0 °C Budapest

Sok banknál nem jár lakáshitel cafetéria a devizahiteleseknek

Pénzcentrum
2015. február 18. 06:00

Bár az érvényben lévő szabályozás egyértelműen nem tiltja, sok magyar családot mégis kizárnak a lakáshitel cafetériából. A devizahitelesek ugyanis több banknál sem jogosultak a támogatásra. De mikor változhat a helyzetük?

Közel egy éve lehet lakáshitel támogatást kérni a munkaadónktól béren kívüli juttatásként, ami után nem kell kifizetni az adókat és járulékokat, vagyis "nullás" juttatásnak minősül. A felhasználás köre ráadásul bővült januárban; már akadálymentesítésre felvett lakáshitel törlesztésére is kérhetünk ilyen támogatást.

Megkérdeztünk a magyar bankokat, mennyire sikeres ez a támogatási forma, hányan és mekkora összegben éltek eddig a "nullás" cafetéria lehetőséggel.

Mennyire népszerű a támogatás?

A támogatást a lakáshitelek számához mérten kevesen (pár százan) vették igénybe az elmúlt évben. Évi egy összegű támogatás esetén 2014-ben 1,2 millió forint volt az átlagos összeg

- tudtuk meg az Erste Banktól.

Habár a tehermentesen (adó és járulékok nélkül) nyújtható támogatásban alapvetően kódolva van a siker, egyelőre mégsem éltek annyian a lehetőséggel, mint sokan számítottak rá. Ennek egyik oka, hogy sem a korábbi cafetériát, sem a bért nem lehet átcsoportosítani ilyen célra. Vagyis elsősorban az év végi prémiumot, a fizetés- vagy cafetériakeret emelést lehet erre a célra felhasználni.

Emiatt akkor kaphat valaki hirtelen nagyobb támogatást, amikor munkahelyet vált és az új cafetéria keretét már elsősorban hiteltörlesztésre fordítja.

Ők már kapnak támogatást

Mivel tavaly áprilistól nyújthat a munkáltató lakáshitel támogatást az alkalmazottaknak, ezért 2014 során főleg a kisvállalkozások dolgozói kaptak ilyen segítséget a főnöküktől, mivel a legtöbb nagyvállalatnál a béren kívüli juttatásokat a naptári évekhez igazítják. Január óta viszont már vélhetően a nagyobb cégek dolgozói is igényelték a lakáshitel támogatást.

A munkáltatóknak viszont ez többletmunkát jelent, emiatt akár plusz munkaerő felvétele is szükségessé válhatna, azonban a bankok egy része már nyújt olyan szolgáltatást, amivel leveszi a terheket a munkáltatókról. Az OTP például külön szolgáltatáscsomagokat hozott létre az igények kielégítésére, ezzel szemben az FHB-nál nincsenek előre kialakított csomagok, az ügyfelek egyedi kéréseit veszik figyelembe, de mind a két bank elvégez mindent a munkáltató helyett, ha ezt igényli. Más bankok is segítik a hitel cafetérián keresztüli törlesztését (például az Ersténél nyomtatványokat adnak a cégeknek, amivel könnyebbé válik a feltételek vizsgálata), de teljes körű szolgáltatást információnk szerint más pénzintézet nem nyújt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Milyen feltételeket kell teljesíteni az adómentességhez?

  • Az ingatlan értékének maximum 30 százaléka lehet
  • Öt év alatt maximum ötmillió forint támogatást lehet adni
  • Méltányolható lakásigény (lakásméret, gyerekek száma stb.)
  • Emiatt nem lehet csökkenteni a bért
  • Mivel külön támogatásnak számít, ezért nem csökkenti az éves 200 ezer plusz 250 ezer forintos cafetéria keretet

Mire figyeljünk az igényléskor és a törlesztéskor?

Ha rendszeres utalás érkezik ilyen módon, akkor az ügyfél eldöntheti, hogy tőke-előtörlesztésként vagy a törlesztőrészlet egy részeként számolják el. Lényeges, hogy az év végi jutalom és a prémium munkabér jellegű juttatásnak minősül, így amennyiben korábban is kapott ilyet a dolgozó, akkor csak az előző évhez képest tapasztalható növekedés adható adómentes támogatásként.

Az adómentesség egyébként bukható, ilyenkor büntetéssel növelten kell megfizetni az adót és a járulékot a támogatott összeg után. Ezért fontos, hogy a megfeleljünk a feltételeknek, különben jelentős összegeket fizethetünk az adóhatóságnak.

Mi a legnagyobb hiányossága a támogatási formának?

Bár az érvényben lévő szabályozás egyértelműen nem tiltja, sok magyar családot mégis kizárnak a lakáshitel cafetériából. Jelenleg az adósok közül rájuk vonatkozhat korlátozás:

  • közalkalmazottak: esetükben a foglalkoztatási szabályozás miatt nem adható támogatás. Igaz, ez később változhat, de idén ők már szinte biztos, hogy nem kérhetik a támogatást.
  • devizahitelesek: A devizahitelek esetében a támogathatóságot nem tiltja törvény. De a Pénzcentrum által megkérdezett bankok jelentős részénél a devizahitelesek nem tartoznak bele a támogatható lakáshitelesek körébe. A forintosítás után viszont már ezeknél a hitelintézeteknél is igényelhető lesz a támogatás, vagyis hamarosan kibővülhet a béren kívüli lakáshitel-támogatással élők köre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 12:25
A Deb24 néven indult új regionális hírportál azt ígéri, éjjel-nappal tájékoztat Debrecen és térsége...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?