11 °C Budapest
Szinte ingyen van a hitel: így vehetsz most legolcsóbban autót

Szinte ingyen van a hitel: így vehetsz most legolcsóbban autót

Pénzcentrum
2015. június 25. 06:03

A kamatok csökkenése nemcsak a lakáshitelekre, hanem az autólízingekre is jó hatással volt. Nem ritka ugyanis a 10 százalék körüli ajánlat, de olyan bankot is találunk, ahol már 2,5 százalékos kamattal tudunk autót venni magunknak.

Az autóhiteleket mára szinte teljesen leváltották a lízing alapú finanszírozások, ráadásul a használt autókra is kedvező kamatozással juthatunk kölcsönhöz. Sok feltételt kell teljesíteni ahhoz, de nem lehetetlen, hogy igen kedvező, 2,5 százalékos teljes hiteldíj mutató (THM) mellett kapjunk kölcsönt.

Egyre olcsóbb autót venni hitelre

Az általános, mindenki által elérhető ajánlatok kamatai sosem látott alacsony szintre csökkentek, köszönhetően a jegybanki alapkamat csökkenésének. Mi a legjobb ajánlatot már alig több mint 10 százalékos THM-mel találtuk a Porsche Banknál, ami kalkulációnk szerint 21 ezer forintos törlesztőrészletet jelent.

Szintén náluk található az a kivételes ajánlat, amellyel már 2,5 százalékos hiteldíj mutató mellett a miénk lehet az áhított autó.

 

Kalkulációnkat egy 2 millió forintos használt autóra végeztük a bankok saját oldalán. A gépjármű értékének felét fizetjük egy 5 éves futamidejű (60 hónapos) kölcsönből.

A 2,5 százalékos ajánlatnál csak új autóra lehet felvenni, így ott hasonló feltételek mellett 2 millió forintra rúg a kölcsön összege.

Ennek persze szigorú feltételei vannak, például az, hogy csak új Skodát vehetünk belőle. Ha a többi ajánlattal is össze szeretnénk hasonlítani, akkor azt láthatjuk, hogy a fenti feltételekkel 2 millió forint felvétele öt éven keresztül havi 35 ezer forintba kerülne nekünk.

A többi ajánlat is érdekes lehet, hiszen a Porsche olcsó kölcsönénél csak néhány százalékponttal magasabb lízingek közül is válogathatunk. A Merkantil konstrukciója végzett a második helyen a kamatfizetés szempontjából, 22 ezer forintos törlesztőrészlettel.

A harmadik lízing a CIB Banké, ahol csak néhány száz forinttal került többe kölcsönt felvenni, mint a Merkantilnál, de még a "legdrágább" ajánlat is csak havi 600 forinttal drágább, mint a második legolcsóbb kölcsön.

Alig van különbség, hogyan válasszunk bankot?

Mivel a bankok konstrukciói között alig van különbség, ezért más szempontokat érdemes figyelembe venni a finanszírozó kiválasztásakor. Autókereskedésben kötött szerződés esetén gyakran a szalonnak (vagy használtautósnak) van egy partnere, akivel a szerződést megköthetjük, ők sok esetben igen kedvező ajánlatokat tudnak adni a keretszerződésnek köszönhetően. Emiatt főleg akkor kell bankot keresnünk, ha

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • elégedetlenek vagyunk a szalon ajánlatával, vagy
  • nincs ilyen keretszerződése a szalonnak egy bankkal sem.

Ez utóbbi esetben a saját bankunkhoz érdemes fordulni, ha ugyanis régebben ügyfelek vagyunk, akkor lehetséges, hogy kapunk valamennyi kamatkedvezményt, például jövedelem beérkezése esetén, vagy ha megtakarításaink is ennél a pénzintézetnél vannak. Emellett érdemes lehet figyelembe venni azt is, hogy helyileg hol van a közelünkben bankfiók.

Felvehetünk egyáltalán ekkora hitelt?

Januártól az autófinanszírozásnál is alkalmazni kell a jegybank jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabályát. Ennek lényege, hogy a felvett kölcsön törlesztőrészlete nem haladja meg az igazolt nettó jövedelmünk 50 százalékát. Ez alól kivételt képez, ha a havi összjövedelmünk meghaladja a 400 ezer forintot, ugyanis így a jövedelem 60 százalékát is törlesztésre fordíthatjuk. Ez utóbbi esetben viszont valószínűleg már eleve nem a 2 millió forint értékű használt autók között válogatunk.


Szintén januártól érvényes a hitelfedezeti arány mutató (HFM), amely meghatározza, hogy mekkora önerőre van szükség az autó megvásárlásához. Eszerint autóhitelnél az ár háromnegyedét (75 százalék) fizethetjük hitelből.

A mostani ajánlatok zöme azonban lízing, amelyeknél már 20 százalék önerő is elegendő az autó megvásárlásához.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?