri, akár több millió forintos támogatási lehetőséget biztosít a családosoknak lakásvásárlás esetén.
  • A lakástakarék pénztári szerződés kizárólag lakáscélra használható fel. Ha mégsem lakáscélra használjuk fel ezt az összeget, akkor elbukjuk a 30 százalékos állami támogatást, amit a befizetett megtakarítási összeg után kapunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 16:13
Ez a héten már legalább a harmadik megyei napilap a kormánypárti médiagólem, a KESMA/ Mediaworks por...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?