13 °C Budapest

Ezt javasolta Lázár az elégedetlen devizahiteleseknek

2015. május 15. 12:04

Lázár János tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy már 744 milliárd forintot visszaadtak a bankok a magyar családoknak és további 250 milliárd visszatérítés is útban van. A miniszter kitért arra is, hogy mit tehetnek azok a devizahitelesek, akik elégedetlenek az elszámolással, vagy nem is voltak érintettek abban.

Lázár János szerint áttekintette a kormány a devizahiteles elszámolás kérdését is és kijelentette: az elszámolás jobb helyzetet teremtett mindenki esetében, mint amilyen helyzetben a törvény elfogadása előtt volt.

Jelezte, hogy még csak 1,9 millió db küldeményt továbbított a posta, de ők a banki összesítések alapján azt látják, hogy

  • összesen 744 milliárd forint jóváírására került sor
  • ebből 181 milliárd forintot készpénzben vettek fel a hitelesek, és
  • 563 milliárd forint az érintetteknek a tartozásban jóváírására került.

Szavai szerint a most 744 milliárdos tartozáscsökkenés végösszege majd 1000 milliárd forintra lesz tehető, mivel folyamatban van még 250 milliárd forintnyi elszámolás. Megjegyezte, hogy június végéig, július elejéig a többi küldemény is meg fog érkezni.

Vannak olyanok, akik nem érzik igazságosnak. az elszámoló levélben kapott adatokat

 - tette hozzá.

Lázár elmondta, hogy mit tehetnek az elégedetlen régi devizahitelesek

A devizahiteles panaszbejelentésekkel kapcsolatban Lázár elmondta, hogy a következő években várhatóan emelni kell a nemzeti eszközkezelő rendelkezésre álló forrásait és bővíteni kell a rendelkezésére álló eszközeit is.

A KDNP által kidolgozott csődvédelmet ismét áttárgyalta a kormány, rövidesen a parlament elé kerülhet a javaslat és még várhatóan még a nyári parlamenti ülésszak előtt megtárgyalhatják a 140-150 ezer magyar családot is érintő javaslatot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lázár kitért arra is, hogy az Alkotmánybíróság és a Kúria jelölte ki azt a keretet, amiben a törvényhozás a devizahitelesek megsegítésében mozoghatott az elmúlt évben.

Ez nem zárja ki azonban azt a lehetőséget, hogy az elégedetlen devizahitelesek az Alkotmánybírósághoz forduljanak.


A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány legfontosabb elve a devizahiteles elszámolásnál az volt, hogy aki devizában adósodott el, nem járhatott jobban, mint az, aki forintban adósodott el.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem