5 °C Budapest

Ajándékmilliók: már most megkaphatják a magyar családok

2015. május 26. 11:04

Már csak egy hónapot kell várni arra, hogy élhessünk a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK). Ugyan még nem tisztázott, hogy melyik banknál mikortól igényelhető a támogatás, de lakást már elvileg vehetünk CSOK igénybevételével. Mire kell ügyelnünk a lakásvásárláskor, ha állami segítséget szeretnénk igénybe venni?

A lakáscélú terveiket a CSOK igénybevételével megvalósítani szándékozók július 1-től élhetnek az "új szocpollal". A Hitelnet.hu portál összeszedte, hogy mire kell figyelni a kedvezmény igénylésekor.

Mikor kössünk adásvételi szerződést?

Lakásvásárlás esetén a végleges adásvételi szerződés megkötését követő 120 napos határidőn belül lehet igényelnünk a CSOK-ot.

Ez azt jelenti, hogy legkorábban a 2015. március 4-e után kötött adásvételi szerződések esetén kaphatunk kedvezményt.

Ebben az esetben 2015. július 1-jén a kedvezmény iránti kérelmet a hitelintézetnek be is kell fogadnia. Arról jelenleg még nincs pontos információ, mely hitelintézetek és pontosan mely dátumtól fognak CSOK kérelmet befogadni, viszont az adásvételi szerződés aláírását követő 120 napon túl a kedvezmény nem igényelhető.

Ha kifizetjük a teljes vételárat most, utólag megkapjuk a CSOK-ot?

Nem, a CSOK lakásvásárlás esetén kizárólag az adásvételi szerződésben szereplő vételár megfizetéséhez használható fel.

Ha tehát a CSOK kérelem benyújtása előtt a teljes vételárat kifizetjük, akkor visszamenőlegesen már nem lesz lehetőségünk a CSOK érvényesítésére.

Lakásvásárlás CSOK igénybevételével, hitel nélkül

Az adásvételi szerződésben meg kell jelölni a vételár forrásait, adott esetben az önerő és a CSOK összegét, valamint ezek fizetési határidejét. Fontos információ, hogy a kedvezményt a hitelintézetek a vételár utolsó részeként utalják az eladó számlájára akkor, ha az önerőnk már teljes mértékben kifizetésre került.

Lakásvásárlás CSOK + lakáshitel igénybevételével

Ha a lakásvásárláshoz a családok otthonteremtési kedvezményét és esetlegesen hitelintézeti kölcsönt is igénybe kívánunk venni, akkor ezt az adásvételi szerződésben is fel kell tüntetni.

A hitelintézet a jóváhagyott hitel és támogatás összegét az eladó bankszámlájára fogja egy összegben, utolsó részletként teljesíteni, miután a vételár kiegyenlítéséhez rendelkezésre álló önerőt már megfizettük.

Ha a CSOK összegét a banki folyósítás előtt egyéb forrásból - például családi vagy egyéb kölcsönből) megfizettük az eladónak, akkor a kedvezmény nem folyósítható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Milyen fizetési határidőt írjunk az adásvételi szerződésbe?

Korábbi évek lakástámogatási gyakorlatából kiindulva a CSOK-, illetve a CSOK- és hitelügyintézés hozzávetőlegesen 30-45 napot vesz igénybe. Induljunk ki most abból, hogy a CSOK iránti kérelmek száma július 1. után ugrásszerűen megnő, s ebből következően az átfutási idő meghosszabbodhat. Emiatt a CSOK kérelem befogadásától minimum 60 napos ügyintézési idővel célszerű kalkulálni, s a fizetési határidőt is ennek megfelelően megadni az adásvételi szerződésben.

Ha például június elsején kötjük meg az adásvételi szerződést és tudjuk, hogy a CSOK kérelem benyújtására legkorábban július elsején lesz lehetőségünk, akkor az adásvételi szerződésbe fizetési határidőként a július elsejei leadástól számított legalább 60 napot célszerű megadni, vagyis 2015. augusztus 31. előtti fizetési határidőt ne vállaljunk.

Ha még biztosabbak akarunk lenni, akkor akár 2015. szeptember 30-ig is kitolhatjuk a fizetési határidőt, mert egyrészt nem tudhatjuk előre, hogy pontosan mikortól fogadnak be a bankok CSOK kérelmet, illetve mikor tudjuk leadni mi a bankban a kérelmünket, másrészt pedig pontosan nem kalkulálható előre, hogy adott hitelintézetnél ténylegesen milyen átfutási idővel számolhatunk.

Miért célszerű viszonylag hosszabb fizetési határidőt megadni?

Amennyiben a CSOK folyósítására nem kerül sor az adásvételi szerződésben megjelölt fizetési határidőig, akkor vagy módosítani kell az adásvételi szerződést - ami újabb költséggel jár - vagy nyilatkoznia kell ügyvéd előtt az eladónak arról, hogy a fizetési határidő nem teljesülése miatt nem áll el a szerződéstől, illetve meg kell adni az újabb fizetési határidőt.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?